Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Απειλές "θανάτου" από τους σκληροπυρηνικούς
  • Επίδειξη ισχύος από τους υποστηρικτές "της κυριαρχίας των ανώτατου κλήρου", χτες, στο κέντρο της Τεχεράνης
  • "Εχθροί του κράτους", όλοι οι συλληφθέντες φοιτητές
  • Με τις ευχές του Αγιατολάχ Αλί Κχαμενε'ϊ, προστατεύουν "την τάξη" οι παραστρατιωτικές ισλαμιστικές οργανώσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος από τους σκληροπυρηνικούς κληρικούς του ιρανικού καθεστώτος έγινε, χτες, με την πραγματοποίηση ογκώδους συγκέντρωσης υποστηρικτών της Ισλαμικής Επανάστασης στο κέντρο της Τεχεράνης. Οι συμμετέχοντες ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, οι παραστρατιωτικές ισλαμιστικές οργανώσεις αλώνιζαν με την ευλογία του πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ στους δρόμους της πρωτεύουσας πάνοπλες, ενώ το μήνυμα προς τους δημοκρατικούς φοιτητές και πολίτες ήταν σαφές: Ακόμα μεγαλύτερη καταστολή και η εσχάτη των ποινών για όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων των τελευταίων ημερών.

Ετοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για τον Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ εμφανίστηκαν, μέσα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν, οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που διοργάνωσε, χτες, η Επιτροπή Ισλαμικής Προπαγάνδας, που πρόσκειται στο σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κλήρο του Ιράν. Εκτός από την εμφανή προσπάθεια να αποκατασταθεί το προφίλ του πνευματικού ηγέτη της χώρας, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων και της οργής των φοιτητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, κυριάρχησαν, επίσης, τα αντιαμερικανικά συνθήματα, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες ξένες δυνάμεις βρίσκονται, σύμφωνα με τον Κχαμενεϊ, πίσω από τις φοιτητικές διαμαρτυρίες.

Οπως μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, στην περίμετρο του κεντρικού Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, όπου όλες τις προηγούμενες μέρες σημειώνονταν σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους φοιτητές και τις αστυνομικές και παραστρατιωτικές ισλαμιστικές ομάδες, συγκεντρώθηκαν, χτες, περίπου δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές "της κυριαρχίας του ανώτατου κλήρου", όπως αναφερόταν και στην επίσημη ανακοίνωση της ιρανικής ηγεσίας. Σύμφωνα, δε, με τις μεταδόσεις της, ελεγχόμενης από τους σκληροπυρηνικούς, κρατικής τηλεόρασης, οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ενώ, όπως έγινε γνωστό, όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες της πρωτεύουσας παρέμειναν κλειστά, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να παρευρεθούν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου.

Απειλούνται με θανατική ποινή οι συλληφθέντες

"Ταραξίες και ληστές", χαρακτήρισε τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές ο Χασάν Ροουχανί, ανώτατος κληρικός, αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής στη συγκέντρωση. Ο Ροουχανί χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά των διαδηλωτών των προηγούμενων ημερών και γνωστοποίησε ότι "όσοι συνελήφθησαν επειδή προκαλούσαν φθορά δημόσιας περιουσίας, θα προσαχθούν σε δίκη ως εχθροί του κράτους", κατηγορία που επισείει την επιβολή της θανατικής ποινής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, τα 20 χρόνια της επικράτησης της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, που αντικαθεστωτικοί έχουν προσαχθεί σε δίκη με αυτήν ακριβώς την κατηγορία και έχουν εκτελεστεί, τελικά, δι' απαγχονισμού. Ο αριθμός των συλληφθέντων των τελευταίων ημερών δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά εκτιμάται ότι φθάνουν τους δεκάδες εκατοντάδες.

Οι δηλώσεις αυτές του Ροουχανί αποτελούν σαφή στροφή της στάσης των σκληροπυρηνικών απέναντι στους διαδηλωτές, καθώς στην αρχή ο ίδιος ο Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ προσπάθησε να βελτιώσει το κλίμα εναντίον του, εκφράζοντας τη συμπάθειά του προς τους φοιτητές και την καταδίκη του για την επιδρομή των δυνάμεων της τάξης στο Πανεπιστήμιο, τα ξημερώματα της Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε, τουλάχιστον, 3 φοιτητές, προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, ενώ πολλοί συνελήφθησαν. Μετά από αυτήν την ανακοίνωση, κατέστη σαφές ότι ο σκληροπυρηνικός κλήρος είναι αποφασισμένος να καταστείλει πάση θυσία τις διαμαρτυρίες, που ζητούν εκδημοκρατισμό της χώρας. Την ίδια στιγμή, πολλοί εκτιμούσαν ότι η χτεσινή συγκέντρωση και οι απειλές των σκληροπυρηνικών αποτελούν έμμεση, αλλά ξεκάθαρη επίθεση κατά του Προέδρου Μοχάμαντ Κχαταμί, που ήταν ο ήρωας των φοιτητικών διαδηλώσεων.

Διάλογο ζητούν οι φοιτητές, ενώ περιπολούν οι παραστρατιωτικοί

Τις προθέσεις του δεν έκρυψε ούτε ο Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ, ο οποίος με χτεσινές του δηλώσεις, υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι "ο ιρανικός λαός και η ηγεσία του δεν πρόκειται να αποδεχτούν πράξεις βανδαλισμών, που στρέφονται κατά της ισλαμικής επανάστασης. Ο στρατός και η αστυνομία έχουν λάβει ξεκάθαρες εντολές για άμεση πάταξη τέτοιων ενεργειών". Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν επανέλαβε ότι πίσω από τις διαδηλώσεις κρύβονται "ύποπτα στοιχεία, τα οποία ευθύνονται και για την επιδρομή στο Πανεπιστήμιο" και επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές στην αντιπολιτευτική οργάνωση "Μουτζαχεντίν του Λαού". Επιπλέον, ο Κχαμενεϊ, ανοιχτά, ανακοίνωσε ότι κάλεσε "τα παιδιά του, της Ομάδας Μπασίτζι, να αναλάβουν δράση και να μην επιτρέψουν τη συγκέντρωση ταραξιών". Τα μέλη της Ομάδας Μπασίτζι, όσο και της Ανσάρ, που είναι παραστρατιωτικές ισλαμιστικές οργανώσεις, περιπολούσαν, χτες, πάνοπλοι με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φοιτητών ανακοίνωσαν, χτες, ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το Σάββατο, 17 Ιούλη, προκειμένου να δοθεί χρόνος για διάλογο με την κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν ότι επιμένουν στα αιτήματά τους για απομάκρυνση του διευθυντή της εθνικής αστυνομίας Χενταγιάτ Λοτφιάν, που έδωσε την εντολή της επιδρομής στο Πανεπιστήμιο, για τιμωρία όλων των ενόχων της αιματηρής καταστολής των συγκεντρώσεών τους, για έλεγχο των παραστρατιωτικών ισλαμιστικών οργανώσεων, για επαναλειτουργία της προοδευτικής εφημερίδας "Σαλάαμ", ενώ ζητούν να τους παραδοθούν και οι σοροί των συμφοιτητών τους, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ανησυχεί και το Λονδίνο

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο Ιράν εξέφρασε, χτες, και η Βρετανία, μετά από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τζεφ Χουν, ο οποίος κάλεσε, τόσο την ιρανική κυβέρνηση, όσο και τους φοιτητές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Δηλώσεις για το Ιράν έκανε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις, τις οποίες, απλώς, εκτιμά ως ακίνδυνες για το ιρανικό καθεστώς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ μετά από συντριβή ελικοπτέρου (2024-05-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Ιράν (2022-10-04 00:00:00.0)
Δηλώσεις Χαμενεΐ για τη συμφωνία της Βιέννης (2015-08-18 00:00:00.0)
Μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ του Αγιατολάχ (2009-12-31 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομίας (1999-07-13 00:00:00.0)
Πρώτες τοπικές εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας (1999-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ