Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα αντιαεροπορικά στη Θράκη

Νέα αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής προέλευσης τύπου "OSA - AK" ή "ΣΦΗΚΑ" εντάχθηκαν στον ελληνικό στρατό. Χτες έγινε στην Κομοτηνή η τελετή ένταξης στο Στρατό Ξηράς της νέας Μοίρας αυτού του αντιαεροπορικού παρουσία του υφυπουργού Αμυνας Δ. Αποστολάκη και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Μ. Παραγιουδάκη.

Το σύστημα "OSA - AK" έχει αποστολή την καταστροφή των εχθρικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων και άλλων αεροπορικών στόχων, είναι μικρού βεληνεκούς, εγκλωβίζουν το στόχο στο ραντάρ τους από τα 28 χιλιόμετρα και τον καταρρίπτουν από τα 10 χιλιόμετρα. Με τα νέα 16 συστήματα αυτού του είδους δημιουργείται αντιαεροπορική - αντιπυραυλική ομπρέλα για την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη. Αλλα 12 συστήματα "OSA - AK" έχουν ενταχθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις προερχόμενα από το οπλοστάσιο της πρώην Αν. Γερμανίας. Η κάθε πυροβολαρχία βολής "OSA - AK" αποτελείται από 4 εκτοξευτές και μπορεί να εκτοξεύσει 24 βλήματα με πιθανότητα καταστροφής του στόχου με ένα βλήμα 80%, ενώ με δύο 90%, με ταχύτητα βλήματος 500 μέτρα το δευτερόλεπτο. Τα συστήματα αυτά μαζί με εκείνα που αποφασίστηκαν πρόσφατα στο ΚΥΣΕΑ (22 ρωσικά και 11 γαλλικά μικρού βεληνεκούς, 4 - 6 αμερικάνικά μεγάλου βεληνεκούς τύπου "Πάτριοτ") θεωρείται ότι θα συμπληρώσουν την αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας.

Ο Δ. Αποστολάκης επισήμανε την ταχύτητα προμήθειας και ένταξης τού νέου συστήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η παραγγελία κλείστηκε τον Απρίλη και σε ελάχιστο χρόνο τα συστήματα έφθασαν στην Ελλάδα και το προσωπικό ήταν έτοιμο για την αξιοποίησή τους. Ο υφυπουργός Αμυνας επίσης προανήγγειλε την άμεση προμήθεια νέων συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS), 12 νέων αυτοκινουμένων πυροβόλων των 155 χιλιοστών Μ 109 - Α5 από τις ΗΠΑ, 50 ελαφρώς μεταχειρισμένων πυροβόλων 155 χιλιοστών Μ 109 - Α3 από τη Γερμανία, 12 νέων αυτοκινουμένων πυροβόλων τύπου ZUZANA από τη Σλοβακία, 2 ραντάρ αντιπυροβολικού από τις ΗΠΑ, αριθμού μέσων επιτηρήσεως πεδίου μάχης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ