Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σαν «αυριανή κυβέρνηση»

Η «ακλόνητη» πεποίθηση ότι θα είναι η «αυριανή κυβέρνηση» καθορίζει την τακτική και συμπεριφορά της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία όσο πιο «υπεύθυνα» στέκεται απέναντι στις επιταγές των «δυνάμεων της αγοράς» τόσο περισσότερο δημαγωγεί απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό προεξοφλεί και θεωρεί δεδομένη μια «άνετη νίκη» στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, ποντάροντας στον προσεταιρισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας, χωρίς ωστόσο να έχει λύσει ζητήματα υποψηφιοτήτων, όπως του Δήμου Αθηναίων ή της υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς, καθώς και θέματα «συμμαχιών». Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας το Σάββατο στη Δράμα, υποστήριξε ότι «είμαστε η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στον τόπο», επικαλούμενος πως «σχεδόν όλοι οι Ελληνες πιστεύουν τώρα ότι είμαστε η επόμενη Κυβέρνηση» και ότι «η κοινωνία θέλει να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου». Θριαμβολόγησε γιατί το ΠΑΣΟΚ «κατέβασε τον πήχη» για τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, ερμηνεύοντας τη θέση τού πρωθυπουργού ότι δεν είναι ούτε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, ούτε πρόκριμα για τις εθνικές, ως ομολογία ήττας: «Θεωρούν αναπόφευκτη την καταδίκη τους», είπε.

Ο Γ. Σουφλιάς, προσδιορίζοντας την τακτική στις δημοτικές -νομαρχιακές, είπε (στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία») ότι «δε θα κάνουμε καμία συμφωνία για το β' γύρο των δημοτικών εκλογών», ενώ ανέφερε ότι «σε λίγες περιπτώσεις» θα υποστηριχτούν υποψήφιοι που μπορεί να έχουν υποστηριχτεί από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη για τη δημαρχία της Αθήνας. Η πρώην υπουργός, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, κλίνει υπέρ της καθόδου της στην Πλατεία Κοτζιά, αλλά, όπως λένε συνεργάτες της, μέχρι την τελευταία στιγμή συνυπολογίζει τα πάντα γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κάνει πίσω».

Η τελευταία εσωκομματική αναταραχή στο κυβερνών κόμμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη χτεσινή σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Ανάλυσης υπό τον Κ. Καραμανλή. Βασική εκτίμηση ήταν ότι ο Κ. Σημίτης δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές πριν από την ελληνική προεδρία της ΕΕ (πρώτο εξάμηνο 2003), αλλά δεν αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νωρίτερα απρόβλεπτες εξελίξεις. Θεωρούν επίσης ότι ο Κ. Σημίτης θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και δε θα τελεσφορήσουν σενάρια και κινήσεις διαδοχής, εκτός απροόπτου.

Πονοκέφαλο στη Ρηγίλλης προκαλεί η στάση της στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν σε σύσκεψη την Πέμπτη, αλλά ορισμένα στελέχη της ΝΔ διαρρέουν το σενάριο στήριξης του στελέχους του ΣΥΝ Α. Ρουπακιώτη στο πλαίσιο «των ανοιγμάτων στην Αριστερά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ