Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Κοινή δράση μπροστά στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με επιτυχία η Περιφερειακή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Μετά τις 11-9 και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν: Αντιμετωπίζοντας την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τη "νέα τάξη πραγμάτων" στην περιοχή μας». Εκτός από το ΚΚΕ που φιλοξένησε τη Συνάντηση, συμμετείχαν τα κόμματα της περιοχής: Αιγυπτιακό ΚΚ, Ιορδανικό ΚΚ, ΚΚ Ιράκ, ΚΚ Ιράκ-Κουρδιστάν, Τουντέχ-Ιράν, ΚΚ Ισραήλ, ΑΚΕΛ-Κύπρος, Λιβανικό ΚΚ, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Σουδανικό ΚΚ, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Συρίας.

Τις εργασίες άνοιξε με εισηγητική ομιλία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που μεταξύ άλλων τόνισε πως «Το ΚΚΕ εξέφρασε τη λύπη του για τα χιλιάδες θύματα της 11ης Σεπτέμβρη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτού του είδους οι ενέργειες αποτέλεσαν και το άλλοθι για την εξαπόλυση μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των λαών με το πρόσχημα την κήρυξη πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Ολοι οι ομιλητές εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της περιοχής με τις ομιλίες τους κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα και ανησυχίες για τις εξελίξεις. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν στις τοποθετήσεις τους σχεδόν όλοι εκτός από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν στους κινδύνους επέκτασης της ιμπεριαλιστικής επίθεσης και σε άλλες περιοχές του πλανήτη π.χ. Ιράκ, Ιράν κ.α. Διατυπώθηκαν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και διατύπωσαν όλοι την ανάγκη συμπαράστασης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τα δίκαια αιτήματά του. Θίχτηκαν, επίσης, οι νέοι κίνδυνοι αντιπαραθέσεων και επεμβάσεων στα Βαλκάνια, καθώς και η ανησυχία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κρίσιμη φάση που εισέρχεται το Κυπριακό.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πρέπει να δυναμώσουν οι προσπάθειες για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, συντονισμό και ανάπτυξη παραπέρα της κοινής δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ