Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να κοπεί ο «αέρας» της ΝΔ

«

Η ανεργία είναι σήμερα το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Και, ως εκ τούτου, η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα»!... «Η Υγεία για μας είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Ολοι οι Ελληνες πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε ανθρώπινες υπηρεσίες Υγείας, σε νοσοκομεία σύγχρονα, ευρωπαϊκού επιπέδου»! Πρόκειται για δηλώσεις του Κ. Καραμανλή που έγιναν χτες και προχτές, κατά τη διάρκεια αντίστοιχων προεκλογικών περιοδειών στον ΟΑΕΔ και το Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα. «Ξεχνάει», όμως, ο πρωθυπουργός ότι τα πρώτα δείγματα γραφής, που έδωσε τρεις μήνες τώρα στη διαχείριση της εξουσίας έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα παχιά και όμορφα λόγια.

Η συστηματική και μακροχρόνια δημαγωγία πάνω στα καυτά κοινωνικά προβλήματα αποδείχτηκε αποτελεσματική μέθοδος, για να υφαρπάξει τη λαϊκή «εμπιστοσύνη», αλλά η δημαγωγία έχει κοντά ποδάρια, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Ασφαλώς και δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας σε 90 μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ. Εχει, όμως, σημασία σε ποια κατεύθυνση κινείται και αν μπορεί να προσδοκά κανείς αποτελέσματα. Η πορεία πλεύσης που έχει χαράξει ο Κ. Καραμανλής είναι πεντακάθαρη: Να αντιγράψουμε το μοντέλο της Ιρλανδίας. Με άλλα λόγια, να διαμορφωθεί «ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα», με μείωση φόρων, παροχή κινήτρων, κατάργηση ελέγχων, εκχώρηση κρατικής περιουσίας και ό,τι άλλο χρειαστεί, ώστε να γίνουν «επενδύσεις», που θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Η πραγματικότητα είναι ότι το μοντέλο της Ιρλανδίας οδήγησε στην εξάπλωση της φτώχειας, στην αλματώδη αύξηση της μερικής απασχόλησης και ασφάλισης. Το χειρότερο είναι ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός, αλλά δε διστάζει να δεσμεύεται στο ΣΕΒ για πιστή αντιγραφή του... Την ίδια «συνταγή» εφαρμόζει και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: αφήνει δηλαδή στους νόμους και τις δυνάμεις της αγοράς την «ελεύθερη» διαμόρφωση των τιμών, στο όνομα του ότι ο «ανταγωνισμός» θα ρίξει τις τιμές. Η αλήθεια είναι ότι όσοι πίστεψαν αυτό το παραμύθι ακόμα περιμένουν να πέσουν οι τιμές...

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ δε διαθέτει διαφορετική πολιτική από αυτήν που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι τίποτα δεν άλλαξε και σε κανέναν τομέα. Τα δήθεν φιλολαϊκά μέτρα που διαφημίζει προεκλογικά, για να δείξει ότι ξεκίνησε η υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών και υποσχέσεων και άρα δικαιούται μια ανανέωση και παραπέρα ενίσχυση της λαϊκής εμπιστοσύνης, δεν είναι παρά μέτρα - κοροϊδία ή απλά ψέματα (π.χ. συμβασιούχοι, αγροτικά προϊόντα, κατάργηση ειδικής εισφοράς στις συντάξεις, κ.ά.).

Η «ανανέωση» της αντιλαϊκής επίθεσης είναι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία κατασκευάζει ήδη το άλλοθι: Το δημοσιονομικό έλλειμμα και το υπερβολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων! Οσο πιο πολύ ενισχυθεί στις ευρωκάλπες, τόσο πιο σκληρή θα είναι η αντιλαϊκή επίθεση. Αν, όμως, αισθανθεί ότι οι λαϊκές μάζες αίρουν κιόλας την «εμπιστοσύνη» τους, θα της κοπεί ο «αέρας». Και ο καλύτερος τρόπος για να σταλεί το μήνυμα είναι βέβαια η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ