Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στόχος η «πράσινη ζώνη»

Κατοχικό φορτηγό προμηθειών καίγεται κάπου στη δυτική Βαγδάτη

Associated Press

Κατοχικό φορτηγό προμηθειών καίγεται κάπου στη δυτική Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Ασχημα τα νέα για τους κατακτητές... Στο στόχαστρο των Ιρακινών ανταρτών βρέθηκε για μια ακόμα φορά η «Πράσινη Ζώνη», όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων και η έδρα της προσωρινής κυβέρνησης. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, όμως νοσοκομειακές πηγές στη Βαγδάτη δήλωσαν στο Ρόιτερς: «Η περιοχή γέμισε από διαμελισμένα πτώματα. Οι νεκροί μπορεί να είναι περισσότεροι από οκτώ».

Αρχικά, ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι έπεσαν ρουκέτες ή βλήματα όλμων μέσα στην περίμετρο της «Πράσινης Ζώνης» και ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, όλοι πολίτες. Λίγο αργότερα όμως, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τέσσερις Αμερικανοί, όλοι «υπάλληλοι της εταιρίας ασφαλείας DynCorp». Δηλαδή, μισθοφόροι.

Εντούτοις, αμηχανία προκαλεί στις ΗΠΑ - και μάλιστα λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές - η «ευκολία» με την οποία οι αντάρτες διείσδυσαν στην «πράσινη ζώνη», περιοχή, στην οποία βρίσκονται, εκτός τους αρχηγείου των αμερικανικών δυνάμεων και της έδρας της δοτής κυβέρνησης, οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Περιοχή φρούριο. Ομως, ένας ακόμη Αμερικανός, μέλος των κατοχικών δυνάμεων, έχασε τη ζωή του από άλλη επίθεση στη Βαγδάτη.

Παράλληλα, χθες το πρωί, δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος Ντίνα Χάσαν. Θύματα δολοφονίας έπεσαν και δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού στη Μπακούμπα.

Στην πόλη Αλκαέμ, σύμφωνα με πληροφορίες από ανεξάρτητα μέσα, οι αντάρτες επιτέθηκαν στην ιρακινή Εθνοφρουρά και κατέσχεσαν τον ολοκαίνουριο πολεμικό εξοπλισμό της...

Ανηλεείς βομβαρδισμοί

Στο μεταξύ, αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη συνεχίζουν νυχθημερόν τους βομβαρδισμούς στη Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 άνθρωποι και να τραυματιστούν 16, ενώ ισοπεδώθηκαν και δύο σπίτια, ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές πηγές. Για την πόλη Φαλούτζα υπενθυμίζεται ότι υπάρχει το «τελεσίγραφο» του δοτού πρωθυπουργού για «άμεση παράδοση των μαχητών του Αλ Ζαρκάουι», αλλιώς η πόλη θα ισοπεδωθεί.

«Αδύνατο» να πραγματοποιηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Θρησκευτικού Συμβουλίου της Φαλούτζα Αμπού Ασααντ, που ανακοίνωσε και τη διακοπή των συνομιλιών των αρχών της πόλης με τους εκπροσώπους του Αγιάντ Αλάουι, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι να παραδώσουν τον Ζαρκάουι που δεν μπορούν να πιάσουν τα κατοχικά στρατεύματα... απλά ο Αλάουι προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» την ισοπέδωση την πόλης που ήδη έχει προαποφασιστεί από τα κατοχικά στρατεύματα και οι «κάτοικοι δε φοβούνται τον Αλάουι και θα υπερασπιστούν την πόλη τους» κατά τον Ασααντ.

Εξάλλου στόχος είναι όλο το αποκαλούμενο «σουνιτικό τρίγωνο». Βομβαρδίστηκε, επίσης, η πόλη Καΐμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και το Ραμάντι, όπου εισέβαλαν τα κατοχικά στρατεύματα, ενώ ελικόπτερα και αεροπλάνα βομβάρδιζαν. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις νοσοκομειακές πηγές, να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι, κυρίως παιδιά και γυναίκες, και να τραυματιστούν 17.

Επίθεση με βόμβες έγινε και στη Μοσούλη εναντίον κοινής περιπόλου κατοχικών στρατευμάτων και ιρακινής Εθνοφρουράς, με δύο νεκρούς και 7 τραυματίες. Επίσης, αποκεφαλίστηκε τελικά ο Τούρκος οδηγός, που είχε απαχθεί από ομάδα Ιρακινών ανταρτών. Δύο ακόμα Τούρκοι απήχθησαν σε ενέδρες σε διαφορετικά σημεία του Ιράκ. Στα χέρια των ανταρτών και δύο Ιρακινοί οδηγοί φορτηγών.

Στο μεταξύ, ο δοτός πρόεδρος Γάζι αλ Γιαουάρ, δήλωσε στην εφημερίδα «Ασαρκ αλ Αουσάτ» ότι γίνονται προσπάθειες για τη διασφάλιση κλίματος ασφάλειας, ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές, ωστόσο, αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατόν, όλα είναι ανοιχτά.

Το θέμα ασφαλείας απασχόλησε και τη Σύνοδο των δωρητών στο Τόκιο. Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι θα γίνει «η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης της βοήθειας, ώστε να είναι επιτυχημένη η ανοικοδόμηση του Ιράκ».

Τέλος, ο Καναδός πρωθυπουργός Πολ Μαρτέν απέκλεισε σήμερα εκ νέου την αποστολή καναδικών στρατευμάτων στο Ιράκ, έπειτα από συνομιλίες που είχε στη γαλλική πρωτεύουσα με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ