Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απρίλη 2004 στην Κύπρο, που ο κυπριακός λαός αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να απορρίψει το «σχέδιο Ανάν», αποτελεί ένα παράδειγμα για όλους τους λαούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, με την επιβολή του «δίκαιου» του ισχυρότερου. Ενας μικρός αριθμητικά λαός ύψωσε το ανάστημα στις απαράδεκτες πιέσεις και απειλές των ιμπεριαλιστών. Με την απόφασή τους οι Ελληνοκύπριοι πήγαν αντίθετα στο ρεύμα της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας. Είπαν ΟΧΙ σε μια άδικη λύση που μαγειρεύτηκε από τους Αμερικανοβρετανούς ιμπεριαλιστές.

Το ΟΧΙ δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα στους Κυπρίους, στην προσπάθεια να επιτύχουν μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που υιοθετούσαν τις συμφωνίες Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς του 1977 και 1979, αντίστοιχα. Η εφαρμογή αυτών των ψηφισμάτων οδηγεί σε μια ομόσπονδη διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια, η οποία θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα. Μια Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, Ανώτατο Δικαστήριο και ξένες βάσεις, όπως οι βρετανικές.

Οσοι ενοχοποιούν ή αλλοιώνουν το ΟΧΙ του Κυπριακού λαού και υποστηρίζουν ότι οδηγεί σε αδιέξοδα, ενδιαφέρονται να παραγραφεί η θέληση των Ελληνοκυπρίων και να περάσει το «σχέδιο Ανάν».

Το ΚΚΕ επιμένει πως το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ και όχι πρόβλημα των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτή η θέση σημαίνει σταθερή και ισχυρή αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του «διαίρει και βασίλευε».

Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί στις αντιλήψεις περί «εθνικών κέντρων» ή των «μητέρων πατρίδων», που στην πραγματικότητα ενισχύουν τις εθνικιστικές και σοβινιστικές τάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και οδηγούν σε διχοτομικές λύσεις. Αντιτάχθηκε για τον ίδιο λόγο στο δόγμα περί «ενιαίου αμυντικού χώρου» Ελλάδας και Κύπρου και τις άλλες συναφείς εξαγγελίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο δόγμα η «Ελλάδα αποφασίζει και η Κύπρος ακολουθεί», που τόσα πολλά στοίχισαν στον κυπριακό λαό και ενίσχυσαν τις διεκδικήσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Η Κύπρος γίνεται και επίσημα μέλος της ΕΕ την 1η Μάη. Ηδη οι Κύπριοι πήραν μια πρώτη γεύση για το τι πραγματικά σημαίνει αυτή η ένωση των ιμπεριαλιστών. Θα δοκιμάσουν πολύ σύντομα και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα της ένωσης του κεφαλαίου. Ο αγώνας τους θα είναι σκληρός και κοινός με τους αγώνες των άλλων εργαζομένων στην ΕΕ.

Στο λαό της Κύπρου, με τους τόσους αγώνες για την ανεξαρτησία του, αξίζουν καλύτερες μέρες, όπως αξίζουν και στους εργαζόμενους των άλλων χωρών της ΕΕ. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του.

ΑΘΗΝΑ 29/04/2004

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησαν οι ολοήμερες συναντήσεις (2011-07-26 00:00:00.0)
Δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (2004-08-07 00:00:00.0)
Τα «μασάνε» και οι Βρυξέλλες (2004-03-17 00:00:00.0)
Επιμένει στα δύο χωριστά κράτη ο Ντενκτάς (2003-05-16 00:00:00.0)
Κύριο ζήτημα η βάση που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες (2001-12-11 00:00:00.0)
Η ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ (1996-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ