Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δρομολογήθηκε η ΝΑΤΟποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων

Ενεργοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για συνδρομή στην ασφάλεια

Δρομολογήθηκε πλέον η ΝΑΤΟποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις Βρυξέλλες χτες ενεργοποιήθηκε η διαδικασία εξέτασης του ελληνικού αιτήματος για συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην άτυπη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων, που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ ενημέρωσε τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας για το ελληνικό αίτημα, τονίζοντας ότι το αίτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί «άμεσα και θετικά».

Η σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων αποφασίστηκε να διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη και αμέσως μετά θα αρχίσει η προετοιμασία υλοποίησης του σχεδίου μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. Το ελληνικό αίτημα αφορά την κάλυψη του εναέριου χώρου από ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ (Awacs), την κάλυψη του θαλάσσιου χώρου από ΝΑΤΟικά πλοία και την ετοιμότητα ενός τάγματος βιοχημικού πολέμου να επέμβει εάν ζητηθεί.

Οχι για Ιράκ, για Αφγανιστάν βλέπουμε...

Στο μεταξύ υποβόσκει η συζήτηση γύρω από το θέμα της αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιράκ. Χτες υπήρχε σχετικό δημοσίευμα στην «Ελευθεροτυπία», όπου αναφερόταν ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ. Μίλερ κατά την προχτεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έθεσε στον Σπ. Σπηλιωτόπουλο το αίτημα για ελληνική συμμετοχή στην κατοχή του Ιράκ.

Ωστόσο, πηγή του υπουργείου Αμυνας διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε θέμα αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα θα δώσει αρνητική απάντηση και στο αίτημα του ΝΑΤΟ για την αποστολή μέσων και δυνάμεων στο Αφγανιστάν, προβάλλοντας τη δικαιολογία των αυξημένων υποχρεώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά για μετά τους Αγώνες. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας που θα διαβιβάσει στο ΝΑΤΟ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος.

Σύμφωνα με το χτεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να μετάσχει στη δύναμη που βρίσκεται στο Ιράκ και τις πιέσεις αυτές μετέφερε ο Τ. Μίλερ στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Η κυβέρνηση όμως θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση Ιράκ, ακόμα και αν πρόκειται για την αποστολή έστω υγειονομικών μονάδων, αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν και αναμένεται μάλιστα να εντείνουν τις πιέσεις αυτές το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο οι Ισπανοί αναμένεται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ. Η δικαιολογία που προβλήθηκε από την κυβέρνηση στο αίτημα των ΗΠΑ για αποστολή ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων είναι πως αυτό δεν είναι δυνατόν γιατί τα συγκεκριμένα μέσα που διαθέτει η Ελλάδα δε διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας και είναι εκτός πρωτοκόλλου ΝΑΤΟ για εμπόλεμη ζώνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πολεμική προετοιμασία το ΝΑΤΟ(2004-10-13 00:00:00.0)
Ελληνική συμμετοχή στην κατοχή του Ιράκ(2004-06-10 00:00:00.0)
Κραυγαλέες αντιφάσεις(2004-03-18 00:00:00.0)
Αμεσος και πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ...(2003-03-19 00:00:00.0)
Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αναχωρεί για τον Περσικό(2002-03-12 00:00:00.0)
Γιόρτασαν τα 50 χρόνια υποτέλειας στο ΝΑΤΟ(2002-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ