Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Επιτέλους» καταμέτρηση των ψήφων

ΚΑΜΠΟΥΛ.-«Αρχισε επιτέλους» - κατά τη διόλου συγκεκαλυμμένη ειρωνεία στο σχετικό τίτλο του BBC - χθες η καταμέτρηση των ψήφων στις «εκλογές» του περασμένου Σαββάτου για την ανάδειξη «προέδρου» στο Αφγανιστάν. Το αποτέλεσμα, επέμεναν να μεταδίδουν οι ανταποκριτές, είναι «ευρύτατα αναμενόμενο» πως θα είναι υπέρ του δοτού «μεταβατικού» σημερινού προέδρου Χάμιντ Καρζάι. Εκτιμήσεις που μετέδιδε το Ασοσιέιτεντ Πρες έκαναν λόγο για συμμετοχή ενός 75% (αν και δεν είναι σαφές το κατά πόσον είναι ακριβής οποιαδήποτε εκτίμηση, με δεδομένο ότι υπήρξαν χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, πολλαπλά εγγεγραμμένοι).

Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν περάσει τουλάχιστον μια βδομάδα, και το τελικό όχι πριν από το τέλος Οκτώβρη. Από τις 25.671 ψήφους που έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα, οι 15.098 είναι υπέρ του Καρζάι - 59%. Ο Τατζίκος πρώην υπουργός - προστατευόμενος του πολέμαρχου και υπουργού Αμυνας Μοχάμεντ Φάχιμ - Γιουνούς Κανούνι ακολουθούσε με 17% και ο Ουζμπέκος πολέμαρχος Αμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ με 13%. Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ, ανταμοιβή των πολέμαρχων αυτών για την υπαναχώρησή τους από την αξίωση ακύρωσης των εκλογών και επανάληψής τους θα είναι θέσεις σε μια επόμενη κυβέρνηση.

Πέρα από τα «εκλογικά», μια είδηση που θα ήταν κωμική, αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική, ήταν η «επιτίμηση» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε βάρος της DynCorp, της εταιρίας μισθοφόρων που μεταξύ άλλων προστατεύει τον Καρζάι, για «επιθετική συμπεριφορά» σε βάρος Αφγανών υπουργών: Ο υπουργός Μεταφορών, σύμφωνα με ανταποκριτές, εθεάθη να χαστουκίζεται στο πρόσωπο από μισθοφόρο στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ