ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
"Να ενωθούμε με την τάξη μας"

Αποφασίστηκε ο οριστικός διαχωρισμός από το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στις 10-11 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στο Λένινγκραντ η τακτική Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ, με κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης: Την "προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές" και την "εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου για την κομματική οικοδόμηση". Εκ μέρους του "Ρ" μιλήσαμε με τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν,για τις εργασίες της Ολομέλειας και τις αποφάσεις που πάρθηκαν.

"Εξυπακούεται ότι πολύ έντονο ήταν το ζήτημα με ποιους θα πάμε σε κοινό συνασπισμό στις εκλογές. Η Ολομέλεια αποφάσισε για τον οριστικό διαχωρισμό από το ΚΚΡΟ. Απ' αφορμή αυτό υιοθέτησε ειδική Δήλωση. Δεν μπορούμε να πάμε σε ενιαίο μπλοκ με το ΚΚΡΟ στις βουλευτικές εκλογές, διότι το κόμμα αυτό ξέφυγε προς τα δεξιά, ενσωματώθηκε με το καθεστώς, εντάχθηκε στο σύστημα αυτό ως στοιχείο του. Γι' αυτό και θα ξανασυγκροτήσουμε τον προηγούμενο συνασπισμό μας με την ίδια ονομασία "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση". Το σύνθημά μας "Να ενωθούμε με την τάξη μας!" άρχισε να ενσαρκώνεται στη ζωή. Τις προάλλες η εργατική κολεκτίβα του εργοστασίου μηχανοκατασκευών του Γιασνογκόρσκ (περιοχή Τούλας) αποφάσισε να συμμετάσχει στο συνασπισμό μας και να προτείνει από το χώρο της τους υποψηφίους. Μας έστειλαν τη Διακήρυξή τους για τη συμμετοχή στο μπλοκ "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση", η οποία δείχνει την ωριμότητα της κολεκτίβας και τη σαφή κατανόηση της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Ρωσία.

Δεύτερο, η κολεκτίβα αναφέρει ότι "οι εκλογές για την Κρατική Δούμα - Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτηρίζονται από την πρωτοφανή πορεία προς την εξουσία των "χοντρών πορτοφολιών". Ολοι αυτοί, από τους επανειλημμένα χρεοκοπημένους ηγέτες της "Δεξιάς υπόθεσης" έως τους κηδεμονευόμενους από το ΚΚΡΟ "κόκκινους διευθυντές", ορκίζονται ότι είναι έτοιμοι να "δώσουν τη ζωή τους" για το καλό της Ρωσίας, μοιράζουν υποσχέσεις και δώρα, χορεύουν με πάθος και υποκρίνονται στις πολιτικές συναυλίες και τις προεκλογικές εκστρατείες.

Οι εργάτες καταλαβαίνουν ότι ο καθένας απ' αυτούς τους υποψηφίους μόλις κερδίσει τη βουλευτική έδρα, θα χρειαστεί να βγάλει τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, τα οποία η αστικομεταπρατική μαφία επένδυσε στην προεκλογική εκστρατεία του. Επομένως, η καταλήστευση της χώρας μετά τη λήξη των εκλογών θα ενταθεί και αντίστοιχα θα ανέβει και ο βαθμός της ταξικής πάλης των εργαζομένων για τα αναφαίρετα δικαιώματά τους.

Ηταν ευχάριστο για μας να διαβάσουμε σ' αυτή τη Διακήρυξη ότι "η δραστηριότητα του ΚΕΚΡ, του Πληροφοριακού - Μεθοδολογικού Κέντρου για το Εργατικό Κίνημα και, ιδιαίτερα, ο μοναδικός βουλευτής του ΚΕΚΡ στην Κρατική Δούμα, Β. Φ. Γκριγκόριεφ, απέδειξαν χειροπιαστά ποιος είναι πράγματι σύμμαχος και ηγέτης των εργαζόμενων μαζών στον αγώνα τους για το δικαίωμα στην εργασία, για τη δίκαια αμοιβή της και, τελικά, για το σοσιαλιστικό διάνυσμα της πατρίδας μας.

Η Διακήρυξη τελειώνει με την εξής απόφαση: "Εχοντας αυτή την πεποίθηση, αντιλαμβανόμενοι ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους μόνο αυτοτελώς, στη σκληρή πάλη με τον κόσμο του κεφαλαίου, κατανοώντας ότι οι διάφορες μορφές αυτής της πάλης απαιτούν την εργατική αντιπροσώπευση στα αστικά όργανα εξουσίας, εμείς, οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι της κολεκτίβας του εργοστασίου μηχανοκατασκευών του Γιασνογκόρσκ, στο όνομα της Συνδικαλιστικής Επιτροπής και του Σοβιέτ της Εργατικής Κολεκτίβας, δηλώνουμε τη συμμετοχή μας στον εκλογικό συνασπισμό "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση" και προτείνουμε τους εκπροσώπους μας για τη συμμετοχή στην εκλογική εκστρατεία.

Η απόφαση αυτή των μηχανοκατασκευαστών του Γιασνογκόρσκ έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους μετέχοντες στην Ολομέλεια. Ο ρυθμός των εργασιών της Ολομέλειας διαταράχτηκε ξαφνικά από την ένταση των γεγονότων στο συγκρότημα χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ (περιοχή Λένινγκραντ), το οποίο από πολλούς μήνες τώρα βρίσκεται στα χέρια της εργατικής κολεκτίβας. Τα προηγούμενα αφεντικά της επιχείρησης πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων ξαναπούλησαν τα δικαιώματα διεύθυνσης σε άλλη εταιρία. Τα νέα αφεντικά διόρισαν τη διεύθυνσή τους, αλλά οι εργαζόμενοι δεν τους άφησαν να μπουν στο χώρο του συγκροτήματος. Τότε προσέλαβαν 80 μπράβους με μαύρες μάσκες, οι οποίοι, απειλώντας με τα όπλα προσπάθησαν να καταλάβουν τα γραφεία στο κτίριο της διοίκησης. Αυτό συνέβη στις 9 Ιούλη. Υπολόγιζαν ότι οι εργάτες θα φοβηθούν, θα πάνε στα σπίτια τους και η κατάληψη θα είναι εύκολο έργο. Οι εργάτες όμως χτύπησαν συναγερμό. Κάτι περισσότερο, απευθύνθηκαν στην Ολομέλειά μας για βοήθεια. Η Ολομέλεια έστειλε στην επιχείρηση μια ομάδα μελών της Κεντρικής Επιτροπής μ' επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΕ για το εργατικό κίνημα, Μπορίς Γιατσμενιόφ. Η πρώτη επίθεση στην επιχείρηση αποκρούστηκε από τους εργάτες. Απ' αφορμή αυτό η Ολομέλεια πήρε ειδική απόφαση.

Επίσης, η Ολομέλεια υιοθέτησε απόφαση για την κομματική οικοδόμηση, στην οποία αναφέρεται ότι καθήκον του κόμματος είναι να αυξήσει την επιρροή του μέσα στους εργαζόμενους και να ενισχύσει την κομματική πειθαρχία".

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προς αναζωπύρωση;

ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΟΥΣΚΟ.-

Το πυροβολικό του Πακιστάν είχε πολλή δουλιά χτες, καθώς κάλυπτε τους αντάρτες μουτζαχεντίν που αποχωρούσαν από θέσεις τις οποίες είχαν καταλάβει στις αρχές του Μάη, στα υψίπεδα του Κασμίρ. Ινδοί στρατιώτες προωθούνταν για να ανακαταλάβουν τις περιοχές, ενώ ινδικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές πτήσεις.

Το μπαράζ του πακιστανικού πυροβολικού - που συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχή νύχτα - πραγματοποιείται κατά παράβαση της συμφωνίας της περασμένης Κυριακής, μεταξύ του πακιστανικού και του ινδικού επιτελείου. Μάλιστα, κατά αυτόπτες, αρκετές οβίδες έπληξαν κατά λάθος (;) περιοχές όπου υπάρχουν χωριά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί πολίτες και στρατιώτες.

Ινδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν πάντως πως ο "βασικός" στόχος του πακιστανικού πυροβολικού ήταν να "καλύψει" τους μουτζαχεντίν.

Στο Ισλαμαμπάντ, εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε στην "προθεσμία" απόσυρσης ως την Παρασκευή (αύριο). "Αυτή είναι ψευδής προπαγάνδα", σχολίασε. Ο ίδιος εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι το πυροβολικό των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του πλήττει ινδικές θέσεις. "Βάσει των όσων γνωρίζω, δεν έχουμε εμπλακεί σε βομβαρδισμούς", είπε.

Ομως οι πληροφορίες από την περιοχή ανέφεραν ότι τα πυρά έρχονταν κατευθείαν από το Πακιστάν.

Χτες ο Ινδός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες απείλησε ότι αν οι εισβολείς δεν έχουν αποσυρθεί ως αύριο, "θα αναλάβουν τα όπλα να το φροντίσουν". Σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο "Press Trust", ο Φερνάντες μίλησε για "διγλωσσία" από πλευράς Ισλαμαμπάντ... "Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει μία φωνή στο λαό της και μια άλλη όταν μιλά στην Ινδία", σχολίασε.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο "Associated Press" από το Νέο Δελχί ότι, για να "διασφαλιστεί" η ειρήνη, θα μπορούσε να υπάρξει μια δήλωση καθεμιάς από τις δύο κυβερνήσεις για να επαναβεβαιωθεί η "δέσμευση" στην εκεχειρία και στην τήρηση των συνόρων, δηλαδή της "Γραμμής Ελέγχου" (Line of Control: η συνοριακή κατάσταση όπως διαμορφώθηκε το 1972, στο λυκόφως του διμερούς πολέμου του 1971). Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε πως η αμερικανική πλευρά δε θα επιδιώξει να φέρει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο πρόεδρος Κλίντον, κατέληξε ο εκπρόσωπος, αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στην ασιατική υποήπειρο - όχι όμως πριν περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Ο απολογισμός της σύγκρουσης έχει ξεπεράσει τους 1.200 νεκρούς.

Νέα οχυρά

Κοντά στο οροπέδιο Σιάτσεν, σε μια περιοχή που δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία της περασμένης Κυριακής, ινδικά αεροσκάφη εντόπισαν τσιμεντένια οχυρά, που ανήκουν μάλλον σε μουτζαχεντίν - και ενδέχεται να αρχίσει βομβαρδισμός εναντίον τους.

Στο μεταξύ Ινδοί καταδρομείς χτες σκότωσαν έναν αντάρτη από το Κασμίρ και απελευθέρωσαν 12 ομήρους που κρατούνταν σε στρατόπεδο στο Βόρειο κρατίδιο του Τζάμου και Κασμίρ.

Οι αντάρτες είχαν σκοτώσει τέσσερα άτομα κατά την επίθεσή τους σε στρατόπεδο των μεθοριακών δυνάμεων ασφαλείας στο Μπαντιπούρ, 57 χλμ. βόρεια της θερινής πρωτεύουσας του κρατιδίου Σριναγκάρ και συνέλαβαν ομήρους, μεταξύ αυτών και πέντε παιδιά.

Με τις εξελίξεις ιδιαιτέρως ρευστές, ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει το Φλεβάρη. "Θα δούμε αν το Πακιστάν θέλει μια νέα αρχή".

ΡΩΣΙΑ
Θα λάβει, τελικά, προμήθειες ο "ΜΙΡ"

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Το Καζαχστάν ήρε χτες την απαγόρευση που είχε επιβάλει στην εκτόξευση πυραύλων από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, ανοίγοντας το δρόμο για την εκτόξευση του μεταγωγικού διαστημόπλοιου "Προγκρές", το οποίο θα μεταφέρει προμήθειες στο διαστημικό σταθμό ΜΙΡ. Η απαγόρευση στις εκτοξεύσεις πυραύλων από το κοσμοδρόμιο αυτό είχε επιβληθεί πριν από μια βδομάδα μετά τη συντριβή του ρωσικού πυραύλου "Proton", τα συντρίμμια του οποίου είχαν διασκορπιστεί στην περιοχή Καραγκάντα (Κεντρικό Καζαχστάν). Εκπρόσωπος της καζαχστανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη συντριβή του πυραύλου "Proton". Σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, το "Προγκρές" μπορεί τώρα να εκτοξευτεί την Παρασκευή ή την Κυριακή από το Μπαϊκονούρ για να μεταφέρει προμήθειες στον ΜΙΡ, στις οποίες περιλαμβάνεται και ένα σύστημα πλοήγησης.Για τη διευθέτηση της υπόθεσης μετέβη στο Καζαχστάν ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιλια Κλεμπάνοφ. Σημειώνουμε ότι μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία είχε συμφωνήσει να πληρώνει στο Καζαχστάν για τη χρησιμοποίηση του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ 115.000.000 δολάρια το χρόνο, από τα οποία 15.000.000 δολάρια σε χρήμα και τα υπόλοιπα σε εμπορεύματα. Ομως, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, η Ρώσοι δεν πλήρωσαν φέτος στο Καζαχστάν ούτε καπίκι, το οποίο μετά τη βλάβη του "Proton" απαγόρευσε τις εκτοξεύσεις πυραύλων, συνδέοντάς τις και με την καταβολή του ενοικίου για τη χρήση του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ. Ο Κλεμπάνοφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Καζαχστάν, Νουρλάν Μπαλγκιμπάγεφ, και με τον πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Συμφώνησαν η Ρωσία να καταβάλει μέχρι το Νοέμβρη 50.000.000 δολάρια σε χρήμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ