Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Δεν υπάρχει θέμα καραντίνας

Ο υφυπουργός Γεωργίας, Απ. Φωτιάδης, τονίζει πως το πρόβλημα έχει περιοριστεί και δεν υφίσταται θέμα πρόσθετων μέτρων

Δεν υπάρχει θέμα λήψης μέτρων εις βάρος της χώρας μας - δηλαδή να μπουν σε καραντίνα και να αποκλειστούν οι εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων - λόγω της διαπίστωσης κρούσματος αφθώδους πυρετού σε ζώα σε δυο χωριά του νομού Εβρου.

Τα παραπάνω διαβεβαίωνε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, Απ. Φωτιάδης. Μάλιστα, ενημέρωσε πως δεν τίθεται καν θέμα από την Κομισιόν, για συζήτηση στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, αλλά για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη διαπίστωση κρούσματος αφθώδους πυρετού στον Εβρο, ζήτησε η ίδια η χώρα μας να ενημερώσει τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή. Αναφερόμενος στις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, ο Δ. Φωτιάδης, είπε πως όχι μόνον δε διαπιστώθηκε νέο κρούσμα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, αλλά και έχουν ληφθεί άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα δραστικά μέτρα, για να αποκλειστεί η πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας. Τα μέτρα που πάρθηκαν στην πρώτη εστία στον Εβρο, με την άμεση σφαγή όλων των ύποπτων για προσβολή ζώων, την απαγόρευση μετακίνησης και μεταφοράς ζώων απόκαι στην περιοχή που διαπιστώθηκαν κρούσματα, με τον αποκλεισμό της περιοχής, έχουν θεωρηθεί απόλυτα ικανοποιητικά από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές. Γι' αυτό και δεν τίθεται θέμα άλλων πρόσθετων μέτρων. Ηδη έχουν περάσει 8 - 10 μέρες από την αρχική διαπίστωση και δεν έχουμε άλλο κρούσμα. Θα αναμένουμε 20 μέρες ακόμα, όσο χρειάζεται επιστημονικά, για να αποκλείσουμε την περίπτωση εξάπλωσης. Την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφτούν τη χώρα μας κοινοτικοί επιστήμονες, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, για να διαπιστώσουν "επί τόπου" την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας ακόμα και αν κάποιος φάει κρέας ή προϊόντα από προσβεβλημένα ζώα. Το θέμα είναι μόνον πρόβλημα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ