Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανήλθε στο γνωστό του ύφος και στις γνωστές του θέσεις, δηλώνοντας χτες ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν μόνο εάν οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίσουν την κυριαρχία και το κράτος των Τουρκοκυπρίων. Σε διαφορετική περίπτωση, ισχυρίστηκε, «οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι τραγελαφική, όπως αυτή προτεινόταν με το "σχέδιο Ανάν" και η οποία καταδικάζει τους Τουρκοκύπριους (!)».

Επίσης υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το Κυπριακό επί ίσοις όροις με την τουρκοκυπριακή και ως εκ τούτου δεν επιβάλλεται η συμμετοχή της στις συνομιλίες, απλώς και μόνο για να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς δεν πρέπει να αμφισβητούνται ούτε στο εσωτερικό αλλά ούτε και διεθνώς. Ακόμα κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να δείξουν με την ίδια ευθύτητα ότι το δικό τους «ναι» σήμαινε πραγματική επιθυμία για επανένωση και όχι μόνο τον προσπορισμό πλεονεκτημάτων και την καιροσκοπική εκμετάλλευση των πρόσκαιρων τεχνητών επιτυχιών και εντυπώσεων.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επανέλθουν με αμερόληπτη στάση και σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού. Ολοι πρέπει να αντιληφθούν, είπε, ότι σε μια λύση στο Κυπριακό, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ιστορική πραγματικότητα και να είναι όσο περισσότερο γίνεται αντικειμενικότερη και δικαιότερη γιατί μόνο τότε μπορεί να είναι βιώσιμη. Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει επανένωση της Κύπρου και κοινή πορεία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μέσα από ένα σοφά διαρθρωμένο διζωνικό, δικοινοτικό, ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ