Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Πλώρη για την Κασπία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Εντύπωση προκάλεσε τη Δευτέρα (12/7) η εξής αποκάλυψη της βουλευτίνας του ΚΟΔΗΣΟ, στο Μπούντεσταγκ, Χάιντι Λίπμαν: "Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποδείχνει καθαρά ότι (όπως στη Γιουγκοσλαβία) δεν πρόκειται για συλλογική ασφάλεια του συστήματός τους, αλλά για επίθεση. Ηδη, περιοδικά της Μπούντεσβερ προβαίνουν σε αναλύσεις για τις επόμενες εστίες δράσης: Στη θάλασσα της Κασπίας.

Η Λίπμαν, βουλευτής από το Γκέτινγκεν της Δυτικής Γερμανίας, είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΚΟΔΗΣΟ στην Ομοσπονδιακή Βουλή και ασχολείται ειδικά με τη διεθνή πολιτική. Απ' αυτή τη θέση, παρακολουθεί στενότερα τα παρασκήνια και η διαπίστωσή της για "αναλύσεις επόμενων εστιών δράσης" του γερμανικού στρατού - και του ΝΑΤΟ - αποτελεί ένα είδος σήματος κινδύνου.

Για σχεδιασμούς νέων επεμβάσεων κατά το πρότυπο του Κοσσυφοπεδίου, έγραψε αυτές τις μέρες και ο αρμοδιότερος για ΝΑΤΟικούς πολέμους, ο διαβόητος Αμερικανός αρχιστράτηγος πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας Ουέσλι Κλαρκ,δηλώνοντας ότι: "Η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου είναι για το ΝΑΤΟ μία αποφασιστική περίπτωση προηγούμενου για τον ερχόμενο αιώνα". Με υπαινιγμό ότι το ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο έκανε πόλεμο και χωρίς την εντολή του ΟΗΕ, ο Κλαρκ δήλωσε απροκάλυπτα ότι σε μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις για δήθεν περιορισμό εστιών έντασης "η ισχύς που διατρανώθηκε στο Κόσσοβο θα βοηθήσει πολύ".

Ποιες είναι οι νέες εστίες κρίσης, που σχεδιάζει να δράσει το ΝΑΤΟ;

Ας θυμηθούμε μία δήλωση της ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, πριν τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, όπου είχε γεωγραφικά προσδιορίσει το πεδίο δράσης του ΝΑΤΟ "από τη Μέση Ανατολή έως την Κεντρική Αφρική". Αυτός ο χώρος αποτελεί το "νότιο τόξο" επιχειρήσεων - επεμβάσεων για να σταθεροποιηθεί προς το συμφέρον των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων. Και το "βόρειο τόξο"; Αυτό το αποτελεί η πλούσια σε πετρέλαια περιοχή της Κασπίας - Καυκάσου, που πρέπει να"σταθεροποιηθεί" με πολεμικές επιχειρήσεις αλά Γιουγκοσλαβία. Αφορμή μπορεί να δώσουν "εθνικές συγκρούσεις" στο χώρο, αλλά και ο "κίνδυνος" που μπορεί να προκύψει απ' αυτούς για τις αμερικανικές και άλλες δυτικές εταιρίες, που έχουν ήδη θρονιάσει στα κράτη του Καυκάσου Αζερμπαϊτζάν,Αρμενία,Γεωργία,αλλά και στο Ουζμπεκιστάν,στο Τουρκμενιστάν και τοΚαζαχστάν.

Την πιθανότητα δημιουργίας πρόφασης για επέμβαση του ΝΑΤΟ στα άλλοτε σοβιετικά εδάφη βλέπει, σε ανάλυσή της, και η "Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ" (12/7), που γράφει: "Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προβλέπουν ότι οι εντάσεις στο χώρο της Κασπίας - Καυκάσου θα αυξηθούν. Γραμμές σύγκρουσης, που τα ανοιχτά ξεσπάσματά της θα μπορούσε να δώσουν στο ΝΑΤΟ αφορμή να επέμβει κατά το υπόδειγμα του Κοσσόβου χωρίς εντολή του ΟΗΕ υπάρχουν σ' αυτήν την πολυεθνική περιοχή πολλές".

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο ένα αιματοκύλισμα για ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (2008-08-10 00:00:00.0)
Γεωργία - ΝΑΤΟ: Πού οδηγεί αυτός ο «εταιρισμός»; (2007-10-14 00:00:00.0)
Βουλευτές κατά της αποστολής στρατού στην ΠΓΔΜ (2001-08-25 00:00:00.0)
«Οσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα» (2001-08-08 00:00:00.0)
«Για τις ΗΠΑ η κατοχή πετρελαίου, σημαντικότερη από τη λύση του Κυπριακού» (1999-12-22 00:00:00.0)
Αντιδράσεις, απώλειες, αλλά και επιμονή στο έγκλημα (1999-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ