Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
"Εκαψε" 2.000 στρέμματα η κυβερνητική αναλγησία
  • Αποκαλυπτικό έγγραφο του στρατιωτικού διοικητή Χίου για τον τρόπο αντιμετώπισης των πρόσφατων πυρκαγιών στο νησί
  • Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ επισημαίνει τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης

Σημαντικές καταγγελίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στα Καρδάμυλα της Χίου, η οποία και έσβησε τελικώς στη θάλασσα, έχοντας καταστρέψει στο διάβα της 2.000 περίπου στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης, εμπεριέχονται σε απόρρητο έγγραφο του στρατιωτικού διοικητή Χίου Αλέξανδρου Τζουρά, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο, το οποίο δημοσίευσε η τοπική εφημερίδα "Αλήθεια", ο Α. Τζουράς σημειώνει ότι "κατά την πρόσφατη φωτιά στην περιοχή Αγίας Ειρήνης Καρδαμύλων διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

  • Δεν υπήρχε συντονισμός, διοίκηση και έλεγχος των τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων που έλαβαν μέρος στην κατάσβεση, με συνέπεια το επιτελούμενο έργο να είναι το ελάχιστο.
  • Τα διατεθέντα τμήματα του στρατού δε χρησιμοποιήθηκαν καθόλου στην κατάσβεση της φωτιάς.
  • Στα πυροσβεστικά οχήματα παρέμεναν, χωρίς έργο, πολλά άτομα, τα οποία θα μπορούσαν, χρησιμοποιούμενα αποδοτικά και έγκαιρα, να είχαν θετική συμβολή στην κατάσβεση της φωτιάς.
  • Πυροσβεστικό όχημα, κατά τρόπο απαράδεκτο και προκλητικό, άδειαζε το νερό άσκοπα στο δρόμο για να αναχωρήσει λόγω συμπλήρωσης της βάρδιάς του".

Τέλος, στο έγγραφό του ο στρατιωτικός διοικητής Χίου προτείνει να συγκληθεί σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να καταστεί αμεσότερη η επέμβαση των τμημάτων στην κατάσβεση φωτιάς, αλλά και να εκλείψουν παρόμοια με τα παραπάνω γεγονότα.

Να παρθούν μέτρα δασοπροστασίας

Τις σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες για τις τελευταίες πυρκαγιές στο νησί της Χίου επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ. "Η Χίος ξανακαίγεται, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στα Καρδάμυλα και στους Βαβύλους έγιναν στάχτες. Ο κρατικός μηχανισμός, γέννημα των κυβερνήσεων της δεξιάς πολιτικής, βρέθηκε για μια ακόμη φορά εγκληματικά απροετοίμαστος. Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κύριο υπεύθυνο που οπλίζει το χέρι των γνωστών - άγνωστων εμπρηστών να μετατρέπουν σε κρανίου τόπο το νησί.

Η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας έγινε εμφανής και στη νέα καταστροφή: Ελλιπή μηχανικά μέσα, μικρός αριθμός ανθρωπίνων δυνάμεων, περιορισμένα πυροσβεστικά οχήματα, μετρημένα πυροσβεστικά αεροπλάνα, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Οι παράγοντες αυτοί δεν αποτελούν για τη δεξιά πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δαπάνες για την προστασία του νησιού, αντίθετα με τις αγορές του αιώνα, που υποθηκεύουν την οικονομία της πατρίδας μας για πολλές δεκαετίες και γεμίζουν τις τσέπες των αμερικανικών πολεμικών μονοπωλίων. Αυτό είναι το δόγμα που διέπει την πολιτική της".

Τέλος, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει στο χιώτικο λαό την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που κάθε μέρα αποδεικνύεται ως κύριος υπεύθυνος της εγκατάλειψης και του μαρασμού του νησιού. Ενώ στέλνει μήνυμα αγωνιστικής πρωτοβουλίας για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της δασοπροστασίας από την πολιτεία, που μόνο το μέτωπο των κοινωνικών και εργατικών δυνάμεων μπορεί να τα επιβάλλει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ