Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φερμπότεν στο Λευκορώσο υπουργό
  • Πιστή στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στον Γ. Σιβακόφ
  • Επαίσχυντη και υποκριτική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Υπάκουη στις διαταγές των ιμπεριαλιστών και πλήρως συνταγμένη με την πολιτική τους, η ελληνική κυβέρνηση θα απαγορεύσει στον υπουργό Αθλητισμού και Τουρισμού της Λευκορωσίας, Γ. Σιβακόφ, να έρθει στη χώρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε «μονομερή απαγόρευση» της εισόδου στη χώρα στον επικεφαλής της Ολυμπιακής αποστολής της Λευκορωσίας, αφού ακόμα και η οδηγία που εκδόθηκε από την ΕΕ και χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητο» τον Γ. Σιβακόφ στις χώρες-μέλη, δε συνοδεύεται από τη σχετική λίστα με τα «ανεπιθύμητα άτομα» στα οποία δε χορηγείται βίζα, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το Σεπτέμβρη.

Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση, όπως ξεκάθαρα φαίνεται και από τις χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Ε. Αντώναρου, «ασπάζεται» τις εντολές της ΕΕ. «Ατομα για τα οποία υπάρχει απαγόρευση χορήγησης βίζας ή εισόδου στην ΕΕ δεν θα εισέλθουν στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ε. Αντώναρος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και όταν επισημάνθηκε στον Ε. Αντώναρο από δημοσιογράφο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη απαγόρευση μέχρι τον Σεπτέμβριο» και κλήθηκε να διευκρινίσει τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε να είναι κατηγορηματικός και να δηλώνει ότι ο Γ. Σιβακόφ «δεν θα εισέλθει στην Ελλάδα»...

Απαράδεκτη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Με μια επαίσχυντη όσο και υποκριτική ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Ενωση τονίζει πως ο υπουργός Αθλητισμού της Λευκορωσίας δεν πρέπει να λάβει την άδεια να παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς έχει καταγγελθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο Γιούρι Σιβακόφ, ο οποίος σκοπεύει να ηγηθεί της αντιπροσωπείας των Λευκορώσων αθλητών στην Αθήνα, «έχει κατονομαστεί σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά σε μία υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφων την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών». «Με αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι η παρουσία του κ. Σιβακόφ στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι απολύτως ανάρμοστη», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ολλανδική προεδρία της ΕΕ, και καταλήγει:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι της γνώμης ότι δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Σιβακόφ να παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ετσι, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές αναγορεύουν τον εαυτό τους σε τιμητή του Ολυμπιακού πνεύματος και, εντελώς υποκριτικά, σε υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν οι ίδιοι στάζουν από όλους τους πόρους τους αίμα από τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και τόσους άλλους, τα τελευταία μόνο χρόνια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η εν λόγω απόφαση δεν ισοδυναμεί με μία αυστηρή απαγόρευση χορήγησης βίζας, που απαιτεί χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες. Πάντως, η ΕΕ σκοπεύει να περιλάβει τον Σιβακόφ και κάποιους άλλους μη κατονομαζόμενους Λευκορώσους αξιωματούχους σε «μαύρη λίστα» για τη μη χορήγηση βίζας από το Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πάσα» στη λευκορωσική αντιπολίτευση από Γερμανία και ΕΕ (2021-11-24 00:00:00.0)
Συνέχεια στη διαδικασία κυρώσεων - αντικυρώσεων (2014-08-23 00:00:00.0)
Πρόγραμμα ευρωκαταστολής (2009-06-11 00:00:00.0)
Απαιτεί σεβασμό (2006-04-12 00:00:00.0)
Ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Λευκορωσίας (2006-04-07 00:00:00.0)
Λουκασένκο: Δεν αποφασίζουν σε Αθήνα και Πράγα, αλλά σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες (2004-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ