Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι... ζαλάδες του ευρωμονόδρομου

Το γεγονός πως η λογική του ευρωμονόδρομου φέρνει συχνά πυκνά τους κάθε λογής οπαδούς της μπροστά σε αντιφάσεις και αδιέξοδα το γνωρίζαμε. Αλλωστε, έχει συμβεί πάμπολλες φορές στην πράξη. Δε γνωρίζαμε, όμως, ότι προκαλεί και έντονη... ζαλάδα. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, συμβαίνει κι αυτό.

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καλλιεργεί έναν νέο εθνικισμό και συναντιέται σ' αυτό με ακραίες δυνάμεις και λαϊκισμούς», είπε προχτές ο Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, με θέμα την ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και το... στοιχειοθέτησε: «Είναι το μόνο κόμμα που θέτει ως στόχο όχι την αλλαγή, αλλά τη διάλυση της Ε.Ε., το μόνο κόμμα που θέτει ως στόχο την αποδέσμευση της χώρας του από την Ε.Ε.». Εμείς, να προσθέσουμε άλλο ένα: Το ΚΚΕ εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα ανατροπής του καπιταλισμού και περάσματος στο σοσιαλισμό σε μια χώρα ή ομάδα χωρών και παλεύει γι' αυτό, παίρνοντας υπόψη του τον συνεχώς ενισχυόμενο ρόλο του διεθνούς παράγοντα, ενώ ο ΣΥΝ θεωρεί την αντίληψη αυτή ξεπερασμένη (μαζί με το σοσιαλισμό...).

Προφανώς, το βασικό - αν όχι αποκλειστικό - κριτήριο του σύγχρονου προλεταριακού διεθνισμού για την ηγεσία του ΣΥΝ είναι η υποταγή στο δήθεν μονόδρομο της ΕΕ των πολυεθνικών και του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ