Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το μπλάνκο έκανε το... θαύμα του!

Αλλοιωμένα τα στοιχεία του ΓΕΝΕ για την ανεργία των ναυτεργατών. Πρώτοι στις καταστάσεις των ανέργων, οι ασυρματιστές

Σκάνδαλο διαρκείας αποτελεί πλέον ο τρόπος λειτουργίας του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Στο δελτίο ανεργίας του Ιούνη η αναξιοπιστία του έκανε πάλι το... θαύμα της. "Εξαφάνισε" την ανεργία σε ορισμένες ειδικότητες, όπως στους δεύτερους μηχανικούς και μείωσε τον αριθμό των ανέργων κατά 265 σε ένα μήνα. Δηλαδή οι άνεργοι ναυτεργάτες που γράφτηκαν στους καταλόγους του ΓΕΝΕ το Μάη ήταν 1.789 και τον Ιούνη 1.524.Παράλληλα, ενώ τα στοιχεία των ναυτεργατικών σωματείων εμφανίζουν αύξηση χρόνο με το χρόνο των ανέργων ναυτεργατών, το ΓΕΝΕ παρουσιάζει συνεχή μείωση! Ετσι, για παράδειγμα τον Ιούνη, του 1998 οι άνεργοι ήταν 1.991.Ομως το δελτίο του Ιουνίου του ΓΕΝΕ παρουσιάζει και ένα ακόμα... "μυστήριο": Εχουν σβηστεί με "μπλάνκο" τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τις εγγραφές και τις διαγραφές που έγιναν στους καταλόγους του ΓΕΝΕ το συγκεκριμένο μήνα. Στοιχεία που μέχρι τώρα αναγράφονταν σε όλα τα δελτία ανεργίας!

Ομως ακόμα και αυτά τα στοιχεία, που φέρουν έντονη τη μυρωδιά της αλλοίωσης, δεν μπορούν να σκεπάσουν το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν προσφερόμενοι για εργασία άνεργοι ναυτεργάτες, το ΓΕΝΕ παράνομα εκδίδει "σημειώματα μη προσφερομένου" για εργασία Ελληνα ναυτεργάτη, παρέχοντας έτσι τη νομική κάλυψη στους εφοπλιστές να ναυτολογούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ή και Ελληνες με όρους χαμηλόμισθου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Κίνησης του ΓΕΝΕ για το πρώτο 5μηνο του 1999, το Γραφείο εξέδωσε 29 σημειώματα μη προσφερομένου για α πλοιάρχους, όταν το Μάη στους καταλόγους ανεργίας του ΓΕΝΕ οι προσφερόμενοι, δηλαδή άνεργοι, α πλοίαρχοι είναι 64 και τον Ιούνη 66.Εξέδωσε 8 "σημειώματα" για β πλοιάρχους, όταν οι προσφερόμενοι τον μήνα Μάη ήταν 79 και τον Ιούνη 85 και πάει λέγοντας...

Οσον αφορά τις θλιβερές πρωτιές στις λίστες της ανεργίας, παρατηρείται ότι αλλάζει η συνηθισμένη μέχρι σήμερα διάταξη. Ετσι αυτή τη φορά πρώτοι στη λίστα της ανεργίας έρχονται οι ασυρματιστές με 263 εγγεγραμμένους ανέργους. Στη δεύτερη θέση, γεγονός εντυπωσιακό, έρχονται οι πλοίαρχοι με 236 εγγεγραμμένους! Τρίτοι έρχονται οι ναύτες με 228 εγγεγραμμένους. Ακολουθούν οι πρακτικοί μηχανικοί με 210 εγγεγραμμένους ανέργους και οι μάγειροι με 168 εγγεγραμμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ