Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΒΟΙΑ
Οι "ανίερες συμμαχίες" του ΠΑΣΟΚ

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Χαμός γίνεται στην Εύβοια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να επεξηγήσει το αρνητικότατο αποτέλεσμα του πρώτου και δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και να δικαιολογήσει τη μεγάλη απώλεια ψήφων και ποσοστών σε έναν κατ' εξοχήν "πράσινο" νομό.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων - που στοίχισαν στο ΠΑΣΟΚ την απώλεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της πλειοψηφίας των 25 Δήμων - ποικίλουν από στέλεχος σε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, έχουν όμως, ένα κοινό παρονομαστή, αυτόν των ..."ανίερων συμμαχιών" σε εσωκομματικό επίπεδο, ξεκινώντας από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, διαπερνώντας τους βουλευτές και διάφορους "μεγαλοπαράγοντες" και καταλήγοντας στους επιμέρους υποψηφίους του (επίσημους και "αντάρτες") στους δήμους.

Ετσι, η "ανίερη συμμαχία" ήταν που οδήγησε τον βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεδίκογλου,να δηλώσει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών - που το επανέλαβε και το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, με οριστικοποιημένα τα αποτελέσματα - ότι "στο μέγα λάθος της πρόβλεψης και της επιλογής επήρε άριστα η ομάδα του κ. Σημίτη... και ως εκ τούτου το αύριο δεν είναι καλύτερο από το χθες, που επίσης δεν ήταν καλό" (σ.σ. η υπογράμμιση δική του). Αυτό τον οδήγησε, μάλιστα στη δήλωση ότι δε στηρίζει τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Ιστιαία (περιοχή Κεδίκογλου) και οι ψήφοι του "αντάρτη" υποψηφίου - και δικής του επιρροής - πήγαν "πεσκέσι" στον υποψήφιο της ΝΔ που ξαναβγήκε δήμαρχος, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη τετραετία.

Ως δεύτερη και χαρακτηριστικότερη περίπτωση, πρέπει να καταγραφεί η δήλωση του νομάρχη Θ. Μπουραντά ότι υπονομεύτηκε από συγκεκριμένο "κρατικοδίαιτο στέλεχος με παχυλό μισθό από το χώρο του ΠΑΣΟΚ", φωτογραφίζοντας στέλεχος σημιτικής τάσης και κατ' επέκταση από ανθρώπους της πλευράς Σημίτη (μια και ο ίδιος καταγράφεται ως Τσοχατζοπουλικός) που επιδιώκουν το "σπάσιμο" των Τσοχατζοπουλικών που επικρατούν στην Εύβοια.

Μια τρίτη περίπτωση αποτελεί η πρωτεύουσα του νομού, η Χαλκίδα. Ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Στ. Μαργαρίτης,χάνοντας για δεύτερη συνεχή φορά το δήμο, επέρριψε τις ευθύνες στον "αντάρτη" υποψήφιο και επί σειρά ετών υφυπουργό Αμυνας των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου, Ορ. Παπαστρατή,που "χάρισε τους ψηφοφόρους του στη Δεξιά" και τον χαρακτήρισε αποστάτη.

Βέβαια, χρήζει υπόμνησης η περίπτωση του υποψηφίου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ στο νέο Δήμο Κονιστρών, ο οποίος μοίραζε ψηφοδέλτια του υποψήφιου νομάρχη του ΣΥΝ έναντι ανταλλαγμάτων, που τελικά ...τον ανέδειξαν δήμαρχο.

Είναι σαφές ότι οι όποιες καταγγελίες έχουν γίνει από πλευράς φιλοκυβερνητικών έχουν μεν το στοιχείο των διεργασιών και των "ανίερων συμμαχιών" που γίνονταν, προκειμένου να οδηγηθούν το εκλογικό σώμα και οι ψηφοφόροι σε ανώδυνα κανάλια έκφρασης της διαμαρτυρίας και αγανάκτησης - σ' αυτό βοήθησαν τα αναχώματα ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ στις νομαρχίες και ο Ορ. Παπαστρατής στα δημοτικά της Χαλκίδας - ωστόσο κάνουν οι καταγγέλλοντες μεγάλη προσπάθεια να περισώσουν την αντιλαϊκή - αντεργατική κυβερνητική πολιτική της πορείας προς την ΟΝΕ όπως εφαρμόστηκε στην Εύβοια.

Αυτό το μήνυμα των εργαζομένων και του λαού της Εύβοιας, όμως, όσο και αν προσπαθούν, δεν μπορούν να το κρύψουν.

Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν έχουν κάνει μάθημα από την αρχή της σχολικής χρονιάς! (2010-10-02 00:00:00.0)
Το χαβά τους οι «βιολιτζήδες»!... (2006-10-20 00:00:00.0)
Αγωνιστικά ψηφοδέλτια (2006-04-20 00:00:00.0)
Για ν' αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το δικομματισμό (2004-01-29 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις της ΝΑΣ στα ΤΕΙ (2002-10-05 00:00:00.0)
Στην τηλεόραση του "902" (1998-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ