Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκτός Πανεπιστημίου το αντικομμουνιστικό συνέδριο
  • Φοιτητές και καθηγητές απέτρεψαν την πραγματοποίησή του μέσα στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία»
  • Συνέντευξη Τύπου της ΚΟΘ

Φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, ματαιώνουν την έναρξη του αντικομμουνιστικού συνεδρίου μέσα στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία»

Motion Team

Φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, ματαιώνουν την έναρξη του αντικομμουνιστικού συνεδρίου μέσα στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία»
Με μια δυναμική κινητοποίηση φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εμπόδισαν χτες να πραγματοποιηθεί μέσα στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, το αντικομμουνιστικό συνέδριο που διοργάνωνε το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών με θέμα «Αναμνήσεις από τον κομμουνισμό: γιορτάζοντας 15 χρόνια δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη».

Παρά τις εκκλήσεις που απηύθυναν οι κομμουνιστές αλλά και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και άλλες προοδευτικές φωνές της πόλης, οι αρχές του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» και του Τμήματος, αρνήθηκαν να ματαιώσουν το κατ' επίφαση συνέδριο, που διοργάνωσαν για να προπαγανδίσουν τις «δημοκρατικές» αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όπου οι λαοί τους νιώθουν πολύ σκληρά τις συνθήκες του πιο βάρβαρου καπιταλισμού. Ετσι μετέφεραν και τελικά πραγματοποίησαν την εναρκτήρια εκδήλωση, αργά το βράδυ σε ξενοδοχείο της πόλης.

Επιβεβαίωσαν με την πρακτική τους πως δυστυχώς, ένα κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας, ειδικά στο ΠΑΜΑΚ, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντικομμουνιστική επιχείρηση, στην προπαγάνδιση της πολιτικής της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης στα Βαλκάνια, τη ΝΑ Ευρώπη γενικότερα και στην προσπάθεια να προετοιμάσει το λαό της χώρας μας να αποδεχτεί αντιδραστικές λύσεις και να στηρίξει τις επιλογές του ιμπεριαλισμού. Θυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες είχε επιχειρήσει να πραγματοποιήσει εκδήλωση με ομιλητή τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ Γκ. Αλτεμπουργκ, η οποία ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση της προοδευτικής πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Είμαι αντικομμουνιστής»

Ο μοναδικός εισηγητής της πρώτης μέρας, συγγραφέας της εμετικής «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού» Στέφαν Κουρτουά, μπήκε εν κρυπτώ στο κτίριο του Πανεπιστημίου και με τον ίδιο τρόπο φυγαδεύτηκε. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Σ. Κουρτουά ήταν αποκαλυπτικός των πεποιθήσεών του, ξεμπροστιάζοντας με τη σειρά του τις προθέσεις και τη σκοπιμότητα των διοργανωτών του συνεδρίου. Χαρακτήρισε ο ίδιος τον εαυτό του «αντικομμουνιστή» και χαρακτήρισε το ΚΚΕ «ένα από τα πιο βλακώδη κόμματα σε όλη την Ευρώπη». Δικαιολόγησε μάλιστα το χαρακτηρισμό του, επικαλούμενος την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει στην ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δείχνοντας ποια Αριστερά «ανέχεται» ο ίδιος και ο ιμπεριαλισμός, του οποίου είναι απολογητής. Με κυνισμό, ο Γάλλος συγγραφέας δήλωσε υπέρ της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία «επειδή ο Μιλόσεβιτς ήταν κομμουνιστής» αλλά και της κατοχής στο Ιράκ, ανάγοντας τη σφαγή του ιρακινού λαού σε μια μάχη «ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του μουσουλμανικού φουνταμενταλισμού». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ταυτιστεί με τις δηλώσεις του Μπους από τη Ρώμη, ισχυριζόμενος ότι «αν οι Αγγλοι και οι Αμερικάνοι δεν είχαν επέμβει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου η Ελλάδα θα είχε καταληφθεί από τους κομμουνιστές»!

Στο μεταξύ ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ι. Βελέτζας, εμφανίστηκε ως δήθεν τιμητής της «ελευθερίας του λόγου» στα πανεπιστήμια και δήλωσε τη λύπη του για την κινητοποίηση της ΚΟΘ που κατά τη γνώμη του έγινε «επειδή στην εκδήλωση συμμετέχουν κάποιοι ομιλητές που στο παρελθόν έχουν εκφράσει απόψεις με τις οποίες δε συμφωνεί το ΚΚΕ».

Απάντηση και σ' αυτό το επιχείρημα είχε δοθεί πολύ πριν, από τα στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρήστο Κόφφα, Γ. Τσιλιγκιρίδη και Γ. Χουρμουζιάδη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έγινε μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, το μεσημέρι. «Αφού θέλουν να είναι ειλικρινείς οι διοργανωτές, ας μας πουν γιατί άραγε δεν κάλεσαν την αντίστοιχη ομάδα Γάλλων διανοουμένων - εμείς δεν υιοθετούμε την άποψή τους - που προσέγγισε πιο εμπεριστατωμένα το ζήτημα, διαφωνεί με τη λογική του κ. Κουρτουά και τουλάχιστον δε θεωρεί την ιστορία εγκληματολογία;». Αυτό αναρωτήθηκε ο Χρήστος Κόφφας, σημειώνοντας παράλληλα πως το βιβλίο του κ. Κουρτουά δεν είναι ιστορική διατριβή, αλλά εγκληματολογική προσέγγιση της ιστορίας, μέσα από το οποίο μάλιστα, ο συγγραφέας προτείνει, οι κομμουνιστές, να οδηγηθούν και σε ένα νέο δικαστήριο της Νυρεμβέργης όπως οδηγήθηκαν και οι ναζί.

Ενώ ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως «εάν θέλουμε να προσεγγίσουμε το φαινόμενο κομμουνισμός, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διεπιστημονικά και όχι συζητώντας με ανθρώπους που ήδη έχουν τοποθετηθεί ενάντια στη θεωρία του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ