ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
"Παγκοσμιοποίηση της ανισότητας"
  • Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών
  • Η περιουσία των 3 πλουσιοτέρων ανθρώπων μεγαλύτερη του ΑΕΠ 43 χωρών
  • Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ολίγων

ΓΕΝΕΥΗ. -

Η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανθρώπινη ανάπτυξη, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, απλά ήρθε για να επιβεβαιώσει τις τάσεις που έχουν γίνει εμφανείς στις προηγούμενες εκθέσεις του ΟΗΕ, όσον αφορά τη φτώχεια ή ακόμα και τις έρευνες που έγιναν από ανεξάρτητες οργανώσεις: Την τερατώδη και συνεχώς αυξανόμενη διαφορά μεταξύ των πολύ πλούσιων και των φτωχών. Οι πλούσιοι, πλέον και με τη συνδρομή της νέας τεχνολογίας γίνονται ακόμα πλουσιότεροι, απομυζώντας τους φτωχούς που γίνονται ακόμα φτωχότεροι.

Οροι όπως "παγκοσμιοποίηση" και "παγκόσμιο χωριό" έχουν εισαχθεί την τελευταία δεκαετία στο λεξιλόγιο ακόμα και των ανθρώπων που είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να έχουν ούτε καν περίγραμμα της έννοιας μέσα στο κεφάλι τους. Αλλωστε, μέχρι στιγμής η παγκοσμιοποίηση αποτελεί κυρίως μια διακίνηση και ροή κεφαλαίων, τις πιο πολλές φορές μόνο στα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο, με σκοπό την κερδοσκοπία.

Η δεκαετία που εκπνέει σημαδεύτηκε από τη σαρωτική αλλαγή του παγκόσμιου χάρτη, την παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών και την ανεξέλεγκτη δράση του απελευθερωμένου πια εμπορίου... αλλά και την ανάδειξη της "παγκοσμιοποίησης της ανισότητας", καθώς η "παγκοσμιοποίηση ωφελεί τους ολίγους, αφήνοντας στο περιθώριο τους πολλούς, οι οποίοι όμως επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις", όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται στη φετινή έκθεση του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Οι αριθμοί ορισμένες φορές είναι εξόχως αποκαλυπτικοί και κοφτεροί σαν νυστέρι μέσα απ' την ψυχρότητά τους. Οι 200 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη υπερδιπλασίασαν την καθαρή περιουσία τους μέσα σε 4 χρόνια, έως το 1998, φτάνοντας το ποσό ρεκόρ 1 τρισ. δολάρια. Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, οι τρεις Αμερικανοί, Μπιλ Γκέιτς (το αφεντικό της Microsoft), Γουόρεν Μπάφετ, (μεγαλοεπενδυτής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) και ο Πολ Αλεν (διεθύνων σύμβουλος της Microsoft) έχουν περιουσία 156 δισ., δολ. ποσό που είναι κατάτι μεγαλύτερο από τα ΑΕΠ 43 χωρών!

Το κράτος τείνει να εξαφανιστεί προς όφελος των πολυεθνικών και των θυγατρικών τους που το 1997 έκαναν τζίρο 9,5 τρισ. δολάρια, καλύπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Χαρακτηριστικά μόνο στις ΗΠΑ, οι πολυεθνικές καταλαμβάνουν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ίδια έκθεση το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει 74 φορές υψηλότερο εισόδημα από το αντίστοιχο 20% των κατώτερων οικονομικά στρωμάτων.

Η τεχνολογία προς όφελος των "εκλεκτών"

Ενα ακόμα από τα συμπεράσματα της φετινής έκθεσης του ΟΗΕ, είναι ότι η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να διευκολύνει τη ζωή πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, δεν παύει όμως να διευρύνει και το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το βιοτικό επίπεδο των χωρών - μελών του Οργανισμού. "Η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι, μπορεί να είναι προσιτή σε πολλούς, αλλά τη στερούνται πολλοί περισσότεροι", δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Ρίτσαρντ Τζόλι,τονίζοντας ότι "για παράδειγμα οι συνδρομητές στο Ιντερνετ είναι στην πλειοψηφία τους νέοι, λευκοί, άνδρες, με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης". Μια ακόμα τραγική διαπίστωση είναι ότι αυξάνει συνεχώς και το κενό μεταξύ αυτών που κατέχουν γνώση και αυτών που δεν κατέχουν και φυσικά δεν έχουν καμία πρόσβαση προς αυτή. Η τεχνολογία είναι συγκεντρωμένη στις πλουσιότερες χώρες και μάλιστα μεταξύ των πιο μορφωμένων λευκών ανδρών, όπως τόνισε και ο Τζόλι.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 174 χώρες εξετάστηκαν οι όροι διαβίωσης του πληθυσμού σε κάθε περιοχή με βάση τους αντίστοιχους πραγματικούς οικονομικούς, μορφωτικούς και ιατροφαρμακευτικούς δείκτες. Είναι εξόφθαλμο το γεγονός, ότι στην κορυφή του πίνακα κατάταξης των χωρών - στη βάση της "Ανθρώπινης Ανάπτυξης" - βρίσκεται ο Καναδάς για έκτη συνεχή χρονιά, με δεύτερη τη Νορβηγία και τρίτη τις ΗΠΑ. Αντίθετα, στις 22 τελευταίες θέσεις στη λίστα καταλαμβάνουν αποκλειστικά τα αφρικανικά κράτη με τελευταίο τη Σιέρα Λεόνε.

Οσο για τη χώρα μας, η Ελλάδα κατέχει την 27η θέση, μία θέση χαμηλότερα από την Κύπρο, πέφτοντας 7 θέσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση του ΟΗΕ για το 1998.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμφίβολη "εκεχειρία"...

ΚΑΡΓΚΙΛ - ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σφοδρότατα πυρά πυροβολικού έπλητταν νωρίς χθες ινδικές και πακιστανικές θέσεις ανά τριάντα δευτερόλεπτα για αρκετή ώρα, παρά την υποτιθέμενη "εκεχειρία" στην οποία έχουν καταλήξει στρατιωτικοί των δύο χωρών. Παράλληλα, η θρυλούμενη "αποχώρηση" των Μουτζαχεντίν, που η πακιστανική πλευρά έλεγε ότι θα πραγματοποιηθεί έως την Παρασκευή, τέθηκε εν αμφιβόλω, αφού μια οργάνωση - "ομπρέλα" των φανατικών ισλαμιστών που έχουν εισβάλει στο ινδικό έδαφος την απέκλεισε.

Η de facto εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές δε φαίνεται να τηρείται, τουλάχιστον κατά γράμμα. Πακιστανικά πυροβόλα έπληξαν τουλάχιστον δύο περιοχές από τις οποίες "αποχωρούσαν" οι ισλαμιστές αντάρτες.

Η συμφωνία της περασμένης Κυριακής, στην οποία Ισλαμαμπάντ και Νέο Δελχί κατέληξαν μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Πακιστανού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, αποτέλεσε μια "ελπίδα" για την αμερικανική διπλωματία, καθώς το κοινό κείμενο στο οποίο συμφώνησαν ο Ναουάζ Σαρίφ και ο Μπιλ Κλίντον μιλούσε για "στέρεα βήματα" σε μια πορεία αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ωστόσο η κρίση - η οποία έχει κοστίσει πάνω από 1.000 ζωές από το Μάη - δε φαίνεται να είναι όντως σε τροχιά επίλυσης. Ο ινδικός στρατός δηλώνει δι' εκπροσώπων του ότι, αν και δεν έχει διαταγές να πλήξει τους υποχωρούντες ισλαμιστές αντάρτες, "θα απαντήσει αν δεχτεί πυρά".

Μια εξέλιξη που "χειροτερεύει" την κατάσταση είναι η δήλωση της οργάνωσης Ηνωμένο Συμβούλιο Τζιχάντ, που συσπειρώνει 15 ανταρτικές οργανώσεις, ότι η "αποχώρηση από την περιοχή Καργκίλ ως συνέπεια οποιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας ή έκκλησης αποκλείεται".

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά την έκκληση που απηύθυνε η πακιστανική κυβέρνηση στους αντάρτες να αποσυρθούν από στρατηγικά υψώματα στην περιοχή Καρτζίλ στην ινδική πλευρά του Κασμίρ. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι οι αντάρτες θα "συνεχίσουν τον αγώνα με όλες τους τις δυνάμεις".

Ο ηγέτης του κόμματος Τζαμαάτ - ι - Ισλάμι μετέβη στα Ηνωμένα Εθνη και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει καθώς, κατά την άποψή του, "το ζήτημα του Κασμίρ δεν μπορεί να επιλυθεί διμερώς". Ο Κάζι Χουσαϊν Αχμέντ κάλεσε για "αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας" του ΟΗΕ, που, όπως είπε, θα μπορούσαν να χαράξουν μια κατά βήματα "ειρηνευτική διαδικασία".

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καλέσει με μια απόφαση του 1948 για δημοψήφισμα στο Κασμίρ, προκειμένου να αποφασίσει ο πληθυσμός του αν η περιοχή θα αποτελέσει τμήμα της Ινδίας ή του Πακιστάν. Ωστόσο το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ.

Στο μεταξύ ανταρτικές δυνάμεις του Κασμίρ σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους και συνέλαβαν ομήρους άλλους 13, όπως ανακοίνωσε χθες αξιωματούχος της αστυνομίας του Σριναγκάρ στην Ινδία.

Ο Μοχάμεντ Ζιαουλάχ, γενικός επιθεωρητής της Μεθοριακής Δύναμης Ασφαλείας, δήλωσε σε συνέντευξη στο Νέο Δελχί ότι οι αντάρτες συνέλαβαν ομήρους 13 μέλη τεσσάρων οικογενειών, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά, στη διάρκεια επίθεσής τους στο στρατόπεδο Μπαντιπούρ, βόρεια του Σριναγκάρ. Πρόκειται "κυρίως για συγγενείς αξιωματούχων ασφαλείας", διευκρίνισε.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι δύο αξιωματικοί της Μεθοριακής Δύναμης Ασφαλείας της Ινδίας, ένας στρατιώτης και μια γυναίκα, είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο στο Μπαντιπούρ, βόρεια του Σριναγκάρ.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Δίκη - παρωδία

Ολοκληρώθηκε, τελικά, τα ξημερώματα της Κυριακής η δίκη των 18 αγωνιστών της δημοκρατίας στην Τυνησία ενώ η απόφαση αναμένεται για τις 14 Ιουλίου. Στη δίκη, που είχε αναβληθεί δύο φορές, κατηγορούμενη ήταν η Ράντια Νασράουι, δικηγόρος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Τύνιδας και γνωστή για τους αγώνες της για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες. Οι άλλοι 17 κατηγορούμενοι είναι στην πλειοψηφία τους φοιτητές, μέλη του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Τυνησίας και δραστήριοι συνδικαλιστές ηγέτες στη φοιτητική ομοσπονδία της χώρας. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους υπάρχουν και ορισμένοι που, αν και δε διαθέτουν πολιτική ή συνδικαλιστική δραστηριότητα, είναι στην πραγματικότητα όμηροι της κυβέρνησης αφού κρατούνται στη θέση συγγενών τους.

Πρόκειται για δίκη που έρχεται να συμπληρώσει τις γενικότερες διώξεις της κυβέρνησης ενάντια σε κάθε δημοκρατική φωνή είτε με νομιμοφανείς μεθόδους είτε με τη χρήση παρακρατικής τρομοκρατίας.

Η διαδικασία στο δικαστήριο έδειξε για μια ακόμη φορά, το αποκρουστικό, αστυνομοκρατικό πρόσωπο του καθεστώτος του προέδρου Μπεν Αλί. Οι κρατούμενοι κατηγορούνται με βάση τη νομοθεσία περί τρομοκρατίας για πρόκληση μίσους, διατάραξη της δημόσιας τάξης και συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση. Ωστόσο, κρατούνται στη φυλακή παράνομα καθώς έχει ξεπεραστεί εδώ και πολλούς μήνες το ανώτατο όριο προφυλάκισης που ορίζει ο νόμος. Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους κατήγγειλαν τα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν καθώς και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Μία από τις κρατούμενες κατήγγειλε επίσης την απόπειρα βιασμού της από ανώτατο αξιωματούχο της αστυνομίας.

Η στάση του δικαστηρίου θύμιζε έκτακτο στρατοδικείο παρότι επρόκειτο για ποινικό πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ο πρόεδρος διέκοπτε συνεχώς τους απολογούμενους και τους δικηγόρους της υπεράσπισης, διέγραφε από τα πρακτικά κάθε αναφορά στα βασανιστήρια καθώς και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαταράξει την εικόνα του καθεστώτος. Τελικά, οι δικηγόροι της υπεράσπισης αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν καθώς ο πρόεδρος του δικαστηρίου απείλησε ότι θα κινήσει την ποινική διαδικασία ενάντια σε έναν από τους δικηγόρους επειδή ο τελευταίος αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού "Νουβέλ Ομπζερβατέρ" που χαρακτήριζε την Τυνησία ως αστυνομικό κράτος.

Παρά το κλίμα αυταρχισμού, οι κρατούμενοι αποχώρησαν από το δικαστήριο υψώνοντας τις γροθιές τους. Δεκάδες παρατηρητές από όλο τον κόσμο εξέφρασαν, επίσης, τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγωνιστές. Πάντως, οι διώξεις όσων αγωνίζονται ενάντια στο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς αναμένεται να ενταθούν καθώς η κυβέρνηση σκληραίνει την αντιλαϊκή πολιτική της και την παραπέρα παράδοση της χώρας στις πολυεθνικές των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ινδοί στρατιώτες περιμένουν τη διαταγή, για να ανακαταλάβουν τις θέσεις από τις οποίες "αποχωρούν" Ισλαμιστές αντάρτες. Ωστόσο, η "αποκλιμάκωση" δε μοιάζει απρόσκοπτη, καθώς χτες αναφέρονταν και πάλι πυρά πυροβολικού από πακιστανική όσο και ινδικής πλευράς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ