Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Φωνές" για την τιμή των όπλων...

Ο υπουργός Εξωτερικών, με επιστολή του προς τον Αυστριακό ομόλογό του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, ζητά από την προεδρία να παρέμβει, για να μην παρακαμφθεί το ελληνικό "βέτο" για τις χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία

Σε κινήσεις οι οποίες θα καλύψουν την ειλημμένη της απόφαση να φερθεί ευέλικτα στο θέμα της εκταμίευσης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία προχωρά η ελληνική κυβέρνηση. Χτες, ως πρώτο βήμα αυτών των κινήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος με επιστολή προς τον Αυστριακό ομόλογό του ζήτησε την παρέμβαση της προεδρίας, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία που έχει επιλεγεί για την εκροή των κονδυλίων με παράκαμψη του ελληνικού "βέτο".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του ο υπουργός καλεί την προεδρία να σταματήσει μια "αστήρικτη νομικά διαδικασία" και προειδοποίησε πως σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η επιστολή Πάγκαλου, πρέπει να σημειωθεί, απεστάλη μόλις μια μέρα πριν τη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας των επιτρόπων, οι οποίοι αναμένεται να αποφασίσουν με απλή πλειοψηφία την εκταμίευση 135 εκατ. ECU προς την Αγκυρα. Η αργοπορία με την οποία εκδηλώθηκε η ελληνική αντίδραση οδηγεί Ελληνες διπλωμάτες στην εκτίμηση πως η επιστολή Πάγκαλου εγράφη και απεστάλη "για την τιμή των όπλων". Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων πηγών, φαίνεται πως η Αθήνα ακολουθεί μια πολιτική "απαγκίστρωσης" από το "βέτο", καθώς θεωρεί πως ξοδεύει, για ένα θέμα που δε χαρακτηρίζεται μείζον, πολλές δυνάμεις για να αντιμετωπίζει τις συντονισμένες πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Με την τακτική που υιοθετεί η Αθήνα όμως γίνεται φανερό ότι το θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Αγκυρα "απεκδύεται" των ελληνικών πολιτικών αντιρρήσεων και μετατρέπεται σε νομικό ζήτημα, το οποίο από δω και πέρα θα αναζητά τη "λύση" του μέσα στους κοινοτικούς νομικούς λαβύρινθους. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, στη χτεσινή επιστολή του προς τον Αυστριακό ομόλογό του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών για το τρέχον εξάμηνο, προσπαθεί να διατηρήσει κάποιες πολιτικές πτυχές του θέματος, ζητώντας από την Ενωση να αποφασίσει αν η Τουρκία είναι επιλέξιμη στην Ενωση ή αν αντίθετα είναι χώρα υπό ανάπτυξη.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ