Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Μέτρα στήριξης των καρπουζοπαραγωγών

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Αντ. Σκυλλάκος και Σπ. Στριφτάρης

Να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών καρπουζιού, που απειλούνται με καταστροφή, καλεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Αντώνης Σκυλλάκος και Σπύρος Στριφτάρης.Συγκεκριμένα, καλούν τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει για να στηρίξει τη διάθεση της απούλητης παραγωγής καρπουζιών και εάν και κατά πόσον θα ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών, που καταστρέφονται, αδυνατώντας να πουλήσουν το προϊόν τους, καθώς και εκείνων που η καλλιέργειά τους έπαθε ζημιές από τον καύσωνα. Στην ερώτηση αναφέρεται πως παραμένουν μεγάλες ποσότητες καρπουζιών απούλητες, παρόλο που η παραγωγή είναι μειωμένη στο μισό σε σχέση με πέρσι. Οι παραγωγοί δεν καταφέρνουν να πουλήσουν περισσότερο από 15 δραχμές το κιλό (πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής), ενώ η τιμή αναμένεται να πέσει πιο κάτω τις επόμενες μέρες. Σαν βασική αιτία αναφέρεται η μεγάλη μείωση των εξαγωγών και επισημαίνεται η ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία, όπως προκύπτει, αδιαφορεί για την εξεύρεση αγορών και τη στήριξη των εξαγωγών του προϊόντος. Τέλος, επισημαίνεται ότι αποτελούν δείγμα ανευθυνότητας οι γνωστές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, που καλούσε τους αγρότες της Θεσσαλίας να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια βαμβακιού και να καλλιεργήσουν καρπούζι κλπ.

Τους παραγωγούς καρπουζιού επισκέφθηκε, χτες, στο Μακρυχώρι Λάρισας και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Λάρισας Σερδένης Θανάσης και εξέφρασε τη συμπαράσταση της παράταξης.

  • Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες ο υπουργός Γεωργίας και ο πρόεδρος της ΟΑΣ Λάρισας Γ. Παττάκης,ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ανακοίνωσε πως, ήδη, κάνει προσπάθειες προς την πλευρά του στρατού, ώστε να διοχετευτούν σημαντικές ποσότητες για κατανάλωση από τους στρατιώτες, για να διευρυνθεί η αγορά καρπουζιού. Οσον αφορά τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και την πληρωμή αποζημιώσεων για τις ζημιές, ο υπουργός ανέφερε πως δυσκολεύεται και πως δεν είναι θέμα μόνον του υπουργού Γεωργίας, αλλά και άλλων υπουργών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ