Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα «μασάνε» και οι Βρυξέλλες

Η ΕΕ συζητά με την τουρκική κυβέρνηση το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές πολλές αποκλίσεις από το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο στην υπόθεση της Κύπρου. Η ΕΕ συζητά ακόμα και «επανεπικύρωση» της συνθήκης προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», προκειμένου να μην πάρουν οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες ούτε τα ελάχιστα από όσα τους στέρησε τόσα χρόνια η εισβολή και η κατοχή. Ανθρωποι που η ένταξη στην ΕΕ τους παρουσιάστηκε - από τις κυρίαρχες δυνάμεις - ως πανάκεια, για ν' αρχίσουν τώρα να προσγειώνονται στη σκληρή πραγματικότητα του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού κέντρου.

Συγκεκριμένα, ενώ Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών, συνομιλίες για την πτυχή της ασφάλειας του Κυπριακού (το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων που οι δύο χώρες θα διατηρήσουν στο νησί, καθώς και για την ποσότητα και την ποιότητα του οπλισμού τους), η τουρκική κυβέρνηση συζητά με κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ σημαντικές αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε σχέση με τους Ελληνοκύπριους που θα επιστρέψουν στα υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση εδάφη και σε σχέση με τις περιουσίες που θα τους επιστραφούν.

Οπως αποκαλύπτεται στον τουρκικό και κυπριακό Τύπο, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ Τούρκων και Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το θέμα των αποκλίσεων, που ζητά η τουρκική πλευρά στο πλαίσιο των συνομιλιών. Αυτές οι αποκλίσεις που προωθεί η τουρκική πλευρά αφορούν το μεγαλύτερο αριθμό Ελληνοκυπρίων που θα ζουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, περιορισμό στην περιουσία που θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους και τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», οι αξιωματούχοι της ΕΕ που πήραν μέρος στη σύσκεψη ήταν οι νομικοί Πιερ Μιρέλ και Τζον Σακ, και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ με την Κύπρο Λεοπόλντ Μάουρερ. Από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν ο πρέσβης Ντενίς Μπολούκμπασι, ο λεγόμενος πρεσβευτής της Τουρκίας στο ψευδοκράτος Ερτουγρούλ Απάκαν, ο σύμβουλος του Ντενκτάς για συνταγματικά θέματα Μουμτάζ Σοϊζάλ και ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ιμπραχίμ Κάμπογλου.

Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση ζητά επανεπικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, προκειμένου οι παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο να καταστούν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Απαντώντας χτες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, εξέφρασε την άποψη ότι η Κομισιόν δεν αποδέχεται μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Σημειώνοντας ότι το «σχέδιο Ανάν περιέχει παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, οι οποίες έχει λεχθεί ότι θα ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», ο Ιακώβου είπε πως «οι Τούρκοι φοβούνται ότι αυτές οι παρεκκλίσεις θα αμφισβητηθούν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και επιμένουν σε μία καινούρια επανεπικύρωση της Συνθήκης, ούτως ώστε αυτές οι παρεκκλίσεις να υιοθετηθούν σαν πρωτογενές δίκαιο, και έχουν επιδοθεί σε μία μεγάλη εκστρατεία να πείσουν τις ευρωπαϊκές χώρες». Πρόσθεσε την αισιόδοξη θέση του ότι «δεν πιστεύω ότι είναι εφικτό να υιοθετηθεί η τουρκική θέση».

Πάντως ερωτηθείς αν έχει εκμηδενιστεί ο κίνδυνος υιοθέτησης τελικά της τουρκικής θέσης, παραδέχτηκε πως «η Τουρκία προσπαθεί και βρίσκει απήχηση σε κάποιες χώρες, σε κάποιες λίγο, σε κάποιες περισσότερο, ίσως σε μια χώρα».

Στην Ελβετία

Στο μεταξύ έφτασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ προκειμένου να ανασκοπήσει τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και να συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Κατά την άφιξή του δήλωσε πως οι συνομιλίες μάλλον θα μπουν στη δεύτερη φάση, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι εάν υπάρξει και τότε αδιέξοδο, τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ολοκληρώσει το σχέδιό του, το οποίο θα τεθεί σε δημοψηφίσματα. Ο Πρέντεργκαστ γίνεται δεκτός σήμερα από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο και το βράδυ συναντάται με τον Ντενκτάς.

Σημειώστε ότι αυτή η δεύτερη φάση συνομιλιών του αμερικανόπνευστου σχεδίου Ανάν προβλέπει ότι την προσεχή βδομάδα γίνεται στην Ελβετία η διαβόητη τετραμερής διάσκεψη, όπου Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρήσουν να... συνδράμουν στο διάλογο των δύο κυπριακών κοινοτήτων, με στόχο τη βελτίωση και τελικά την υιοθέτηση του σχεδίου.

Τέλος, σχετικά με τον Ντενκτάς, τις τελευταίες μέρες εντείνεται η φημολογία για επικείμενη αποχώρησή του από τις συνομιλίες, προκειμένου να ηγηθεί εκστρατείας καταψήφισης λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν. Δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι ο κατοχικός ηγέτης μεταβαίνει την ερχόμενη Κυριακή στην Αγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση. Ετσι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη κορυφής στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα με τη συμμετοχή του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον «πρωθυπουργό» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Μετά τις συνομιλίες ο Ντενκτάς θα αποφασίσει κατά πόσον θα παραστεί στην τετραμερή διάσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ