Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα παρέμβαση Μίλερ για Κυπριακό

Να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του «σχεδίου Ανάν» έσπευσε ο Τ. Μίλερ, συνεχίζοντας τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις του και μετά το βροντερό «όχι» των Ελληνοκυπρίων.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τις εισηγήσεις που αφορούν σε επαναδιαπραγμάτευση του «σχεδίου Ανάν», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη. Επιχειρώντας προφανώς να προλάβει κινήσεις και «στρατηγικές» για την επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων που δεν έχουν το «οκέι» της Ουάσιγκτον, ο Τ. Μίλερ επέμεινε ότι το «σχέδιο Ανάν» αντιπροσωπεύει μια δίκαιη και ισομερή λύση για τις δυο πλευρές, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δε δίνει στην κάθε πλευρά όλα αυτά που ζητάει. Μάλιστα άφησε να διαφανεί ότι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, το αμερικανικό «ενδιαφέρον» δε σταμάτησε για το Κυπριακό. Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να ενδιαφέρεται, για μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όμως δεν υποστηρίζει τις εισηγήσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης του «σχεδίου Ανάν», είπε.

Ανέφερε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι τους προηγούμενους μήνες διεξήχθη μια δίκαιη για τις δυο πλευρές διαπραγμάτευση, αν και «μετατοπίστηκε» κατά τι από την πρόσφατη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι πρόκειται για «μοναδικό σχέδιο» δηλώνοντας ότι πρόκειται για «το καλύτερο σχέδιο που έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση τα τελευταία χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Ντ. Μάντεν, που συναντήθηκε επίσης με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, ερωτηθείς για το μέλλον του «σχεδίου Ανάν», παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κ. Ανάν, ο οποίος είχε αποκλείσει, προσωρινά, την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου του.

Σήμερα το μεσημέρι ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο, που πραγματοποιεί αποχαιρετιστήρια επίσκεψη.

Με την ευκαιρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χτες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η επανένωση της Κύπρου και η εξεύρεση συμφωνημένης λύσης» στη βάση, πάντα του σχεδίου Ανάν «με πρόνοιες τέτοιες που να εγγυώνται το ίδιο αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους Κυπρίους». Η κυβέρνηση «σε πλήρη συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να παραμείνει αμείωτο το διεθνές ενδιαφέρον και η υφιστάμενη δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ