ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το μπλάνκο έκανε το... θαύμα του!

Αλλοιωμένα τα στοιχεία του ΓΕΝΕ για την ανεργία των ναυτεργατών. Πρώτοι στις καταστάσεις των ανέργων, οι ασυρματιστές

Σκάνδαλο διαρκείας αποτελεί πλέον ο τρόπος λειτουργίας του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Στο δελτίο ανεργίας του Ιούνη η αναξιοπιστία του έκανε πάλι το... θαύμα της. "Εξαφάνισε" την ανεργία σε ορισμένες ειδικότητες, όπως στους δεύτερους μηχανικούς και μείωσε τον αριθμό των ανέργων κατά 265 σε ένα μήνα. Δηλαδή οι άνεργοι ναυτεργάτες που γράφτηκαν στους καταλόγους του ΓΕΝΕ το Μάη ήταν 1.789 και τον Ιούνη 1.524.Παράλληλα, ενώ τα στοιχεία των ναυτεργατικών σωματείων εμφανίζουν αύξηση χρόνο με το χρόνο των ανέργων ναυτεργατών, το ΓΕΝΕ παρουσιάζει συνεχή μείωση! Ετσι, για παράδειγμα τον Ιούνη, του 1998 οι άνεργοι ήταν 1.991.Ομως το δελτίο του Ιουνίου του ΓΕΝΕ παρουσιάζει και ένα ακόμα... "μυστήριο": Εχουν σβηστεί με "μπλάνκο" τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τις εγγραφές και τις διαγραφές που έγιναν στους καταλόγους του ΓΕΝΕ το συγκεκριμένο μήνα. Στοιχεία που μέχρι τώρα αναγράφονταν σε όλα τα δελτία ανεργίας!

Ομως ακόμα και αυτά τα στοιχεία, που φέρουν έντονη τη μυρωδιά της αλλοίωσης, δεν μπορούν να σκεπάσουν το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν προσφερόμενοι για εργασία άνεργοι ναυτεργάτες, το ΓΕΝΕ παράνομα εκδίδει "σημειώματα μη προσφερομένου" για εργασία Ελληνα ναυτεργάτη, παρέχοντας έτσι τη νομική κάλυψη στους εφοπλιστές να ναυτολογούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ή και Ελληνες με όρους χαμηλόμισθου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Κίνησης του ΓΕΝΕ για το πρώτο 5μηνο του 1999, το Γραφείο εξέδωσε 29 σημειώματα μη προσφερομένου για α πλοιάρχους, όταν το Μάη στους καταλόγους ανεργίας του ΓΕΝΕ οι προσφερόμενοι, δηλαδή άνεργοι, α πλοίαρχοι είναι 64 και τον Ιούνη 66.Εξέδωσε 8 "σημειώματα" για β πλοιάρχους, όταν οι προσφερόμενοι τον μήνα Μάη ήταν 79 και τον Ιούνη 85 και πάει λέγοντας...

Οσον αφορά τις θλιβερές πρωτιές στις λίστες της ανεργίας, παρατηρείται ότι αλλάζει η συνηθισμένη μέχρι σήμερα διάταξη. Ετσι αυτή τη φορά πρώτοι στη λίστα της ανεργίας έρχονται οι ασυρματιστές με 263 εγγεγραμμένους ανέργους. Στη δεύτερη θέση, γεγονός εντυπωσιακό, έρχονται οι πλοίαρχοι με 236 εγγεγραμμένους! Τρίτοι έρχονται οι ναύτες με 228 εγγεγραμμένους. Ακολουθούν οι πρακτικοί μηχανικοί με 210 εγγεγραμμένους ανέργους και οι μάγειροι με 168 εγγεγραμμένους.

Ανεργοι οι εφτά στους δέκα!

Η ανεργία "καταβροχθίζει" τη Βορειοκεντρική Εύβοια. Στο 30% η μάστιγα και στην Αχα'ϊα! Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες στην Αθήνα τα σωματεία ανέργων των δυο περιοχών, παρουσιάζοντας το δράμα των ανέργων, αλλά και προτάσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η εξέλιξη της ανεργίας στην Αχαϊα και τη Βορειοκεντρική Εύβοια,με τους ανέργους να έχουν περιέλθει σε κατάσταση απελπισίας. Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που φέρουν την ανεργία κοντά στο 11%, το σωματείο εργαζομένων και ανέργων στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και το σωματείο ανέργων Αχαϊας "Η αλληλεγγύη",παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου όπου και παρουσίασαν τα δικά τους στοιχεία.

Στην Αχαϊα το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 30%,ενώ στη Βορειοκεντρική Εύβοια 7 στους 10 κατοίκους είναι άνεργοι!Σύμφωνα με έρευνα της Νομαρχίας Ευβοίας, από το 1990 έως το '93 η μεταναστευτική εκροή έφτασε το 11%, συνολικά 2.440 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον τόπο τους, εκτινάσσοντας το ποσοστό της γήρανσης του πληθυσμού στο 88,6%, τη στιγμή που τη δεκαετία 1981 - 1991 η μεταναστευτική εισροή έφτανε τους 18.120 ανθρώπους!

Μιλώντας για την κατάσταση στην Αχαϊα, ο Α. Στασινόπουλος τόνισε ότι η ανεργία "αποτελεί το οξύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Ο άνεργος ζει την εξαθλίωση, συνθλίβεται από την ανασφάλεια και τον εκβιασμό της επιβίωσης, ενώ επιβαρύνεται η σωματική και ψυχική του υγεία, όπως απέδειξε και έρευνα του Πανεπιστημίου της Πάτρας".

Συνεχίζοντας καυτηρίασε τα "Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση" και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), τονίζοντας ότι δε δίνουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά αντίθετα στοχεύουν στην "καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη εργαζομένων". "Δεν είναι τυχαίο - σημείωσε - ότι ταυτίζονται με τις επιταγές του ΣΕΒ και σκόρπισαν ρίγη ενθουσιασμού στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

"Είναι φανερό - κατέληξε - ότι οι υπάρχουσες πολιτικές περιστέλλουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφήνουν αβοήθητους και εκτεθειμένους σε εκβιασμούς των καταρτιστών και ιδιωτικών συμβούλων ευρέσεως εργασίας τους άνεργους. Είναι οι πολιτικές, προσαρμοσμένες στον κυρίαρχο στόχο των κρατούντων για τη με κάθε θυσία ένταξη στην ΟΝΕ".

Από το σωματείο της Βορειοκεντρικής Εύβοιας ο Γ. Τσουκαλάς κατήγγειλε έντονα την πολιτική που επέτρεψε στους ιδιοκτήτες των μεταλλευτικών επιχειρήσεων να πλουτίσουν, να τις φεσώσουν και να τις οδηγήσουν στο λουκέτο, έτσι ώστε σήμερα ορισμένες να έχουν ξεπουληθεί έναντι "πινακίου φακής".

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και να ακούσει τις προτάσεις τους. Δριμεία κριτική άσκησε και σε Νομαρχία, κοινότητες και Εργατικό Κέντρο, αλλά και στα πολιτικά κόμματα που - όπως είπε - αρνήθηκαν να τους στηρίξουν. "Μοναδική εξαίρεση - τόνισε - το ΚΚΕ, που μας συμπαραστάθηκε ηθικά και υλικά". Εντονα πυρά δέχτηκε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για τη στάση της απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας, στάση στήριξης της πολιτικής που τη "γεννά".

Οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν και στους αλλοδαπούς εργάτες, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν ευθύνονται για την ανεργία, τους κάλεσαν να οργανωθούν στα συνδικάτα τους, ενώ κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης απέναντί τους και τα πογκρόμ που έχει εξαπολύσει εναντίον τους.

Αναφερόμενοι και οι δύο στο τι ενέργειες μπορούν να γίνουν για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, αρίθμησαν και τις παρακάτω: Σφράγισμα των βιβλιαρίων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιδότηση σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας ίση με το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Επιδότηση ενοικίου μέχρι 60.000 δραχμές. Εκπτωση 50% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στο εισιτήριο υπεραστικής συγκοινωνίας. Δωρεάν μεταφορά με τις αστικές συγκοινωνίες. Προσμέτρηση των χρόνων ανεργίας ως συντάξιμων. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Κατάργηση κάθε είδους κινήτρου και επιδότησης σε επιχειρήσεις που απολύουν. Κατάργηση των ΤΣΑ. Κατάργηση των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας και μια σειρά ακόμα προτάσεις που η υλοποίησή τους θα οδηγούσε στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Γ. Τσουκαλάς καταθέτοντας τις αναπτυξιακές προτάσεις του σωματείου ανέφερε: Εθνικός ενιαίος φορέας λευκολίθου. Δασοβιομηχανικό συγκρότημα με απαλλοτρίωση των 4 τσιφλικιών της περιοχής. Επέκταση αρδευτικού δικτύου σε όλο τον κάμπο. Αποπεράτωση του λιμανιού στο Μαντούδι κ. ά.

Και οι δύο συμφωνώντας ότι η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο του καπιταλιστικού συστήματος, τόνισαν ότι λύση μπορεί να δώσει η πάλη του λαϊκού κινήματος που θα βάζει στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Τα δύο σωματεία κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει και κινητοποιήσεις ανέργων τοπικά και πανελλαδικά, αλλά και κοινή δράση με τα εργατικά σωματεία. Τέλος, για τον καλύτερο συντονισμό δράσης, αποφάσισαν τη διεξαγωγή πανελλαδικής συνδιάσκεψης προς το τέλος του χρόνου.

Συμφωνία μείωσης του χρόνου εργασίας

Τη μείωση του χρόνου εργασίας, σε 35 ώρες τη βδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών, συμφώνησαν η διοίκηση του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Ταμείο. Η συμφωνία αφορά 85 εργαζόμενους που απασχολούνται πάνω από 35 ώρες τη βδομάδα, σε σύνολο 152 εργαζομένων. Είχε προηγηθεί πειραματική εφαρμογή του 35ωρου. Η συμφωνία αυτή επικυρώθηκε με την επιχειρησιακή σύμβαση 1999 - 2000. Παράλληλα, θα παραταθεί το ωράριο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Ταμείου για μισή ώρα κάθε Παρασκευή.

Συνεχίζουν στα "Ελληνικά Πετρέλαια"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Νέα, εξαήμερη, απεργία ξεκίνησαν χθες οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στην Ιωνία Θεσσαλονίκης, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στην προσπάθεια της εταιρίας να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τις εργασιακές τους σχέσεις.

Ο Γ. Κυριαζής, πρόεδρος της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικών Πετρελαίων, επισήμανε ότι η συμφωνία που είχαν υπογράψει τα 4 σωματεία του κλάδου με την εταιρία, τον Ιούλη του 1998, προέβλεπε ότι στη διαδικασία ομογενοποίησης των συμβάσεων θα ληφθεί υπόψη ότι όπου υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, δεν καταργούνται. Θα γινόταν δηλαδή ομογενοποίηση προς τα πάνω.

Η εταιρία προσπαθεί να επιβάλει μια νέα συλλογική σύμβαση με βάση αυτή που έχει υπογράψει με το σωματείο εργαζομένων στον Ασπρόπυργο και η οποία επιφέρει μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων, καταργεί θεσμικές κατακτήσεις και τον ισχύοντα εσωτερικό κανονισμό, που ανάμεσα στα άλλα καθορίζει το είδος της εργασίας του κάθε εργαζόμενου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ