Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
"Να ενωθούμε με την τάξη μας"

Αποφασίστηκε ο οριστικός διαχωρισμός από το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στις 10-11 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στο Λένινγκραντ η τακτική Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ, με κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης: Την "προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές" και την "εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου για την κομματική οικοδόμηση". Εκ μέρους του "Ρ" μιλήσαμε με τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν,για τις εργασίες της Ολομέλειας και τις αποφάσεις που πάρθηκαν.

"Εξυπακούεται ότι πολύ έντονο ήταν το ζήτημα με ποιους θα πάμε σε κοινό συνασπισμό στις εκλογές. Η Ολομέλεια αποφάσισε για τον οριστικό διαχωρισμό από το ΚΚΡΟ. Απ' αφορμή αυτό υιοθέτησε ειδική Δήλωση. Δεν μπορούμε να πάμε σε ενιαίο μπλοκ με το ΚΚΡΟ στις βουλευτικές εκλογές, διότι το κόμμα αυτό ξέφυγε προς τα δεξιά, ενσωματώθηκε με το καθεστώς, εντάχθηκε στο σύστημα αυτό ως στοιχείο του. Γι' αυτό και θα ξανασυγκροτήσουμε τον προηγούμενο συνασπισμό μας με την ίδια ονομασία "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση". Το σύνθημά μας "Να ενωθούμε με την τάξη μας!" άρχισε να ενσαρκώνεται στη ζωή. Τις προάλλες η εργατική κολεκτίβα του εργοστασίου μηχανοκατασκευών του Γιασνογκόρσκ (περιοχή Τούλας) αποφάσισε να συμμετάσχει στο συνασπισμό μας και να προτείνει από το χώρο της τους υποψηφίους. Μας έστειλαν τη Διακήρυξή τους για τη συμμετοχή στο μπλοκ "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση", η οποία δείχνει την ωριμότητα της κολεκτίβας και τη σαφή κατανόηση της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Ρωσία.

Δεύτερο, η κολεκτίβα αναφέρει ότι "οι εκλογές για την Κρατική Δούμα - Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτηρίζονται από την πρωτοφανή πορεία προς την εξουσία των "χοντρών πορτοφολιών". Ολοι αυτοί, από τους επανειλημμένα χρεοκοπημένους ηγέτες της "Δεξιάς υπόθεσης" έως τους κηδεμονευόμενους από το ΚΚΡΟ "κόκκινους διευθυντές", ορκίζονται ότι είναι έτοιμοι να "δώσουν τη ζωή τους" για το καλό της Ρωσίας, μοιράζουν υποσχέσεις και δώρα, χορεύουν με πάθος και υποκρίνονται στις πολιτικές συναυλίες και τις προεκλογικές εκστρατείες.

Οι εργάτες καταλαβαίνουν ότι ο καθένας απ' αυτούς τους υποψηφίους μόλις κερδίσει τη βουλευτική έδρα, θα χρειαστεί να βγάλει τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, τα οποία η αστικομεταπρατική μαφία επένδυσε στην προεκλογική εκστρατεία του. Επομένως, η καταλήστευση της χώρας μετά τη λήξη των εκλογών θα ενταθεί και αντίστοιχα θα ανέβει και ο βαθμός της ταξικής πάλης των εργαζομένων για τα αναφαίρετα δικαιώματά τους.

Ηταν ευχάριστο για μας να διαβάσουμε σ' αυτή τη Διακήρυξη ότι "η δραστηριότητα του ΚΕΚΡ, του Πληροφοριακού - Μεθοδολογικού Κέντρου για το Εργατικό Κίνημα και, ιδιαίτερα, ο μοναδικός βουλευτής του ΚΕΚΡ στην Κρατική Δούμα, Β. Φ. Γκριγκόριεφ, απέδειξαν χειροπιαστά ποιος είναι πράγματι σύμμαχος και ηγέτης των εργαζόμενων μαζών στον αγώνα τους για το δικαίωμα στην εργασία, για τη δίκαια αμοιβή της και, τελικά, για το σοσιαλιστικό διάνυσμα της πατρίδας μας.

Η Διακήρυξη τελειώνει με την εξής απόφαση: "Εχοντας αυτή την πεποίθηση, αντιλαμβανόμενοι ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους μόνο αυτοτελώς, στη σκληρή πάλη με τον κόσμο του κεφαλαίου, κατανοώντας ότι οι διάφορες μορφές αυτής της πάλης απαιτούν την εργατική αντιπροσώπευση στα αστικά όργανα εξουσίας, εμείς, οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι της κολεκτίβας του εργοστασίου μηχανοκατασκευών του Γιασνογκόρσκ, στο όνομα της Συνδικαλιστικής Επιτροπής και του Σοβιέτ της Εργατικής Κολεκτίβας, δηλώνουμε τη συμμετοχή μας στον εκλογικό συνασπισμό "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση" και προτείνουμε τους εκπροσώπους μας για τη συμμετοχή στην εκλογική εκστρατεία.

Η απόφαση αυτή των μηχανοκατασκευαστών του Γιασνογκόρσκ έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους μετέχοντες στην Ολομέλεια. Ο ρυθμός των εργασιών της Ολομέλειας διαταράχτηκε ξαφνικά από την ένταση των γεγονότων στο συγκρότημα χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ (περιοχή Λένινγκραντ), το οποίο από πολλούς μήνες τώρα βρίσκεται στα χέρια της εργατικής κολεκτίβας. Τα προηγούμενα αφεντικά της επιχείρησης πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων ξαναπούλησαν τα δικαιώματα διεύθυνσης σε άλλη εταιρία. Τα νέα αφεντικά διόρισαν τη διεύθυνσή τους, αλλά οι εργαζόμενοι δεν τους άφησαν να μπουν στο χώρο του συγκροτήματος. Τότε προσέλαβαν 80 μπράβους με μαύρες μάσκες, οι οποίοι, απειλώντας με τα όπλα προσπάθησαν να καταλάβουν τα γραφεία στο κτίριο της διοίκησης. Αυτό συνέβη στις 9 Ιούλη. Υπολόγιζαν ότι οι εργάτες θα φοβηθούν, θα πάνε στα σπίτια τους και η κατάληψη θα είναι εύκολο έργο. Οι εργάτες όμως χτύπησαν συναγερμό. Κάτι περισσότερο, απευθύνθηκαν στην Ολομέλειά μας για βοήθεια. Η Ολομέλεια έστειλε στην επιχείρηση μια ομάδα μελών της Κεντρικής Επιτροπής μ' επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΕ για το εργατικό κίνημα, Μπορίς Γιατσμενιόφ. Η πρώτη επίθεση στην επιχείρηση αποκρούστηκε από τους εργάτες. Απ' αφορμή αυτό η Ολομέλεια πήρε ειδική απόφαση.

Επίσης, η Ολομέλεια υιοθέτησε απόφαση για την κομματική οικοδόμηση, στην οποία αναφέρεται ότι καθήκον του κόμματος είναι να αυξήσει την επιρροή του μέσα στους εργαζόμενους και να ενισχύσει την κομματική πειθαρχία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ