Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στρατηγός Κλαρκ: "Για όλα φταίει ο Μιλόσεβιτς"...

ΜΙΛΑΝΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Γιατί οι αντάρτες του "UCK" δε θα παραδώσουν όλα τα όπλα τους στις δυνάμεις της "KFOR"; O ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ είχε χτες έτοιμη την "απάντηση": "Για όλα φταίει ο Μιλόσεβιτς"...

Μιλώντας χτες σε διάσκεψη για την ευρωπαϊκή άμυνα στο Μιλάνο, ο Κλαρκ είπε συγκεκριμένα ότι η απροθυμία όλων των ανταρτών του "UCK" να εφαρμόσουν πλήρως τη στρατιωτική συμφωνία που έχουν συνάψει με το ΝΑΤΟ οφείλεται στο γεγονός πως... παραμένει στην εξουσία ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης. Ο στρατηγός Κλαρκ υποστήριξε ότι εάν ο Μιλόσεβιτς διατηρήσει τον κυβερνητικό έλεγχο, τότε θα υπάρξουν πιέσεις για παραβίαση της συμφωνίας αφοπλισμού των ανταρτών. Ισχυρίστηκε δε πως εάν σημειωθεί κάτι τέτοιο τότε αυτό θα γίνει, προκειμένου "να μην αντιμετωπιστεί η χειρότερη δυνατή εξέλιξη, δηλαδή η επανάληψη σερβικών ενεργειών κατά των Αλβανών στο Κόσσοβο".

Περιττό να προσθέσουμε πως ο Κλαρκ εξέφρασε την ολόθερμη συμπάθειά του για τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία...

Το ίδιο 24ωρο, ο Βουκ Ντράσκοβιτς (ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης") προανήγγειλε την πραγματοποίηση αντικυβερνητικής κινητοποίησης το ερχόμενο Σάββατο στην πόλη Κραγκούγεβατς. Σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Ντράσκοβιτς απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στο σερβικό λαό, ισχυριζόμενος πως "έφτασε η στιγμή για να βγει ο λαός στους δρόμους και να πολεμήσει το καθεστώς του Βελιγραδίου, όχι μόνον με διαδηλώσεις, αλλά, επίσης, χρησιμοποιώντας όλα τα δημοκρατικά και ειρηνικά μέσα".

Πάντως, ο Ντράσκοβιτς (πρώην εταίρος στο σερβικό κυβερνητικό συνασπισμό) εξακολουθεί να αρνείται την οποιαδήποτε υποστήριξή του και βεβαίως τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες του κινήματος κομμάτων της αντιπολίτευσης που ακούει στην ονομασία "Συμμαχία για την Αλλαγή". Μάλιστα, χτες, εκπρόσωποι της λεγόμενης "Συμμαχίας για την Αλλαγή" ανακοίνωσαν πως μάζεψαν περί τις 150.000 υπογραφές πολιτών που απαιτούν την παραίτηση της παρούσας γιουγκοσλαβικής ηγεσίας.

Και ενώ οι διαδηλώσεις στη Σερβία, προς το παρόν τουλάχιστον, δε φαίνεται να αποτελούν το μείζον πολιτικό ζήτημα των ημερών (δεδομένων και των μυριάδων προβλημάτων που προκάλεσαν στη χώρα οι ΝΑΤΟικές επιδρομές), συνεχίζονται τα επεισόδια βίας Κοσσοβάρων Αλβανών κατά μειονοτήτων της περιοχής (Τσιγγάνοι και Σέρβοι). Σύμφωνα δε με χτεσινό τηλεγράφημα του ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ στο στόχαστρο της βίας τέθηκε στέλεχος του κυβερνώντος "Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας" και η γυναίκα του. Ο Ζίβοραντ Ιγκιτς και η σύζυγός του Μιριάνα ξυλοκοπήθηκαν άσχημα από Αλβανούς που επιχείρησαν να τους απαγάγουν. Δεν έγιναν γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το συμβάν, το οποίο ας σημειωθεί πως αποσιωπήθηκε από εκπροσώπους της "KFOR". Οι τελευταίοι αρκέστηκαν χτες να πληροφορήσουν αορίστως τους δημοσιογράφους πως και το περασμένο 24ωρο επαναλήφθηκαν εμπρησμοί σε κατοικίες Σέρβων και πως συνελήφθηκαν σε μεμονωμένα περιστατικά συμπλοκών ή οπλοφορίας, Σέρβοι και Αλβανοί.

Εκκληση Κουσνέρ για συγκέντρωση κονδυλίων

Ο επικεφαλής του κυβερνείου που στήνει στο Κόσσοβο ο ΟΗΕ και πρώην υπουργός υγείας της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ πως απαιτείται η συγκέντρωση αρκετών κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της περιοχής. "Εάν δε μαζέψουμε σύντομα χρήματα θα προκαλέσουμε την απογοήτευση του κόσμου", είπε ο Κουσνέρ, προσθέτοντας πως οι βασικές ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων επαναπατρισθέντων Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων χρήζουν άμεσης ικανοποίησης. Πάντως, απομένουν λίγες μέρες έως ότου (28 του μήνα) συναντηθούν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι των χωρών και παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών, που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να παράσχουν - με το "αζημίωτο" εννοείται... - οικονομική βοήθεια στο Κοσσυφοπέδιο. Για την ώρα, στο τραπέζι των μεγάλων κεφαλαίων για την περίφημη "ανοικοδόμηση των Βαλκανίων" υπάρχουν οι υποσχέσεις στελεχών της "Παγκόσμιας Τράπεζας" για τη χορήγηση 60 εκατομμυρίων δολλαρίων και αξιωματούχων της ΕΕ για άλλα 510 εκατομμύρια δολλάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ