Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περισσότερος νεοφιλελευθερισμός το μήνυμα!

Μετά από μια 6ωρη (!),σχεδόν, συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση ενημέρωσε χτες, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως ό,τι έχει να πει για τις εκτιμήσεις και τις κινήσεις, στις οποίες θα προβεί το επόμενο διάστημα για την αντιστροφή του αρνητικού γι' αυτήν κλίματος, θα ειπωθεί σήμερα, μέσα από τη "βαρυσήμαντη" ομιλία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος...

Πιο "δεξιά" έργα
πιο "αριστερά" λόγια

Πρόκειται για μια σιωπή εύλογη, αν σκεφτεί κανείς ότι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν χτες οι κυβερνητικοί και κομματικοί ιθύνοντες, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού, ήταν να εντείνουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την "κεντροαριστερή" φρασεολογία της εξαπάτησης. Ετσι ανέγνωσαν το "μήνυμα" των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ... Μάλιστα, η "προς τα δεξιά" επιτάχυνση της κυβερνητικής πολιτικής ενεδύθη χτες και το μανδύα της... ιδεολογικού τύπου ανάλυσης περί κοινωνικής διαστρωμάτωσης! Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνεται ένα νέο "μεσαίο" κοινωνικό στρώμα, το οποίο πολιτικά κινείται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και πως το κοινωνικό αυτό στρώμα είναι που θα δίνει την κυβέρνηση σε όποιον το προσεταιρίζεται...

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής τον Κ. Λαλιώτη (σ.σ.: ο ίδιος που γυρνά τα ΜΜΕ μιλώντας περί "ετερόκλητων συμμαχιών ΚΚΕ - ΝΔ"), θεώρησαν σκόπιμο να προσφέρουν "ξαναζεσταμένη" τη "σούπα" περί κυβερνητικών συνεργασιών του... αυτοδύναμου ΠΑΣΟΚ με "άλλες δυνάμεις της Αριστεράς".

Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία της χτεσινής σύσκεψης, που πιστοποιούν ότι το καταδικασμένο στη συνείδηση του λαού εγχείρημα της "κεντροαριστεράς", με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρίσκεται στο προσκήνιο την ερχόμενη περίοδο, ώστε, αφ' ενός να αθωώνεται η ακολουθούμενη στην πράξη αντιλαϊκή πολιτική, αφ' ετέρου να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό με τη συνεργασία όσων είναι πρόθυμοι να λειτουργήσουν σαν δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής του. Αλλωστε, η χτεσινή απόφαση που λήφθηκε είναι δηλωτική των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού, πέραν της διαμόρφωσης προϋποθέσεων διαλόγου με τον ΣΥΝ, περιλαμβάνει και τη θέση να πέσουν οι τόνοι απέναντι στο ΔΗΚΚΙ. .

"Ολοι για όλα"

Σύμφωνα με τις χτεσινοβραδινές πληροφορίες, στην κοινή συνεδρίαση των δυο οργάνων, όλοι μίλησαν για όλα, και συγκεκριμένα: Κάποιοι έθεσαν θέμα ανασχηματισμού (Σκανδαλίδης, Παπαδόπουλος, Παπαντωνίου), άλλοι θυμήθηκαν ότι και ο Καραμανλής και ο... Παπάγος είχαν χάσει τις δημοτικές αλλά κυβέρνησαν με σταθερότητα (Κακλαμάνης), άλλοι υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και υποσχέθηκαν ότι θα παρουσιάσουν συνολική πρόταση για τη συνέχεια (Αρσένης), άλλοι έθιξαν με προσεκτικό τρόπο το ζήτημα της συλλογικής ηγεσίας, ζητώντας μεγαλύτερη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων (όπως η Βάσω Παπανδρέου, που αναμένεται να καταθέσει εισήγηση εφ' όλης της ύλης την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέμα τον προϋπολογισμό), άλλοι υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει παραδοσιακά στρώματα που έλεγχε πολιτικά και πρέπει να προβεί σε ελιγμούς με κοινωνική επίφαση (Τσοχατζόπουλος) κλπ.

"Ηττήθηκε
ο Σημίτης"...

Σε ό,τι αφορά τώρα τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, ο Κ. Σημίτης δε φαίνεται να έχει τα περιθώρια να πει κάτι διαφορετικό απ' ό,τι επαναλαμβάνει μέχρι σήμερα. Ερωτηματικό αποτελεί τι τόνους θα χρησιμοποιήσει, με δεδομένο ότι αναμένεται να κάνει αισθητή την εμφάνισή της η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση", της οποίας και χτες στελέχη επιτέθηκαν με δηλώσεις κατά της ηγεσίας του κόμματος (π.χ. Σηφουνάκης), ενώ κάποιοι χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις, όπως ο Β. Κεδίκογλου,που μίλησε για "προσωπική αποτυχία του Κ. Σημίτη" στις εκλογές, αμφισβήτησε ότι θα είναι πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο (!) και κατέληξε λέγοντας ότι στις εκλογές "ηττήθηκε μια ομάδα γύρω από ένα πρόσωπο που λέγεται Κ. Σημίτης, το οποίο μας εξαπάτησε όλους"...

Σήμερα στην ΚΟ

Ετσι, ο Κ. Σημίτης θα καταφύγει και πάλι στις συκοφαντίες εναντίον του ΚΚΕ περί "ετερόκλητων συμμαχιών" με τη ΝΔ, κάτι που ειπώθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση και καταλήχθηκε να παραμείνει ως υλικό στα πλαίσια της κυβερνητικής προπαγάνδας της λάσπης. Κατά τα λοιπά, όπως έλεγαν συνεργάτες του, θα κάνει αναφορές στους "λαθεμένους" χειρισμούς σχετικά με την επιλογή των προσώπων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Επίσης, δεν αποκλείεται να αναφέρει, όπως στη χτεσινή συνεδρίαση, ότι "υπάρχει θέμα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ", αλλά σε μεσαίο και χαμηλό επίπεδο... Μεγάλο βάρος της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας θα δοθεί ώστε να πειστούν οι πολίτες πως η κυβέρνηση κάνει "στροφή" στα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, της ανεργίας, της ασφάλειας κλπ. (αν και ο πρωθυπουργός σκέφτεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα προβλήματα, αφού κάθε αναφορά σε αυτά θα εκληφθεί ως "μομφή" προς τον αρμόδιο υπουργό για τις επιδόσεις του).

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στο γνωστό μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο το βασικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που καθορίζεται από τον "εθνικό στόχο της ΟΝΕ" και τη λογική των "μεταρρυθμίσεων", ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερό, όπως άλλωστε δήλωσαν χτες μετά τη συνεδρίαση τόσο ο Κ. Σκανδαλίδης, όσο και ο Δ. Ρέππας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ