ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώνεται η συζήτηση των κωδίκων

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προγραμματίζει στην αυριανή του συνεδρίαση να ολοκληρώσει τη συζήτηση των κωδίκων δεοντολογίας ειδησεογραφικών και πολιτικών εκπομπών. Το προσχέδιο των κωδίκων είναι ήδη έτοιμο και περιλαμβάνει 26 άρθρα, που καθορίζουν τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις ειδησεογραφικές και πολιτικές εκπομπές. Μέχρι σήμερα, ως γνωστό, ισχύουν οι διατάξεις της νομοθεσίας και οι κώδικες δεοντολογίας που είχαν συνταχθεί επί προεδρίας του Προδρόμου Δαγτόγλου.

Ιδιαίτερη μνεία στο σχέδιο των κωδίκων ενημερωτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών, που είναι προσαρμοσμένο στα νέα τηλεοπτικά δεδομένα, γίνεται στο θέμα της παρουσίασης αξιόποινων πράξεων, θέμα που πολλές φορές έχει γίνει "πράξη" και "θέαμα" μέσα από δελτία ειδήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο γίνεται σαφές ότι δεν πρέπει να δίνεται στο κοινό η εντύπωση ότι οι συντελεστές ειδησεογραφικής εκπομπής ή εκπρόσωποι ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ενθαρρύνουν ή επιδοκιμάζουν την τέλεση ή τη συνέχιση αξιόποινων πράξεων. Σε περίπτωση, μάλιστα, που αποδειχτεί ότι κίνητρο της υποκίνησης και ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας είναι η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αξιόποινων πράξεων, τότε οι κώδικες προβλέπουν την προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας του σταθμού. Οι ενημερωτικές εκπομπές, επίσης, δε θα πρέπει να αντικαθιστούν και να παρεμποδίζουν το έργο κρατικών αρχών, όπως της αστυνομίας και των δικαστών. Το προσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, τις αρχές παρουσίασης των θεμάτων στις ενημερωτικές εκπομπές, αρχές που προστατεύουν το κοινό, τον ιδιωτικό βίο και τους ανήλικες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τους κώδικες δεοντολογίας ειδησεογραφικών και πολιτικών εκπομπών, σειρά έχουν οι κώδικες δεοντολογίας ψυχαγωγικών εκπομπών, το προσχέδιο των οποίων είναι και αυτό ήδη έτοιμο.

Βουλγαρικό "Κέρατο της κατσίκας"

Μια αμερικανική ταινία του Τζον Ντολ, με τον Νίκολας Κέιτζ, θα μας κρατήσει συντροφιά, απόψε το βράδυ, στις 24.00, από τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Πρόκειται για το περιπετειώδες θρίλερ "Δυτικά του κόκκινου βράχου".Ενας περιπλανώμενος φτάνει σε μια αμερικανική κωμόπολη και παίρνει τη θέση ενός δολοφόνου, με αποτέλεσμα να μπλέξει σε μια θανάσιμη περιπέτεια με μια μοιραία γυναίκα, έναν διεφθαρμένο σερίφη, αλλά και τον αληθινό δολοφόνο. Ο σκηνοθέτης πλάθει ένα εξαιρετικό φιλμ νουάρ, με καταπληκτική ατμόσφαιρα, που κρύβει τις αδυναμίες που έχει το σενάριο. Εξαιρετική η ερμηνεία του Νίκολας Κέιτζ.

Από την ΕΤ - 3 στις 22.00 "Καλημέρα κύριε Βάλεμπεργκ" του Κγελ Κρέντε. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του διάσημου αμφιλεγόμενου Σουηδού διπλωμάτη, που έσωσε χιλιάδες Εβραίους το 1944 στη Βουδαπέστη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν. Ο Κρέντε αναπλάθει τις τρεις βδομάδες της γερμανικής κατοχής στην Ουγγαρία, όταν έγινε η "εκκαθάριση" του γκέτο της Βουδαπέστης, δίνοντάς μας μια συγκλονιστική μαρτυρία για μια από τις πολλές θηριωδίες των ναζί.

Από την ΕΤ - 3 στη 01.00 "Το κέρατο της κατσίκας" του Μετοντι Αντόνοφ. Τον 17ο αιώνα ένας βοσκός στη Βουλγαρία μεγαλώνει την κόρη του σαν να ήταν αγόρι, έτσι ώστε, όταν θα γίνει 18 χρόνων, θα τη στείλει να εκδικηθεί τους βιαστές και δολοφόνους της μητέρας του. Ολη την ταινία τη διαπερνά ένας πρωτόγονος ερωτισμός, ένα φονικό πάθος, μια απερίγραπτη βία και αγριότητα, μέσα στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, που κάνει τα πάντα να μοιάζουν υποβλητικά και προκλητικά.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 02.15 "Ανθρώπινη δουλεία" του Τζον Κρόμγουελ.

Διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο του Σόμερσετ Μομ. Μια δυνατή, εξαιρετική θα λέγαμε ταινία, που δείχνει την κατάντια ενός ανθρώπου από ένα αρρωστημένο πάθος, για μια γυναίκα, που όχι μόνο δεν αξίξει, αλλά δεν τον αγαπά και τον εξευτελίζει συνεχώς. Με την Μπέτι Ντέιβις.

Χαμογελώντας στο φόβο

Η ραδιοφωνική ομάδα του 18 ΑΝΩ, "χαμογελά στο φόβο", σήμερα στις 7 το απόγευμα από την τηλεόραση του "902".Ο "902" θα μεταδώσει την εκδήλωση γιορτασμού και διαμαρτυρίας της ραδιοφωνικής ομάδας του 18 ΑΝΩ "Χαμογελώντας στο φόβο". Πώς μπορεί κάποιος να γιορτάζει και συγχρόνως να διαμαρτύρεται; Φυσικά, όταν έχει λόγο. Και η ομάδα του 18 ΑΝΩ έχει λόγο, γιατί γιορτάζει τον ένα χρόνο παρουσίας της στον "902 Αριστερά στα FM" και διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη άδικη φυλάκιση του Χρήστου Λεμπέση.

Η εκδήλωση φιλοξένησε ομιλίες, τραγούδι και θέατρο, δίνοντας ένα ουσιαστικό, ευαίσθητο και συγχρόνως ηχηρό μήνυμα στους παρευρισκόμενους. Το μήνυμα ότι "δίνουμε τη μάχη της απεξάρτησης στοχεύοντας ψηλά. Σε μια κοινωνία ανθρώπων που στέκονται, με καθαρό μυαλό και ανοιχτή καρδιά". Η επιμέλεια και παρουσίαση είναι του Θανάση Κανιάρη.

Σκηνή από τη βουλγάρικη ταινία "Το κέρατο της κατσίκας"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ