Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιόρτασαν τα 50 χρόνια υποτέλειας στο ΝΑΤΟ

Το μισό αιώνα υποτέλειας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και θυσίας των ελληνικών εθνικών συμφερόντων στο βωμό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, γιόρτασαν(!) χτες, στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, παρουσία του Αμερικανού πτεράρχου Τζ. Ράλστον, ανωτάτου συμμαχικού διοικητή της Ευρώπης (SACEUR) και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Μίλερ, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Εθνικής Αμυνας, με θέμα «Τα 50 χρόνια της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ευρωατλαντική Πολιτική για την Αμυνα και την Ασφάλεια».

Ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, στην ομιλία του, ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε για την ελληνική συμμετοχή και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση των μελών του από κάθε είδους εξωτερική απειλή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ηπιότερης μορφής ζητήματα ασφαλείας, όπως διατήρηση της ειρήνης και ανθρωπιστικές αποστολές».

Χωρίς προσχήματα, ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε ότι οι αλλαγές που συντελούνται στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εντάσσονται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. «Η Ελλάδα, είπε, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ουσιαστική συμμετοχή με συνεισφορές πλήρως εξοπλισμένων μονάδων και άλλες εξυπηρετήσεις σε κάθε συλλογική προσπάθεια των δύο αυτών οργανισμών. Εχει προχωρήσει, επίσης, στις αναγκαίες δομικές αλλαγές εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών της, ώστε να καταστούν ευέλικτες και ταχυκίνητες και με σκοπό να ανταποκρίνονται με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών». Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται, άλλωστε, και η απόφαση του Συμβουλίου Αμυνας της περασμένης Παρασκευής για τη συγκρότηση διακλαδικών στρατηγείων».

Οσον αφορά στο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε: «Παραμένει εκκρεμής η ρύθμιση της σχέσης μεταξύ του ευρωστρατού και του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα στηρίζει τη συμπληρωματική δράση των δύο οργανώσεων, με τρόπο, όμως, που θα διασφαλίζει την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν δρα μόνη της, χωρίς εξάρτηση από ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις».

Ο Αμερικανός πτέραρχος, Τζ. Ράλστον, κάλεσε την ελληνική πλευρά, αλλά και τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες για εξοπλισμούς, με πρόσχημα την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων και δεν παρέλειψε να εξάρει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Ο δε Τ. Μίλερ, αφού συμφώνησε με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, επισήμανε ότι είναι αντίθετος με τη δημιουργία υποδομών για τον ευρωστρατό, ανεξάρτητων από το ΝΑΤΟ, γιατί θα επηρεάσει αρνητικά «την ομαλή συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ