Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολυμπιακοί αγώνες και λαϊκό κίνημα

Κάθε κορυφαίο κοινωνικό γεγονός που εκδηλώνεται και συγκινεί μεγάλο μέρος του λαού μπορεί να αποτελέσει τη βάση ή την αφορμή για πολιτική εκμετάλλευση από πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να προσανατολίζουν τις λαϊκές συνειδήσεις στη στήριξη της πολιτικής τους και των συμφερόντων που αυτή εξυπηρετεί.

Η νίκη της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ήταν ένα τέτοιο κορυφαίο γεγονός με το οποίο επιχείρησαν να σκεπάσουν σαν ένα τεράστιο μπλε βελούδο τις ελλείψεις όχι μόνο του αθλητισμού, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων.

Η νίκη της Εθνικής κατά μία άλλη πολιτική θεώρηση (χωρίς να μειώνουμε στο ελάχιστο την αξία της και το επίτευγμά της) θα έπρεπε να γινόταν αφορμή να αναδειχτούν τα προβλήματα του αθλητισμού και να μπούνε σε έναν προγραμματισμό επίλυσής τους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες (ΟΑ) είναι ένα τέτοιο τεράστιο αθλητικό κοινωνικό πολιτικό γεγονός που οι κυρίαρχες δυνάμεις επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν από κάθε πλευρά είτε πολιτική είτε οικονομική, αλλά και ιδεολογική.

Προβάλλουν μπροστά στους εργαζόμενους τη νέα μεγάλη ιδέα του έθνους και τη διακύβευση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και επιχειρούν να καταργήσουν δικαιώματα και ελευθερίες και να περάσουν εργασιακές σχέσεις του 19ου αιώνα.

Νόμοι που ήταν στα συρτάρια είτε από δισταγμό για την αντίδραση που θα προκαλέσουν, είτε από φόβο, γιατί δεν ελέγχουν απόλυτα το συσχετισμό δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, τους βγάζουν στην επιφάνεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με την κρυφή ελπίδα ότι αυτοί θα μείνουν ως τετελεσμένο και μετά τους ΟΑ.

«Κατεπείγουσα» ανάγκη οι χιλιάδες κάμερες για να παρακολουθούν τον εχθρό λαό και που, κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού, θα παραμείνουν και μετά το πέρας των ΟΑ.

«Κατεπείγουσα» ανάγκη η καταπάτηση εργατικών ελευθεριών και κατακτήσεων.

Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, καταπατούνται 8ωρα, 5ήμερα, άδειες, συνδικαλισμός... «για να μη γίνουμε ρεζίλι διεθνώς».

Οι εμποροϋπάλληλοι θα δουλεύουν έως τις 11 το βράδυ για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Οι οδηγοί θα δουλεύουν νύχτα για να μην υπάρχουν φορτηγά μέσα στην πόλη κατά την ημέρα και θα συνεχίζουν στην περιφέρεια την ημέρα άυπνοι, γιατί απλά δεν έγιναν άλλες προσλήψεις για να καλυφθούν και οι ανάγκες της περιφέρειας. Τους υπάλληλους των ξενοδοχείων θέλουν να τους αντιμετωπίζουν σαν σύγχρονους υπηρέτες.

Οι νοσοκόμοι μεταφέρονται από άλλα νοσοκομεία στα λεγόμενα «ολυμπιακά» ενισχύοντάς τα, αλλά αδυνατίζοντας ακόμη περισσότερο τα δικά τους γιατί και εδώ καμιά πρόσληψη δεν έγινε, το δε προσωπικό θα είναι ασύνδετο μεταξύ του με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί. Οι αστυνομικοί μαζί με τις κάμερες και τις μυστικές υπηρεσίες θα δοκιμάζουν τον έλεγχο της Αθήνας - στρατόπεδο και οι «εκλεκτοί» θα απολαμβάνουν τη δόξα της επιτυχίας μιας τέτοιας διοργάνωσης που στηρίχτηκε στις πλάτες των εργαζομένων.

Οταν ορθώσει κανείς τη λογική απέναντι σε όλα αυτά και πει ότι οι κάμερες πρέπει να φύγουν την άλλη μέρα από το τέλος των Ολυμπιακών, ότι τα έκτακτα μέτρα τελειώνουν την ίδια μέρα και αυτά, ότι το κόστος των αγώνων θα πρέπει να το πληρώσει το κεφάλαιο, ότι οι ελλείψεις σε διάφορους τομείς να αντιμετωπιστούν με νέους διορισμούς στα νοσοκομεία, σε δήμους, δημόσιες υπηρεσίες, με έκτακτο προσωπικό στις επιχειρήσεις, τότε επαναλαμβάνεται και πάλι η μόνιμη επωδός: «δεν υπάρχουν λεφτά», «θα χρειαστεί περιορισμός των κρατικών δαπανών» κλπ. κλπ. Αν ήθελε η κυβέρνηση να βρει λεφτά ας φορολογούσε το μεγάλο κεφάλαιο, και όχι το λαό που θα πληρώσει το κόστος τους, ας φορολογούσε τα τρισεκατομμύρια που θα κερδίσουν από τους Ολυμπιακούς οι πολυεθνικές. Αλλά δεν το κάνει, αφού οι αγώνες είναι μέσο κερδοφορίας τους και η κυβέρνηση υπηρέτης των συμφερόντων τους.

Το κόστος των ΟΑ ξεπέρασε τα 3,5 τρισ., σε ορισμένα έργα το κόστος εξαπλασιάστηκε, οι παγκόσμιοι σπόνσορες θα κερδίσουν από τους ΟΑ τρισεκατομμύρια,, αλλά μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για διορισμούς νέων εργαζομένων και ότι το φορτίο πρέπει να το σηκώσουν οι ήδη υπάρχοντες.

Την ίδια ώρα που αρνούνται το ολυμπιακό επίδομα στους οδηγούς των αστικών λεωφορείων, έδωσαν δισ. στους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ για ανανέωση του στόλου τους.

Ο Εθελοντισμός που θέλουν, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει τους χιλιάδες δούλους που δούλευαν για τα μεγάλα έργα των Φαραώ για να δοξάζονται οι βασιλείς και να πεθαίνουν οι δούλοι. Οι 13 νεκροί των ΟΑ, οι δεκάδες τραυματίες και οι χιλιάδες εθελοντές που θα δουλεύουν μόνο με μια υπόσχεση δουλιάς στο μέλλον, μας ξαναφέρνει στη μνήμη τη δουλοπαροικία.

Βεβαίως να γίνουμε όλοι εθελοντές, αλλά σε μια φιλολαϊκή πολιτική και σε ΟΑ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού.

Αυτοί οι ΟΑ όπως κατέληξαν, είναι των πολυεθνικών και των μυστικών υπηρεσιών γι' αυτό και κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να τους αποδεχτεί σαν δικούς του. Διότι από αγώνες που θα αναδείκνυαν τις παγκόσμιες αξίες της Ειρήνης, της Φιλίας, της Συνεργασίας, της ανάδειξης του Αθλητισμού σαν παγκόσμια γιορτή, κατέληξαν ένα τεράστιο super market, όπου τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται και όπου υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να εξυπηρετήσουν αυτό το παγκόσμιο φιάσκο.

Αφού έκαναν διάφορα test events για το πώς λειτουργούν οι εγκαταστάσεις, τα νέα έργα, οι μυστικές υπηρεσίες κλπ, τώρα κάνουν και ένα test για τα όρια στις αντοχές, στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων...

Τα σωματεία, οι σύλλογοι των εργαζομένων πρέπει να αναδείξουν όλες αυτές τις πλευρές και να καλέσουν τους εργαζόμενους ενωμένους να αντικρούσουν με αγώνες τη νέα επιχείρηση καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Αφού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δε θέλουν να συντονίσουν ένα τέτοιο αγώνα, αφού δε θέλουν να ξεσκεπάσουν το χαρακτήρα αυτής της Ολυμπιάδας και συνομιλούν με τα αφεντικά για τις αναγκαίες θυσίες των εργατών, για να υπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, τότε αναδεικνύεται το ΠΑΜΕ ως ο συντονιστής και ο οργανωτής των χιλιάδων εργαζομένων στη σύγκρουσή τους με αυτή την πολιτική.

Το ΠΑΜΕ ήδη έχει συγκρουστεί με αυτές τις μεθοδεύσεις. Απομένει να μπούνε στη διεκδίκηση με συντονισμό οι χιλ. εργαζόμενοι που θα καθορίσουν τελικά και το αν θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων και κυρίως αν θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτών των μέτρων μετά την ολυμπιάδα σαν τετελεσμένα.

Απομένει και σε όλους εμάς να συνταχθούμε στους αγώνες τους, γιατί ο αγώνας αντίκρουσης αυτών των μέτρων αφορά στο σύνολό της την εργατική τάξη, όλο το λαό και όχι μόνο αυτούς που θα τα υποστούν πρώτοι.


Γιάννης ΝΟΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ