Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ «Ρ»
Η κυβέρνηση ομολογεί την παρακολούθηση διαδηλωτών

Παραδέχτηκε χτες η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου ότι η Ελληνική Αστυνομία αξιοποίησε τα συστήματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, για να παρακολουθήσει την πορεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Τετάρτη.

Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», κατά τη διάρκεια της πορείας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ανώτερος αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας διέταξε υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που χειρίζονται το σύστημα των καμερών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, να παρακολουθήσουν την πορεία. Παρά την άρνηση των υπαλλήλων του ΥΠΕΧΩΔΕ η παρακολούθηση - «σάρωση» των διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε από τους υπαλλήλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Χτες, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Β. Αντώναρος, όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό και αν είναι από τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες φακελώματος, είπε:

«Θα ήθελα να σας πω ότι η χρήση όλων των μέσων ασφαλείας, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως γνωρίζετε, γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και με πλήρη σεβασμό στη νομιμότητα».

Οταν ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν «η διαταγή, η οποία δόθηκε να στραφούν οι κάμερες πάνω στην πορεία συνάδει με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», υποστήριξε:


«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαταγή. Θα ήθελα απλώς να διευκρινίσω το εξής: Ολα αυτά τα μέσα αποκλειστικό στόχο έχουν την καταγραφή της ροής της κυκλοφορίας και απλώς παρακολουθούν τον όγκο συμβάντων ή γεγονότων, τα οποία είναι δυνατό να επηρεάσουν την κυκλοφορία, με σκοπό απλώς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν και τους πολίτες, που έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν, και τους οδηγούς».

Μία μέρα μετά την αποκάλυψη του «Ρ» για το περιστατικό με την παρακολούθηση, από τις κάμερες ασφαλείας, της πορείας των ξενοδοχοϋπαλλήλων την περασμένη Τετάρτη, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και από την κυβέρνηση.

Συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά επιδίωξαν χτες εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Τελικά, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι τη στιγμή που δόθηκε η διαταγή για την παρακολούθηση των διαδηλωτών, βάρδια είχαν υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Οι πρώτοι αντέδρασαν και δεν εκτέλεσαν τη διαταγή, σε αντίθεση με τους δεύτερους που εστίασαν τις κάμερες στους συγκεντρωμένους.

Οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ομοσπονδίας εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους στον υφυπουργό, ο οποίος επικρότησε την αντίδραση του πολιτικού προσωπικού και χαρακτήρισε το γεγονός απαράδεκτο. Ακόμα, ο Θ. Ξανθόπουλος, ζήτησε από τους εργαζόμενους σε περίπτωση που επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό, να τον καλέσουν αμέσως, προκειμένου να παρέμβει.

Στο μεταξύ, από χτες, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προφανώς θορυβημένοι από την αποκάλυψη του «Ρ», εξέδωσαν ανακοίνωση, την οποία ανάρτησαν στον πίνακα του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ), στην οποία επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - ότι απαγορεύεται η εστίαση από τις κάμερες σε πρόσωπα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Η αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις εκτιμήσεις μας, τις εκτιμήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, πως οι κάμερες ήρθαν για να μείνουν. Να παρακολουθείται ο «εχθρός λαός» που αντιστέκεται - αντιπαλεύει κάθε αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική. Αυτό υπογραμμίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές.

Παράλληλα, συγχαίρει τους συναδέλφους του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη στάση τους και καλεί κάθε συνάδελφο να κάνει το ίδιο. Τέλος, καλεί τους οικοδόμους της Αθήνας, όλους τους εργαζόμενους να αντιταχθούν σε τέτοιους είδους κινήσεις και ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ