Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΑΜ - ΔΣΕ
Οράματα και αξίες ανεξάντλητα

Στιγμές έξαρσης και απίστευτων ηρωισμών ενός αδούλωτου λαού, της ΕΑΜικής Αντίστασης κατά του φασίστα κατακτητή της χώρας, αλλά και του ηρωικού αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ενάντια στην αγγλοαμερικανική επέμβαση, για εθνική ανεξαρτησία, ήρθαν στη μνήμη το περασμένο Σάββατο στην ημερίδα που οργάνωσαν, σε αίθουσα του Πολυτεχνείου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και το Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της ΕΘνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ), για το ΕΑΜ, το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και τη συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού, με αφορμή τα 60 χρόνια του ΕΑΜ και τα 55 του ΔΣΕ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η συναισθηματική φόρτιση ανέβηκε στο κατακόρυφο μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες των αγωνιστών ομιλητών, για το τιτάνιο έργο που επιτελέστηκε με τους αγώνες του λαού, των κομμουνιστών.

Με τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία, ο ιστορικός Δημήτρης Κάιλας, από το ΚΜΙΕΑ, αναφέρθηκε στον πατριωτικό ρόλο του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, στα μεγάλα οράματα και ιδανικά των αγωνιστών και στην επικαιρότητά τους σήμερα, που η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού απογειώνεται. Σήμερα που, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ, Ν. Τερζόγλου, η ελληνική αστική τάξη κάνει ό,τι μπορεί για να θαφτεί η πραγματική ιστορία του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, για να μην ενημερωθεί και διδαχθεί η νεολαία μας από τους αγώνες του ελληνικού λαού. Σήμερα, που παρουσιάζουν παραποιημένα τα γεγονότα για να κρύψουν το βρώμικο ρόλο του ιμπεριαλισμού, αλλά και την υποτέλεια της άρχουσας τάξης της χώρας και του υπηρετικού της πολιτικού προσωπικού.

Μέσα από τα ιστορικά γεγονότα που παρέθεσαν, επίσης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Κασιούρας (για το χαρακτήρα και το ρόλο του ΔΣΕ) - λόγω ασθένειάς του την εισήγηση διάβασε ο Δ. Κηπουρός - αλλά και ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, ιστορικός (εισηγήθηκε για τη συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του ΕΑΜ και του ΔΣΕ), αναδείχτηκε ο ιστορικός ρόλος του ΕΑΜ, του ΔΣΕ και η συμβολή του ΚΚΕ, ενώ επισημάνθηκαν μοναδικά συμπεράσματα-διδάγματα, τόσο χρήσιμα για το μέλλον και τους σημερινούς αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο ΕΠΟΝίτης τότε Φοίβος Τσέκερης, γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, για την ΕΠΟΝ, ενώ παρεμβάσεις έκαναν πολλοί ακόμα αγωνιστές κι ανάμεσά τους οι: Γιάννα Τρικαλινού (για τη συμμετοχή της γυναίκας), Ε. Μαχαίρας (για το πολιτιστικό θαύμα της Εθνικής Αντίστασης, Γιώργος Τσαπόγας, από το Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων (για τους μαχητές δημοσιογράφους, τους διακινητές στην Αντίσταση), Χιουρέας Τάκης, Ηλίας Γεωργιόπουλος, Κ. Κατσαμάνης, Γιώργος Φοιρός. Αναφορές, από άλλες παρεμβάσεις, έγιναν, επίσης, για τους λαϊκούς θεσμούς και την Παιδεία στις απελευθερωμένες περιοχές, για το ρόλο της Εθνικής Αλληλεγγύης κλπ.

Παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων, από το ΚΚΕ οι: Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Κ. Μαραγκουδάκης, πρόεδρος της ΚΕΟΕ, από το ΔΗΚΚΙ ο Ανδρέας Σάμπαλης, ο Μπ. Παπαγιαλιάς εκ μέρους της ΕΔΑ και του υπερνομάρχη Θ. Κατριβάνου, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Γ. Μωραΐτης, μέλος της Διεύθυνσης του «Ρ», ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ