Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνέντευξη για τους Τούρκους αξιωματικούς

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών και της έκδοσής τους. Ανάμεσα σε άλλα τονίστηκε: «Δεν νοείται κανένα δικαστήριο να στείλει ανθρώπους να δικαστούν, από δικαστήρια που συγκροτούνται από δικαστές αμφίβολων προσωπικών και λειτουργικών εγγυήσεων ανεξαρτησίας, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους της επιλογής τους, με πιθανή την επιβολή θανατικής ποινής σε βάρος τους κι ενώ πιθανολογείται σφόδρα ο βασανισμός τους, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα, μαρτυρίες, σειρά τεκμηριωμένων εκθέσεων, διεθνών οργανισμών και οργανώσεων, για τα πολλαπλά ρήγματα - όπως ειπώθηκε - στο πλαίσιο των δικαιωμάτων, που έχει προκαλέσει το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία. Ειδική μνεία έγινε στον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην εν λόγω χώρα, ο οποίος κάνει λόγο «για πρόσφατους νόμους και διατάγματα που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για βασανιστήρια».

Με τα διατάγματα που έχει υπογράψει η τουρκική κυβέρνηση παρατείνεται η προφυλάκιση κατά 30 μέρες, τις πρώτες 5 μέρες δεν υπάρχει καμιά επαφή του κρατούμενου με δικηγόρους, περιορίζεται το δικαίωμα να έχουν οι κρατούμενοι οποιαδήποτε εμπιστευτική συνομιλία με δικηγόρους, μιας και είναι παρόντες αστυνομικοί που καταγράφουν τις συνομιλίες ή εξετάζουν τις σημειώσεις των δικηγόρων. Πάνω από 300 δικηγόροι και 3.000 δικαστικοί έχουν συλληφθεί. «Η κατάσταση των πραγμάτων δείχνει ότι δίκαιη δίκη δεν μπορεί να διεξαχθεί όταν το τεκμήριο αθωότητας είναι εντελώς προσχηματικό», αναφέρθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ