Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ναρκω-πρωταθλητές

Μπορεί, όταν διαβάζουμε ή ακούμε περί της παγκόσμιας «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους ή της επιχείρησης «εξαγωγής της δημοκρατίας», το μυαλό μας να πηγαίνει σε διάφορες επεμβάσεις, εισβολές και πολέμους ανά τον κόσμο, αλλά οι προαναφερόμενοι όροι δε σημαίνουν μόνον αυτά. Σημαίνουν και πολλά άλλα. Ανάμεσά τους και τη μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής οπιούχων ναρκωτικών, όπως αποδείχνει η περίπτωση του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODOC), οι εκτάσεις καλλιέργειας της παπαρούνας (από την οποία εξάγεται το όπιο και εν συνεχεία τα οπιούχα ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη) στο Αφγανιστάν σημείωσαν το 2004 ραγδαία αύξηση, κατά 64%, κι έφτασαν στο ύψος - ρεκόρ των 1.300.000 στρεμμάτων. Ανάλογη αύξηση είχε σημειωθεί και τον προηγούμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση - σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ - το Αφγανιστάν είναι η χώρα, που «θα καθορίσει το μέγεθος και την εξέλιξη των κύριων αγορών οπιούχων ναρκωτικών». Εκτίμηση, που είναι απολύτως σωστή, αφού, το 2004, το Αφγανιστάν αναδείχτηκε σε κυρίαρχο της παγκόσμιας αγοράς, με ποσοστό 87%.

Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσουμε ότι όλ' αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα, που βρίσκεται, ουσιαστικά, υπό τη στρατιωτική κατοχή των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων, ανάμεσά τους και ελληνικών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ