Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αλλα τους απασχολούν

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί, με ευθύνη και των ΜΜΕ, να φαίνεται ότι αυτό το διάστημα οι πάντες στη χώρα μας ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είναι έτσι. Στην Ελλάδα - και, κυρίως, στην εκτός Αθηνών - υπάρχουν πάρα πολλοί που άλλα τους απασχολούν και «δεν έχουν τη σκασίλα» αν πετύχει η Ολυμπιάδα, γιατί λίγο τους ενδιαφέρει αν ο Μπους θα δώσει συγχαρητήρια, ή αν θα σιχτιρίσει τον Καραμανλή.

Π.χ., τους μικρομεσαίους αγρότες απασχολεί το πρόβλημα των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων, καθώς, αντί να βγάλουν κάποιο κέρδος, μπαίνουν «από μέσα», αφού τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα. Ο αγροτικός κόσμος «σκούζει από τα πλευρά» γιατί οι βιομήχανοι και οι έμποροι, εκμεταλλευόμενοι την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ κι έχοντας τη βοήθεια της κυβέρνησης, επιχειρούν να πάρουν τζάμπα τη σοδειά. Ταυτόχρονα, ο καταναλωτής αγοράζει πανάκριβα τα ίδια προϊόντα.

Το στάρι, ο παραγωγός το πουλάει από 0,12 - 0,15 ευρώ το κιλό, ενώ ένα καρβέλι ψωμί κοστίζει 1,20 - 1,50 ευρώ. Το ροδάκινο «φεύγει» από το δέντρο με 0,22 ευρώ το κιλό και «φτάνει» στο μανάβικο πάνω από 1 ευρώ. Το καρπούζι και το πεπόνι στο μποστάνι διατίθεται στα 0,10 ευρώ και στον καταναλωτή πουλιέται 0,50 - 0,60 ευρώ. Η πατάτα διατίθεται στο χωράφι 0,05 ευρώ και η νοικοκυρά την αγοράζει 0,50 - 0,70 ευρώ.

Αυτά, λοιπόν, σκέφτεται ο αγρότης και βρίσκεται σε απόγνωση και δε νοιάζεται αν ικανοποιηθεί η Γιάννα και είναι ευχαριστημένος ο Ρογκ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ