Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρω - ισοπέδωση των πτυχίων

Υπογράφτηκε από τους αρμόδιους υπουργούς το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας

Ακολουθώντας σταθερά την πορεία διάλυσης της εκπαίδευσης, της πολυδιάσπασής της και αντικατάστασής της με φτηνή και γρήγορη επαγγελματική ειδίκευση, στο όνομα της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων στις χώρες - μέλη της Κοινότητας, η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί κοινοτική Οδηγία και "πριμοδοτεί" με επαγγελματικά δικαιώματα κατόχους "διπλωμάτων" που πιστοποιούν επαγγελματική ειδίκευση.

Η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το ρόλο του εντολοδόχου των Βρυξελλών, έσπευσε να ενσωματώσει στο εσωτερικό δίκαιο την κοινοτική νομοθεσία για αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε αλλοδαπούς υπηκόους άλλων κοινοτικών χωρών να δουλεύουν στη χώρα μας, στα επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται κατάρτιση χαμηλότερης βαθμίδας από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Προηγήθηκε η προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία 92/51 του Συμβουλίου Υπουργών σχετικά με την αναγνώριση "διπλωμάτων, πιστοποιητικών και τίτλων των επαγγελματικών καταρτίσεων". Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ήδη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που ενσωματώνει την Οδηγία 92/51 της ΕΟΚ στο εσωτερικό δίκαιο έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας, Υγείας - Πρόνοιας, Εθνικής Παιδείας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Ανάπτυξης, Μεταφορών - Επικοινωνιών, Εργασίας και ΠΕΧΩΔΕ). Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται ήδη για επεξεργασία στο Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Οδηγία αφορά κυρίως επαγγέλματα του παραϊατρικού και παιδαγωγικού τομέα(νοσοκόμοι, παιδαγωγοί, βοηθοί ιατρικών εργαστηρίων) του τεχνικού τομέα(γεωμέτρες, λογιστές, αγροτεχνική, δικαστικοί επιμελητές, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί μεταλλείων) και του ναυτιλιακού τομέα.

"Αιχμή του δόρατος" της Οδηγίας 92/51 αποτελούν τα ΙΕΚ, αφού η ενσωμάτωση της Οδηγίας αυτής στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΙΕΚ, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους πολλών τμημάτων των ΤΕΙ. Πρόκειται ουσιαστικά για εφαρμογή των Οδηγιών της "Λευκής Βίβλου" για αποδέσμευση του πτυχίου από την επαγγελματική ειδίκευση στο όνομα της ευελιξίας και ελαστικότητας στην αγορά εργασίας.

Η Ρ. Ξαρχάκου,μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μιλώντας στο "Ρ" έκανε λόγο για ισοπέδωση και κατάργηση του πανεπιστημιακού επιπέδου. "Είναι σαφές, τόνισε, ότι επιχειρείται να περάσει σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μια οριζόντια προσέγγιση της αναγνώρισης διπλωμάτων με το πρόσχημα της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουσιαστικά ο προσανατολισμός των κοινοτικών οδηγιών οδηγεί σε σαφή υποβάθμιση του παράγοντα εκπαίδευση ως εργαλείου και κυρίαρχου κριτήριου για την πιστοποίηση σε κάθε ειδικότητα και αντικατάστασή του με τον παράγοντα επαγγελματική εμπειρία. Οδηγεί σε διάλυση ουσιαστικά του εκπαιδευτικού συστήματος και κυρίως στην κατάργηση του πανεπιστημιακού επιπέδου των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας μόνο σε ισοπέδωση μπορεί να οδηγήσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ