Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μάπα το καρπούζι"

Yπουργός, σου λέει ο άλλος. Δημόσιο πρόσωπο που, αν μη τι άλλο, πρέπει να διαθέτει ένα μίνιμουμ σοβαρότητας, κάποια επαφή με το αντικείμενο του υπουργείου του κι, εν πάση περιπτώσει, να έχει τη δυνατότητα να μετράει τα λόγια του, ώστε να μη γίνεται περιγέλαστος στην κοινή γνώμη. Αυτά τ' αυτονόητα και, εν πολλοίς, αναγκαία χαρακτηριστικά ενός "μικρομεσαίου" υπουργού, δε φαίνεται να τα διαθέτει ο υπουργός Γεωργίας.

Ο Στ. Τζουμάκας δεν κατάφερε να μη γελοιοποιηθεί όταν, τον περασμένο Απρίλη, παρότρυνε τους αγρότες να εγκαταλείψουν τη βαμβακοκαλλιέργεια και να στραφούν στην καλλιέργεια καρπουζιών για να... τα κονομήσουν! Διότι από τότε ήταν γνωστό - όχι μόνο στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" που ασχολούνται με την αγροτική εργασία, αλλά και σε όσους απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία - ότι όσοι θ' ακολουθούσαν την προτροπή του υπουργού Γεωργίας κινδύνευαν να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Kαι ήρθε γρήγορα "το πλήρωμα του χρόνου", για ν' αποδειχτεί ότι είναι αφελές κι επικίνδυνο να εμπιστευτεί κανείς τα λόγια ενός υπουργού του ΠΑΣΟΚ και δη του Στ. Τζουμάκα. Οσοι ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια καρπουζιών, καταστρέφονται. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη σχεδόν στο μισό, σε σχέση με πέρσι - πράγμα που δείχνει πως οι αγρότες δεν πήραν στα σοβαρά την προτροπή του υπουργού - και παρά το ότι η τιμή του προϊόντος είναι εξευτελιστική, (10 - 15 δραχμές το κιλό), τεράστιες ποσότητες παραμένουν αδιάθετες και σαπίζουν στο χωράφι, μ' αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Πάρ' όλα αυτά, ο Στ. Τζουμάκας "ποιεί την νήσσαν" και δε νιώθει την ανάγκη ούτε καν ν' αναγνωρίσει ως λάθος του την προτροπή του περασμένου Απρίλη. Και φυσικά το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ανακούφιση των καρπουζοπαραγωγών, που έμειναν χωρίς δραχμή στην τσέπη τους κι απέκτησαν μεγαλύτερα χρέη στην τράπεζα.

Nα είναι, όμως, μόνο η πανθομολογούμενη ασχετοσύνη με το αντικείμενο του υπουργείου του, που οδήγησε τον Στ. Τζουμάκα σε προτροπές και υποσχέσεις, οι οποίες προκάλεσαν τότε την οργή και το γέλωτα ταυτόχρονα των αγροτών; Οχι, βεβαίως. Διότι, ακόμα κι αν δε "σκαμπάζει" από αγροτικά, υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, που θα μπορούσαν να τον προφυλάξουν από τις "κακοτοπιές" του επαγγέλματος.

Είναι φανερό ότι ο Στ. Τζουμάκας προσπάθησε ν' αποτρέψει τους αγρότες από την ασχολία τους με τη βαμβακοκαλλιέργεια, επειδή έτσι θέλει η ΕΕ και να λιγοστέψει τις αντιδράσεις που προκαλούν στον αγροτικό κόσμο οι καταστροφικές αποφάσεις για το βαμβάκι.

"Πονηρός ο βλάχος". Αλλά πονήρεψαν τώρα και οι αγρότες και δεν "τσιμπάνε". Ετσι βγήκε "μάπα το καρπούζι" κι άντε τώρα, ο Στ. Τζουμάκας να ξεμπερδέψει με την οργή και τις κινητοποιήσεις των καρπουζοπαραγωγών, που θα προστεθούν σ' εκείνες των βαμβακοπαραγωγών, των σιτοπαραγωγών, και θα δημιουργήσουν ένα πολύ "θερμό" φθινόπωρο, πλήρες αγωνιστικών αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ας πρόσεχε...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ