Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μετ' εμποδίων η πορεία προς τις ευρωεκλογές

Τα πάνω - κάτω έχουν έρθει στους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο Συνασπισμό. Το «αριστερό ρεύμα» φαίνεται να χάνει την πρωτοκαθεδρία, που έμοιαζε ακλόνητη μετά τις βουλευτικές εκλογές και την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, «επιτυχία» που αποδόθηκε στις συνεργασίες, των οποίων ήταν βασικός υποστηρικτής.

Σήμερα καταγράφει ήδη την απόρριψη από την ΚΠΕ της πρότασής του για το Κυπριακό, ενώ δεν κατόρθωσε να επιβάλει την υποψηφιότητα του Ν. Χουντή για τη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές. Στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές τα μέλη του ΣΥΝ επέλεξαν τον Δ. Παπαδημούλη για τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου, καθώς η πρώτη έχει ήδη κατοχυρωθεί υπέρ συνεργαζόμενου με τον ΣΥΝ, πιθανά του Γ. Μπανιά. Πάντως, το ενδεχόμενο να εκπροσωπηθεί ο ΣΥΝ στην Ευρωβουλή μόνο από τον Γ. Μπανιά ή κάποιον άλλο συνεργαζόμενο αποτελεί ήδη αιτία προστριβών, καθώς πολλοί είναι αυτοί που κάθε άλλο παρά θετικά βλέπουν μια τέτοια εξέλιξη. Η λύση της εναλλαγής στη θητεία που συζητιέται, φέρεται να μη βρίσκει σύμφωνο τον Γ. Μπανιά.

Δεν είναι, ωστόσο, το μόνο πρόβλημα. Αρκετοί από όσους είχαν συνεργαστεί με το Συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη θέση που πήρε στο Κυπριακό. Ηδη, άλλωστε, εδώ και καιρό έχει δει το φως της δημοσιότητας η πρόθεση του Μ. Γλέζου να μη συμμετέχει, ενώ η ΚΕΔΑ αφήνει να εννοηθεί το ίδιο, χωρίς ωστόσο να το έχει αποκλείσει εντελώς, αν και οι όροι που θέτει για κοινή εκλογική κάθοδο μοιάζει πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί από το ΣΥΝ.

Δυσαρεστημένη μοιάζει και η κομματική βάση από τους χειρισμούς της ηγεσίας στο Κυπριακό και όχι μόνο. Ισως μια έκφραση αυτής της δυσαρέσκειας αποτέλεσε και η ισχνή ανταπόκριση των κομματικών μελών στις εκλογές για την επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που είχε κάνει η εφορευτική επιτροπή, στόχος ήταν να ψηφίσουν και τα 17.000 μέλη και πάντως η συμμετοχή να μην πέσει κάτω των 10.000, όσοι δηλαδή είχαν ψηφίσει στην αντίστοιχη διαδικασία του 1999. Τελικά ανακοινώθηκε πως ψήφισε μόλις το 55% των μελών.

Στο μεταξύ φήμες θέλουν να ανοίγει στο κόμμα θέμα αλλαγής προέδρου και μάλιστα συζητιέται το όνομα του Αλ. Αλαβάνου ως εκείνου που θα μπορούσε να αναδειχτεί στην προεδρία. Το θέμα αυτό πάντως, αν η φημολογία ευσταθεί και δεν αποσκοπεί απλά στην άσκηση πιέσεων, θα τεθεί στο επόμενο Συνέδριο, το οποίο μετατέθηκε για μετά τις ευρωεκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ