Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Δεδομένη η πολιτική μας, θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση
  • Οι... συνθήκες υπεύθυνες, κατά τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
  • Για μια ακόμη φορά έκανε "το μαύρο - άσπρο", όσον αφορά τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής

Αλλοθι στις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι ευρωεκλογές - "στο πιο θολό τοπίο στην ιστορία", όπως είπε - αναζήτησε χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης μιλώντας στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας, έτσι, να παρακάμψει το γεγονός της καταδίκης, συνολικά, της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησής του! Μπροστά σε ένα "βουβό και παγωμένο" ακροατήριο στην ΚΕ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε, συγκεκριμένα, ότι "οι μεγάλες πολιτικές επιλογές μας δεν αμφισβητήθηκαν στις εκλογές". Απλώς, σύμφωνα με τη συλλογιστική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για "το δυσμενές αποτέλεσμα", όπως το χαρακτήρισε, φταίει το... κλίμα ανασφάλειας και οι φόβοι που γεννά η αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος σε ορισμένες ομάδες πολιτών όπως οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι... νοικοκυρές, οι άνεργοι - τους εργαζόμενους τούς ξέχασε θεωρώντας προφανώς ότι είναι ευχαριστημένοι με την άγρια λιτότητα και τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας! - κλπ.

"Η πολιτική μας, υποστήριξε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, είναι αποδεκτή από όσους συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία", μπερδεύοντας, προφανώς, τους βιομήχανους με τους εργαζόμενους... και, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όσων αναρωτιούνται για την ορθότητα της πολιτικής του, πρόσθεσε: "Πετύχαμε το στόχο της ισχυρής Ελλάδας εφαρμόζοντας μια πολιτική μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αποφασιστικών τομών σε καίριους τομείς". Μάλιστα, για να πείσει, πρόβαλε με στόμφο: "Εμείς πετύχαμε, μόνοι σε όλη την Ευρώπη, από το 1996, όχι μόνο να μην μειώσουμε αλλά, αντίθετα να αυξήσουμε σταθερά, χρόνο με τον χρόνο, τις κοινωνικές δαπάνες. Μόνο εμείς, μόνο το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του, αυτήν την περίοδο άσκησε ενεργή και εντατική κοινωνική πολιτική"! Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε: "Αυξήσαμε τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία... Προστατεύσαμε και αυξήσαμε το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων... Διασφαλίσαμε τις συντάξεις και τους συνταξιούχους... Αυξήσαμε με ρυθμούς πρωτοφανείς, τα κονδύλια για υποδομές του κράτους πρόνοιας, για τη νοσοκομειακή υποδομή, την ανανέωση του εξοπλισμού, για το ΕΚΑΒ, για ειδικά προγράμματα για τις ακριτικές περιοχές. Μειώσαμε τις τιμές των φαρμάκων...".

Βεβαίως, ως... μεγαλόψυχος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η πολιτική του είχε και "αδυναμίες, ελλείψεις, αδράνειες, ξεπερασμένες νοοτροπίες και πρακτικές" γιατί, εκτός των άλλων, όπως είπε, "δεν αρκεί να μειώνεις τα ελλείμματα της δημόσιας επιχείρησης αλλά πρέπει να εξασφαλίζεις και την εξυπηρέτηση του πολίτη κόντρα στις συντεχνιακές νοοτροπίες"... Ισχυρίστηκε ακόμα ο Κ. Σημίτης ότι στην Ελλάδα η πορεία του αγροτικού τομέα ήταν καλύτερη απ' ό,τι στις άλλες χώρες της ΕΕ... Ομως οι αγρότες δεν... κατάλαβαν την πολιτική της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός ζήτησε: "Να εξηγήσουμε με σαφήνεια στους αγρότες γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι το κατ' εξοχήν κόμμα της αγροτικής τάξης"!

Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εξηγήσει την ήττα του κόμματος στο "Μέτωπο άρνησης της αντιπολίτευσης και στα κόμματα που έκαναν εκεχειρία μεταξύ τους"! Αλλά ο Κ. Σημίτης δεν το... βάζει κάτω: "Δε θα χαρίσουμε τους ψηφοφόρους της Αριστεράς στη Δεξιά", είπε, καλώντας τους κεντροεπίτροπους να τους εξηγήσουμε πόσο τους συμφέρει το ΠΑΣΟΚ! Και, αφού εξήγησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση - "οι μεγάλες πολιτικές επιλογές είναι πολιτικές που έχουν την έγκριση και επεξεργασία δύο συνεδρίων, είπε (καθιστώντας τους όλους συνένοχους... ) και αποτελούν εφαρμογή της λαϊκής εντολής" - πρόβαλε: "Αυτή η ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική πολιτική, είναι η εγγύηση της νέας νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Εγγύηση δεν αποτελεί η επιστροφή στις πρακτικές του κράτους παροχών ή η συμμόρφωση σε συντεχνιακά αιτήματα ή η αποδοχή απαιτήσεων που τίθενται εκβιαστικά από άτομα ή ομάδες", δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την άρνησή του απέναντι στα όποια λαϊκά αιτήματα.

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να εμφυσήσει ένα τόνο αισιοδοξίας κάνοντας έκκληση: "Ας προχωρήσουμε ενωμένοι, όλοι μαζί. Με αίσθηση σιγουριάς. Με πίστη στις δυνατότητές μας και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Με πνεύμα μαχητικότητας, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ