Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Δίκη - παρωδία

Ολοκληρώθηκε, τελικά, τα ξημερώματα της Κυριακής η δίκη των 18 αγωνιστών της δημοκρατίας στην Τυνησία ενώ η απόφαση αναμένεται για τις 14 Ιουλίου. Στη δίκη, που είχε αναβληθεί δύο φορές, κατηγορούμενη ήταν η Ράντια Νασράουι, δικηγόρος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Τύνιδας και γνωστή για τους αγώνες της για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες. Οι άλλοι 17 κατηγορούμενοι είναι στην πλειοψηφία τους φοιτητές, μέλη του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Τυνησίας και δραστήριοι συνδικαλιστές ηγέτες στη φοιτητική ομοσπονδία της χώρας. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους υπάρχουν και ορισμένοι που, αν και δε διαθέτουν πολιτική ή συνδικαλιστική δραστηριότητα, είναι στην πραγματικότητα όμηροι της κυβέρνησης αφού κρατούνται στη θέση συγγενών τους.

Πρόκειται για δίκη που έρχεται να συμπληρώσει τις γενικότερες διώξεις της κυβέρνησης ενάντια σε κάθε δημοκρατική φωνή είτε με νομιμοφανείς μεθόδους είτε με τη χρήση παρακρατικής τρομοκρατίας.

Η διαδικασία στο δικαστήριο έδειξε για μια ακόμη φορά, το αποκρουστικό, αστυνομοκρατικό πρόσωπο του καθεστώτος του προέδρου Μπεν Αλί. Οι κρατούμενοι κατηγορούνται με βάση τη νομοθεσία περί τρομοκρατίας για πρόκληση μίσους, διατάραξη της δημόσιας τάξης και συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση. Ωστόσο, κρατούνται στη φυλακή παράνομα καθώς έχει ξεπεραστεί εδώ και πολλούς μήνες το ανώτατο όριο προφυλάκισης που ορίζει ο νόμος. Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους κατήγγειλαν τα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν καθώς και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Μία από τις κρατούμενες κατήγγειλε επίσης την απόπειρα βιασμού της από ανώτατο αξιωματούχο της αστυνομίας.

Η στάση του δικαστηρίου θύμιζε έκτακτο στρατοδικείο παρότι επρόκειτο για ποινικό πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ο πρόεδρος διέκοπτε συνεχώς τους απολογούμενους και τους δικηγόρους της υπεράσπισης, διέγραφε από τα πρακτικά κάθε αναφορά στα βασανιστήρια καθώς και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαταράξει την εικόνα του καθεστώτος. Τελικά, οι δικηγόροι της υπεράσπισης αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν καθώς ο πρόεδρος του δικαστηρίου απείλησε ότι θα κινήσει την ποινική διαδικασία ενάντια σε έναν από τους δικηγόρους επειδή ο τελευταίος αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού "Νουβέλ Ομπζερβατέρ" που χαρακτήριζε την Τυνησία ως αστυνομικό κράτος.

Παρά το κλίμα αυταρχισμού, οι κρατούμενοι αποχώρησαν από το δικαστήριο υψώνοντας τις γροθιές τους. Δεκάδες παρατηρητές από όλο τον κόσμο εξέφρασαν, επίσης, τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγωνιστές. Πάντως, οι διώξεις όσων αγωνίζονται ενάντια στο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς αναμένεται να ενταθούν καθώς η κυβέρνηση σκληραίνει την αντιλαϊκή πολιτική της και την παραπέρα παράδοση της χώρας στις πολυεθνικές των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτικός κρατούμενος έραψε το στόμα του, καταγγέλλοντας βασανιστήρια (2020-09-10 00:00:00.0)
Ενοχοι για την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη (2018-05-24 00:00:00.0)
Συνέντευξη για τους Τούρκους αξιωματικούς (2016-12-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-10-11 00:00:00.0)
«Αντισυνταγματικό» το Γκουαντάναμο (2005-02-01 00:00:00.0)
Το Γκουαντανάμο «μπορεί να γίνει μπούμερανγκ» (2003-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ