Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ

Τις τελευταίες μέρες έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, με περίεργο, αλλά όχι ανεξήγητο τρόπο, το θέμα του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Τον πρώτο λόγο στην ανακίνηση του θέματος έχει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία "ξαφνικά", είκοσι μέρες μετά το αμερικανικό διάβημα για τις πτήσεις δύο ελληνικών αεροσκαφών F-16 πάνω από την Κύπρο, ανακάλυψε, άλλη μια φορά, και πρόβαλε έντονα την ωφελιμότητα και ορθότητα του ενιαίου αμυντικού δόγματος για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και των αντίστοιχων της Κύπρου.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για μία τυχαία κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρώτο: Το αμερικάνικο διάβημα, όπως αυτό ήρθε προχτές στη δημοσιότητα, καθιστά σαφείς τις επιδιώξεις των "συμμάχων" για τη λύση που θέλουν να επιβάλουν στο Κυπριακό. Δεύτερο: Αποφασιστική ώθηση στις ιδέες των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού πρόκειται να δώσει η επίσκεψη, την ερχόμενη Δευτέρα, της αμερικανικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου υπό τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλίν Ολμπράιτ, και τον απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, μπροστά στις πιέσεις των ΗΠΑ να προχωρήσουν οι ιδέες τους για το Κυπριακό, οι οποίες κάθε άλλο παρά κινούνται στα πλαίσια των γνωστών αποφάσεων του ΟΗΕ, επιχειρεί να ορθώσει μια γραμμή άμυνας και επιλέγει, ατυχέστατα, το ενιαίο αμυντικό δόγμα.

***

Προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες η κυβέρνηση στην επίλυση του Κυπριακού με αυτή την τακτική της. Το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτός του ότι δεν προσφέρει τίποτα στο υπαρκτό πρόβλημα της άμυνας της Κύπρου, ανοίγει έναν ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο, ο οποίος, αντικειμενικά έστω, διευκολύνει όσους μεθοδεύουν "λύσεις" του Κυπριακού, που αποσκοπούν στην κατοχύρωση της διχοτόμησης του νησιού.

Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου, μέσω του ενιαίου δόγματος, αυτό που επιτυγχάνει είναι να δώσει λαβές σε όσους αμφισβητούν ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, πρόβλημα κατοχής ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Γιατί πώς είναι δυνατόν να πείσει η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος τη διεθνή κοινότητα ότι το πρόβλημά της είναι πρόβλημα διεθνές, όταν αντιμετωπίζεται η Κύπρος ως "ενιαίος χώρος" με την Ελλάδα; Δεν υπονομεύεται έτσι η διεθνής διάσταση του προβλήματος και δε διευκολύνονται, με αυτή τη στάση, όσοι θεωρούν το Κυπριακό ελληνοτουρκική διαφορά; Δε διευκολύνονται, με αυτή την τακτική, τα διχοτομικά σχέδια του νησιού;

Οι επιζήμιες συνέπειες του ενιαίου αμυντικού δόγματος δε σταματούν εδώ.Υποδαυλίζει εθνικά επιζήμιες και επικίνδυνες αντιλήψεις για ύπαρξη "εθνικού κέντρου", τις οποίες έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν η Κύπρος. Μάλιστα, ο φερόμενος ως πρωτεργάτης του ενιαίου αμυντικού δόγματος υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης είχε κατηγορήσει παλιότερα ως μειοδότες όσους το αμφισβητούν!

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι "εταίροι" δεν μπορεί παρά να τρίβουν τα χέρια τους από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αφού τους διευκολύνει ακόμα περισσότερο να θέσουν υπό τη δική τους επιδιαιτησία και επικυριαρχία την επίλυση του Κυπριακού. Με άλλα λόγια, η λανθασμένη και επικίνδυνη τακτική της κυβέρνησης νομιμοποιεί τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο Κυπριακό, αφού πρώτη η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει παραιτηθεί από τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και την εφαρμογή των γνωστών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ, με το διάβημα που έκαναν στην Ελλάδα, δε μασάνε τα λόγια τους, όταν κάνουν λόγο για "πτήση δύο ελληνικών αεροσκαφών F-16 πάνω από νεκρή ζώνη και έδαφος που, ντε φάκτο, είναι υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο" (!). Θεωρούν, δηλαδή, ότι το ψευδοκράτος του Ντενκτάς έχει κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία, από την άλλη, αμφισβητούν για τη χώρα μας στο Αιγαίο...

***

Η κυβέρνηση, με σημαία το ενιαίο αμυντικό δόγμα, είναι εγκλωβισμένη σε μια πολιτική, η οποία μόνο τα συμφέροντα της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού δεν εξυπηρετεί.

Είναι καιρός να αλλάξει προσανατολισμό, να στηριχτεί στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αναζητήσει ερείσματα στη διεθνή κοινότητα και τις φιλειρηνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, ως προβλήματος κατοχής και ανεξαρτησίας.

Διαφορετικά, αν επιμείνει δογματικά σε αυτήν την πολιτική της, θα συμβάλει στη δημιουργία τετελεσμένων, τα οποία θα παραδώσουν το Κυπριακό στα χέρια των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι, φυσικά, θα το λύσουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και όχι, βέβαια, με τα συμφέροντα του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους. Οι καιροί ου μενετοί.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, μπροστά στις πιέσεις των ΗΠΑ να προχωρήσουν οι ιδέες τους για το Κυπριακό, οι οποίες κάθε άλλο παρά κινούνται στα πλαίσια των γνωστών αποφάσεων του ΟΗΕ, επιχειρεί να ορθώσει μια γραμμή άμυνας και επιλέγει, ατυχέστατα, το ενιαίο αμυντικό δόγμα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ