Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κύριε Πρόντι, πάρτε δημόσια θέση

Επιστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, Κώστας Αλυσσανδράκης και Γιάννης Πατάκης, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι, τον καλούν να πάρει δημόσια θέση, σχετικά με την εξωφρενική δήλωση του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου κ. Φερχόιγκεν, στη συζήτηση για τα αποτελέσματα του κυπριακού δημοψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, περιφρονώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αλλά και τη συντριπτική ετυμηγορία του κυπριακού λαού, ουσιαστικά, ενθαρρύνει την Τουρκία να διακηρύσσει και να επεκτείνει την κατοχή στην Κύπρο. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, στην επιστολή τους, αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε, κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του ΕΚ με την αντιπροσωπεία του ΕΚ στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου στις 27 Απριλίου 2004, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος κ. G. Verheugen, απαντώντας σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη για την τύχη των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στη Β. Κύπρο, αφού είπε ότι το θέμα αυτό δεν αφορά την ΕΕ αλλά τον ΟΗΕ, προσέθεσε ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν αυτά, όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά ενδέχεται και να αυξηθούν.

Καταγγέλλουμε αυτήν την εξωφρενική απάντηση του επιτρόπου, ο οποίος όχι μόνο αδιαφορεί για το ότι η βασική πτυχή του κυπριακού προβλήματος είναι η εισβολή και κατοχή από την Τουρκία ενός σημαντικού τμήματος της Κύπρου, όχι μόνο δεν παίρνει υπόψη του τα αμέτρητα ψηφίσματα του ΟΗΕ που απαιτούν τον τερματισμό της κατοχής, αλλά ουσιαστικά δίνει τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαιώνιση της κατοχής, ακόμα και σε ενδεχόμενη επέκτασή της.

Ο κ. G. Verheugen, αντί να πάρει σοβαρά υπόψη του τη συντριπτική ετυμηγορία του κυπριακού λαού για το σχέδιο Ανάν, την περιφρονεί και συνεχίζει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, στους οποίους και ο ίδιος και πολλοί άλλοι κατέφυγαν πριν το δημοψήφισμα. Με τη θέση που εξέφρασε, δείχνει ότι θεωρεί πως η κυριαρχία του κυπριακού λαού περιορίζεται στην εκτέλεση εντολών και "συμβουλών", στις οποίες ακόμα και το διεθνές δίκαιο πρέπει να προσαρμόζεται.

Αντί να απαντήσει ο ίδιος τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τερματισμό της κατοχής ενός μεγάλου τμήματος της Κύπρου, που αυτές τις μέρες γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ουσία στηρίζει την κατοχή και δέχεται την ανακήρυξη του κατακτητή σε εγγυήτρια δύναμη με δικαίωμα επέκτασης - διεύρυνσης της κατοχής του. Ετσι ενθαρρύνει, δίνει στην Τουρκία, ουσιαστικά, το "πράσινο φως" για κάτι τέτοιο.

Απευθυνόμαστε σε σας, κ. πρόεδρε, για να σας καλέσουμε να διευκρινίσετε δημόσια κατά πόσον οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. G. Verheugen είναι και θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης γενικότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ