Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενα βήμα εμπρός το ΟΧΙ, αρκεί να αξιοποιηθεί

«To KKE τοποθετήθηκε απέναντι στο "σχέδιο Ανάν", από το Νοέμβρη του 2002. Και ξέραμε πολύ καλά ότι ο κίνδυνος ήταν το ΝΑΙ. Για μας το ΟΧΙ είναι ένα βήμα εμπρός, αρκεί να αξιοποιηθεί. Οχι απλώς πρέπει να γίνει σεβαστό το ΟΧΙ, πρέπει και να ερμηνευτεί σωστά η ουσία του. Αναμφισβήτητα μέσα στο ΟΧΙ μπορεί να υπάρχουν πολλές αποχρώσεις. Η ουσία είναι όμως ότι οι Ελληνοκύπριοι συνειδητοποίησαν ότι αυτό το σχέδιο είναι πολύ μακριά από αυτά που έλεγαν οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Επομένως, μπορεί να υπάρχει πολύ καλύτερη εξέλιξη από αυτή που θα έδινε το ΝΑΙ. Την εξέλιξη του ΝΑΙ την ξέρουμε, την εξέλιξη του ΟΧΙ μπορεί να μην την ξέρουμε πλήρως, αλλά είναι και στο χέρι όλων όσοι θέλουν να συνεισφέρουν να την αξιοποιήσουν για κάτι καλύτερο».

Τα παραπάνω σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες στη Θεσσαλονίκη. Απάντησε έτσι στο ερώτημα για το αν τελικά επιβεβαιώνονται όσοι έλεγαν η επικράτηση του ΟΧΙ εγκυμονεί κινδύνους.

Ενώ στη συνέχεια, κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές του Γ. Παπανδρέου πως ο πρωθυπουργός δίνει γην και ύδωρ στην Τουρκία, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε συνολικά στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ για την πορεία του Κυπριακού.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα πω τη δική μας θέση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Τώρα τι λέει ο κ. Παπανδρέου είναι και από λόγους αντιπολίτευσης. Είναι το γνωστό παιχνίδι της δικομματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε ευθύνες και τις είχαμε πει και τότε, διότι ενώ πίστευε ότι θα έρθει στην κυβέρνηση έκρυψε από τον ελληνικό λαό την ουσία του "σχεδίου Ανάν", παρά το γεγονός ότι φραστικά είχε κάνει κάποια κριτική. Παρ' όλα αυτά δεν ύψωσε το ανάστημά της, ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο μπορούσε από την πλευρά της, να προλάβει κάποια πράγματα.

Η κριτική που κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, προς όλες τις κατευθύνσεις - γιατί δεν κάνει μόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει παντού - είναι η κριτική του ανθρώπου, ο οποίος είναι απολύτως συνυπεύθυνος στη διαμόρφωση του "σχεδίου Ανάν". Απολύτως συνυπεύθυνος.

Με ποια έννοια το λέμε; Σαφώς το "σχέδιο Ανάν" το έφτιαξαν οι Αμερικανοβρετανοί. Δε λέμε ότι φτιάχτηκε εδώ στην Ελλάδα. Ομως η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως. Και αν θέλετε, η γνώμη μας είναι ότι έδωσε και εγγυήσεις ότι θα περάσει.

Και να μην ξεχνάμε την ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και του ΣΥΝ, που χειροκρότησαν την απόφαση του Ελσίνκι, της ΕΕ, το 1999. Εκεί έγινε, από τη σκοπιά της ΕΕ, η επίσημη αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού. Δηλαδή, βγήκε από τα πλαίσια του ΟΗΕ. Αυτό εννοούμε εμείς αποδιεθνοποίηση. Βεβαίως, είχε προηγηθεί η δήλωση της Συνόδου των «7+1», του G-8, οι οποίοι πρώτοι το έβγαλαν από τον ΟΗΕ και έσπευσε η ΕΕ, να νομιμοποιήσει αυτή την απόφαση του άτυπου κατά κάποιον τρόπο οργάνου.

Επομένως, θα έλεγα ότι ο κ. Παπανδρέου - δε λέω δε δικαιούται να μιλάει - μετά από αυτό το ΟΧΙ θα έπρεπε να νιώθει και κάποιες τύψεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ