Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βέβαιη η προμήθεια των αρμάτων μάχης στην Τουρκία

Μετά την απόφαση της ΕΕ για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την Τουρκία, θεωρείται βέβαιη η πώληση μερικών εκατοντάδων αρμάτων μάχης Leopard 2 στη χώρα αυτή από τη Γερμανία.

Οι Finacial Times Deutschland επικαλούνταν σχετικά την Τρίτη (12/10) «κύκλους του κλάδου» της βιομηχανίας εξοπλισμών.

Το γερμανικό υπουργείο Αμυνας διατείνεται ότι δεν υπάρχει σχετική τουρκική αίτηση και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να ληφθεί τώρα απόφαση, αλλά κατά την αναφερθείσα εφημερίδα οι επιχειρήσεις Κράους/ Μαφάι Βέγκμαν και η Ράιν - Μέταλ - De Tec χαίρονται ήδη για την επικερδή πώληση και ότι μετά τις αλλαγές στα άρματα, σύμφωνα με τις τουρκικές επιθυμίες, τα άρματα θα πάρουν το δρόμο για την Τουρκία. Η Τουρκία το 1999 ζητούσε συνολικά 1.000 τανκς, τότε όμως είχαν ακόμα επιφυλάξεις η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία και ένα μέρος των ηγετών των Πρασίνων, ενώ τώρα με την απόφαση της ΕΕ έχουν δήθεν εκλείψει οι τότε λόγοι (μη σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων).

Σύμφωνα με τη «Γιούνγκ Βελτ» (13/10) ο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ έχει τη γνώση ότι μόλις υπάρξει σχετικό αίτημα από την Αγκυρα, αυτό πρέπει να εξεταστεί «υπό το φως της πραγματικότητας» και η πραγματικότητα - κατά τη γνώμη του - τα τελευταία χρόνια «άλλαξε προς το θετικό».

Ο βουλευτής (του ΚΟΔΗΣΟ) στην Ευρωβουλή Τομπίας Πφλίγκερ δήλωσε στην πιο πάνω εφημερίδα ότι οι «κοκκινο-πράσινοι» (τα δύο κυβερνητικά κόμματα) «μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά προμηθεύουν όπλα για διεξαγωγή πολέμου». Η Γερμανία και η ΕΕ, είπε, ενδιαφέρονται για τις ενεργειακές πηγές και ο εξοπλισμός του εταίρου (της Τουρκίας) στα σύνορα των πετρελαϊκών πηγών της Μέσης Ανατολής είναι το λογικό αποτέλεσμα της γερμανικής πολιτικής της ΕΕ: «Η ΕΕ θέλει να γίνει παγκόσμιος πολιτικός δρων και θέλει αυτό το ρόλο να τον εξασφαλίσει στρατιωτικά. Το στρατιωτικό δυναμικό της Τουρκίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ΕΕ».


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ