Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Πολλαπλοί αντιεκπαιδευτικοί στόχοι

Οι εξελίξεις στην παιδεία ήταν το θέμα της εκδήλωσης, που διοργάνωσε ΟΒ Ελληνικού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"

Η παιδεία και οι εξελίξεις γύρω από αυτήν μετά τα νομοθετήματα και σχέδια της κυβέρνησης που εξαγγέλθηκαν το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που παγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελληνικού το βράδυ της Τετάρτης.

Στη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε η Οργάνωση Βάσης Ελληνικού της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", ο Δ. Σταματελάτος από το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Π. Παλαβός μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και η Φρ. Κορτζίδου μέλος της Επιτροπής Πόλης Αθήνας του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στα σχέδια της κυβέρνησης και παρουσίασαν τις Θέσεις του ΚΚΕ για την παιδεία. Από τη συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε ότι οι νέοι, παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για ενημέρωση στα σχολεία στα θέματα του "Εθνικού Απολυτηρίου", έχουν πολλές απορίες όχι μόνο για τη διαδικασία απόκτησης αλλά και για το τι είναι το "Εθνικό Απολυτήριο".

Ο Δ. Σταματελάτος χαρακτήρισε το σύστημα του "Εθνικού" και "Διεθνούς Απολυτηρίου" απλώς ως ένα σύστημα εξετάσεων. Η διαδικασία εξέτασης, επισήμανε, θα είναι κυριολεκτικά ένα είδος "τηλεπαιχνιδιού".

"Από αυτόν τον συντηρητικό οδοστρωτήρα δεν μπορούσε να γλιτώσει η τρτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι να θαυμάζει κανείς την εργατικότητα των ΕΟΚικών υπαλλήλων που εδρεύουν στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια με τρομερούς ρυθμούς περνάνε νομοσχέδια, περνάνε τροποποιήσεις τα οποία προσπαθούν να αλλάξουν την εικόνα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στρώνουν το δρόμο για γενικότερες αλλαγές, οι οποίες στο επίκεντρό τους έχουν την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος", τόνισε ο Π. Παλαβός.

Η Φρ. Κορτζίδου αναφέρθηκε στους στόχους της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που πραγματοποιείται. "Ενώ η επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα, τόνισε, η τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες, για να καλυτερεύει η ζωή των ανθρώπων οι ταξικές αντιθέσεις ολοένα και μεγαλώνουν. Ο λόγος είναι ότι βρίσκεται στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους. Με αυτή την έννοια το κεφάλαιο αλλάζει τη μορφή όλου του εκπαιδευτικού συστήματος, προκειμένου να δημιουργήσει εργατικό δυναμικό υποδουλωμένο στη συνείδηση με σκυμμένο το κεφάλι".

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από νεανικό μουσικό συγκρότημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ