Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόγραμμα ευρωκαταστολής

Φακελώματα, παρακολουθήσεις, αντιμεταναστευτικά μέτρα, ενιαιοποίηση των μηχανισμών καταστολής, θα αποτελούν το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής επιτροπής για την επόμενη πενταετία. Οι στόχοι του ανακοινώθηκαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον Ζακ Μπαρό, επίτροπο, αρμόδιο για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης.

Το πρώτο μέτρο για την Ευρώπη των ...δικαιωμάτων θα είναι η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής εισόδου και εξόδου των μεταναστών από και προς την ΕΕ και από το ένα κράτος - μέλος στο άλλο, καθώς και η θέσπιση ενός κοινού καθεστώτος θεωρήσεων Σένγκεν. Αλλωστε, με τον κώδικα θεωρήσεων η ΕΕ θεσπίζει ενιαίους, σκληρότερους κανόνες για τη χορήγηση θεώρησης εισόδου στην ΕΕ σε υπηκόους τρίτων χωρών. Επιβάλλει την ενσωμάτωση στις βίζες βιομετρικών δεδομένων (δακτυλικά αποτυπώματα και των δέκα δακτύλων) ακόμη και σε παιδιά 12 χρόνων. Ο αρμόδιος επίτροπος υπογράμμισε πως το ζήτημα της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Ιούνη.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ισχύον σύστημα έκδοσης θεωρήσεων, το οποίο στηρίζεται στην υπηκοότητα, θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σύστημα αξιολόγησης ενδεχόμενης απειλής που μπορεί να αποτελεί ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Χαρακτηριστικά, ο επίτροπος ανέφερε ότι «επιθυμούμε να έχουμε καλύτερες πληροφορίες για το ποιος ζητά βίζα». Αυτό, στην πράξη, σημαίνει αύξηση και βελτίωση του φακελώματος ανεπιθυμήτων, αλλά και ...επιθυμητών, αφού το φτηνό εργατικό δυναμικό πρέπει να είναι καταχωρημένο για τον καλύτερο έλεγχό του.

Είναι χαρακτηριστικό πως στόχος της ευρωπαϊκής επιτροπής, όπως αναφέρθηκε, είναι η «έμφαση στους δεσμούς που συνδέουν τη μετανάστευση με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς». Για να ενισχυθεί η καταστολή της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης θα ενισχυθεί ο FRONTEX που, στην ουσία, λειτουργεί ως κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών.

Επιπλέον ενισχύονται και συντονίζονται καλύτερα οι ευρωπαϊκοί κατασταλτικοί μηχανισμοί με την ενίσχυση της συνεργασίας των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, ενώ προτείνεται η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για αστυνομικούς και δικαστές. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου και η κατάργηση των ενδιάμεσων διαδικασιών, ώστε να διασφαλίζεται η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων μεταξύ νομικών συστημάτων διαφορετικών κρατών-μελών, η προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής κατάρτισης και προγραμμάτων επιμόρφωσης δικαστών και εισαγγελέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ