Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
... Αφθώδης ενημέρωση

Ως γεγονός, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασαν χτες τα ΜΜΕ και πρόβαλαν - ορισμένες μάλιστα εφημερίδες, όπως η απογευματινή του γνωστού "συγκροτήματος" και η νυχτωμένη ΑΥΓΗ με ξύλινα γράμματα από την πρώτη σελίδα τους - την επιβολή από την Ευρωπαϊκή Ενωση καραντίνας στη χώρα μας όσον αφορά τα κτηνοτροφικά προϊόντα!

Κι αυτό με αφορμή το πραγματικό γεγονός ότι διαπιστώθηκαν δύο κρούσματα αφθώδους πυρετού σε ζώα σε δύο γειτονικά χωριά του Εβρου. Αλλά τα κρούσματα αυτά αντιμετωπίστηκαν με την άμεση παρέμβαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και τη λήψη δραστικών μέτρων, κατασταλτικών και προληπτικών, για τον αποκλεισμό της περιοχής ώστε να μην επεκταθεί η ασθένεια και να εξαλειφθεί εκεί όπου εντοπίστηκε. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, φαίνεται να μην υπάρχει άλλη εστία. Επίσης, φαίνεται να αποδίδουν τα πρώτα μέτρα για την εξάλειψη της αρρώστιας στην πρωτογενή εστία εμφάνισής της. Ακόμα και η Κομισιόν υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ως επαρκή και αποτελεσματικά τα προληπτικά μέτρα που πάρθηκαν.

***

Την ίδια στιγμή έρχονται τα ελληνικά ΜΜΕ και παρουσιάζουν ανάποδα την πραγματικότητα! Προκαταλαμβάνοντας την απόφαση της ΕΕ, παρουσίασαν ως ειλημμένη απόφαση των εταίρων την επιβολή καραντίνας στη χώρα μας! Μάλιστα, αυτό, την ώρα που ακόμα και οι κοινοτικοί υποχρεώνονται να κινούνται "προσεκτικά". Είναι χαρακτηριστικό ότι απέσυραν και από την ημερήσια διάταξη το θέμα της συζήτησης για τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στην Ελλάδα, θεωρώντας ως επαρκή τα μέτρα πρόληψης και ότι δε συντρέχει λόγος. Αυτή την "ευαίσθητη" στιγμή, λοιπόν, τα ελληνικά ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και εφημερίδες, "φουσκώνουν" το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ασκώντας, αντικειμενικά, μιαν "ιδιόμορφη πίεση" στους εταίρους για την επιβολή μέτρων εις βάρος της κτηνοτροφίας της χώρας μας!

***

Δε γνωρίζουμε αν πρόκειται, απλώς, για άγνοια του μεγέθους του προβλήματος ή αν πρόκειται για αδιαφορία σχετικά με τις δραματικές συνέπειες που θα είχε, τυχόν, επιβολή καραντίνας στα κτηνοτροφικά προϊόντα της χώρας μας. Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, "παίζουν με τη φωτιά", στο όνομα της θεαματικότητας ή της προσέλκυσης αναγνωστών και αγνοώντας τις επιπτώσεις εις βάρος της ντόπιας κτηνοτροφίας.

Για μια ακόμα φορά αστικός Τύπος και ιδιωτικά ΜΜΕ αποδείχνονται ιδιαίτερα ανεύθυνα και επικίνδυνα, και το ερώτημα είναι, μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανευθυνο-υπευθυνότητα του κυνηγιού της τηλεθέασης και της ανάγνωσης;

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ