Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Λουκασένκο: Δεν αποφασίζουν σε Αθήνα και Πράγα, αλλά σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο δήλωσε πως δε θα πρέπει να ενταθεί παραπέρα η κατάσταση μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Μάλλον δεν πρέπει να ενταθεί σήμερα η κατάσταση μεταξύ της Λευκορωσίας και της ΕΕ, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι απλή».

Κατά την εκτίμησή του η πρόσφατη άρνηση των αρχών της Ελλάδας και της Τσεχίας να δώσουν βίζες σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας έγινε μετά από ξένη παρέμβαση: «Θέλετε να πείτε πως η Ελλάδα και η Τσεχία το έκαναν αυτό με τη θέλησή τους; Οχι! Γι' αυτούς αποφασίζουν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες», σχολίασε ο Λουκασένκο σε σχετική ερώτηση.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος διευκρίνισε επίσης πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν στους Λευκορώσους παρατηρητές των αμερικανικών εκλογών την είσοδο στις ΗΠΑ, τότε η χώρα του θα αρνηθεί την είσοδο στη Λευκορωσία στους Αμερικανούς παρατηρητές των προσεχών βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στη Λευκορωσία στις 17/10.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε τη Λευκορωσία ως προφυλακή της Ρωσίας στη Δύση, προσθέτοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να υπερασπιστεί όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα, αλλά και αυτά της Ρωσίας, που πλήττονται από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. «Οσο κι αν είναι δύσκολο, η Λευκορωσία πάντα θα υπερασπίζεται όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και τη Ρωσία, ακόμη κι αν η Ρωσική Ομοσπονδία δε μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε πολεμική άμυνα», είπε ο Λουκασένκο και πρόσθεσε: «Θα ήταν βέβαια καλύτερο αν η Ρωσία παρατηρούσε πως η Λευκορωσία αποτελεί την προφυλακή της στη Δύση. Σήμερα, η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς προκαλεί στη ρωσική ηγεσία σοβαρές ανησυχίες. Μπαίνουμε σε ένα νέο στάδιο. Οι Αμερικανοί μεταφέρουν τα πιο σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από τη Γερμανία στην Πολωνία. Για ποιο λόγο; Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε, να πολεμήσουμε. Μήπως έχουν κάποιο συμφέρον στο έδαφος της Λευκορωσίας και της Ρωσίας;», αναρωτήθηκε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ