Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδεία Ερντογάν στη Θράκη

Εμπρακτη απόδειξη στήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας δηλώνει η κυβέρνηση

Εμπρακτη απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να ενισχύσει (μονομερώς;) τις σχέσεις με την Τουρκία, αποτελεί η αποδοχή του αιτήματος του Ρ. Ερντογάν να περιοδεύσει στη Θράκη, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι περίπου «μονόδρομος» και υπηρετεί το εθνικό συμφέρον η βελτίωση των διμερών σχέσεων και η στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την υποστήριξή της, προκειμένου να πάρει ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ το Δεκέμβρη.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν «διαρρεύσει» χτες σε μερίδα του Τύπου για επίσκεψη του Ερντογάν σε μουσουλμανικά χωριά της Θράκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την εμφάνισε ως σαφή ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της ωριμότητας της «ελληνικής δημοκρατίας». «Ο κ. Ερντογάν είναι επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης και η παρουσία του στην Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη» δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ανέφερε ότι «έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί τους ομοθρήσκους του», προσθέτοντας ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Ταυτόχρονα, η επίσκεψη του Ρ. Ερντογάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, πιστοποιεί από μόνη της το πόσο ώριμη είναι η ελληνική δημοκρατία, χωρίς φόβους, ανησυχίες και ανασφάλειες. «Εχουν εγκαταλειφθεί οι ανασφάλειες του παρελθόντος και καθημερινά εμπεδώνεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, σχέση που απομακρύνει κάθε μορφή καχυποψίας», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη Θράκη υπάρχει ένα «πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας, που σέβεται την ισονομία, την ισοπολιτεία, τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα». Η κυβέρνηση, κατέληξε, αντιμετωπίζει την επίσκεψη «μέσα από τις καλές σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης που εδραιώνουμε, όλο και περισσότερο, στηρίζοντας εμπράκτως τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» (σ.σ. της Τουρκίας). Ανέφερε όμως ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη - την τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα πιθανότατα 6-8 Μάη - ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συνοδευτεί από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος απάντησε με δηκτικό τρόπο στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ που επέκρινε τον πρωθυπουργό, γιατί με την πολιτική του προσφέρει στους Τούρκους «γην και ύδωρ»: «Είναι αλήθεια ότι ο κ. Καραμανλής δε χόρεψε ζεϊμπέκικο ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι αντιλήψεις μας, οι προσεγγίσεις μας στην εξωτερική πολιτική είναι, προφανώς, διαφορετικές».

Απαντώντας το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπονομεύει με λανθασμένες επιλογές, ακινησία και απραξία, την «επιτυχημένη» εξωτερική πολιτική που ακολουθήθηκε επί ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ως απόδειξη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ